Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Jo_anno, piszesz, że pracujesz na samoróbce i robisz dzień wcześniej. Mam w takim razie prośbę, podpowiedz jak się ma dodanie "nieidealnych" proporcji składników, tzn, jeśli masa się kruszy, tzn, że np za dużo... czego? a jak jest zbyt twarda i sucha? Mi się często zdarza taka, która szybko właśnie twardnieje, a jak np chce coś poprawić i zagnieść ponownie kawałek to sę kruszy, albo pęka na zewnątrz. Którego przepisu używasz? Czy zawsze z aptekarską dokładnością?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Almagro robię ze zmodyfikowanego przepisu Dorotaxx, trudno to nazwać aptekarską dokładnością ale to są proporcje.
-3 łyżeczki żelatyny takich srednio-czubatych
- 70 ml wody
-50 g glukozy w proszku
-1-2 łyżeczki planty
- 80 dkg cukru pudru- cukier musi być naprawdę dobrej jakości i baaardzo pudrowy. Do tej pory cukier który kupowałam w opakowaniach 0,5 kg zawsze przesiewałam.
-jakiś aromat- najczęściej daję cytrynowy bo do wszystkiego pasuje.

Postepuję zgodnie z przepisem przygotowania, tyle tylko że wodę w naczyniu zagotowuję i odstawiam i dopiero do tej wody w naczyniu wstawiam naczynie z żelatyną i robię masę- już bez podgrzewania, Mam pewność, że nie "przegotuję" masy a temperatura jest wystarczająca do pracy. Rozpuszczam dość długo, mieszając żeby składniki dobrze się połączyły. zauważyłam, że i czas rozpuszczania jest istotny tak jak i jakość cukru pudru. puder dodaję stopniowo bo czasami zdarza się tak, że jest go troszkę za dużo a czasami muszę troszkę dodać. Moja masa zawsze jest taka
gruebel_2.gif
jakby tu określić, taka lekko lejąca, odkształcająca się, dopiero następnego dnia ma zwartą strukturę i nadaje się do pracy. Kruszenie masy może być skutkiem dodania zbyt dużej ilości cukru pudru, wgniatasz od razu cukier żeby masa była zwarta i stąd może być taki skutek. Tak myślę
Nie dodaję żadnych polepszaczy i utwadzaczy. zostawiam masę na noc szczelnie zawiniętą w folię. następnego dnia świetnie mi się pracuje na "wypoczętej " masie.
icon_mrgreen.gif

czasami zdarza się tak, że zostaje mi trochę masy, przechowuję ja zawiniętą w folię w lodówce. Żeby ją uplastycznić wkładam na kilka sekund do mikrofalówki i jest ok. Dłonie przed pracą z masą smaruję niewielką ilością planty a blat delikatnie oprószam mąką ziemniaczaną.
Myślę, że musisz troszkę poeksperymentować, a napewno "wyczujesz" masę w dłoniach
icon_mrgreen.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dzięki za odpowiedż. Co do cukru, to zawsze dodaje po trochę i NIGDY nie weszło mi jeszcze 800g, więc na pewno nie daję za dużo. Czyli twoja masa zagnieciona jest na gotowo, czyli w 1 dniu jakby "zbyt" miękka do obróbki? i dopiero po dobie jest idealna? czy miałas na mysli masężelatynowo-glukozową bez cukru? a tej żelatyny nigdy nie ważyłaś? bo łyżeczka łyżeczce nierówna, ja mam takie strasznie płaskie w komplecie.

Strasznie chcę się nauczć dobrej masy, bo lubię robić różne ozdoby, a dobija mnie to, że najwięcej czasu zajmuje mi walka z "niechętną" masą, a moja 8-imsięczna córeczka daje mi wolne dopiero po 20 - czyli muszę siedzieć po nocach. Wyobrażam sie jak fajnie byłoby robić te różyczki i inne kwiatki szybciej. Ale się rozmarzyłam...

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Ballb @ 18 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1344242chora jestem jak ogladam te Wasze cudenka...
icon_smile.gif

asiulla1984 mam do Ciebie pytanie... w jaki sposob uzyskujesz efekt na biedronce... chodzi mi o ksztalt gory, to samo dotyczy się tortów tyłkowych...

moja starsza laska za 3 tygodnia ma 4 urodziny, chciałam jej zrobic barbi, ale wczoraj jak jej pokazałam to usłyszłam "mamusiu tylko troszeczkę mi sie podoba", co nalezy czytac jako "nie podoba mi sie"... ale za to zaczełysmy przegladac torty na Twoim blogu i usłyszałam "chce biedronke"...

zabije sie szybciej niz ja zrobie, ale co tam... bede walczyc, tylko blagam o podpowiedz jak uzyskac taki efekt roznej wypuklosci na skrzydełkach

bede mega wdzieczna za podpwoiedz
Balb biedronkę piekę w metolowej misce, tylko musi być głęboka i masz kształt jak znalazł, na środku wycinam po długości rowek żeby wyglądało jak dwa skrzydełka
icon_smile.gif
a tyłek to piekę w tortownicy i to co wycinam na talię kładę na górze jako pośladki
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Gazetka zakupiona, worki są wielkości "dla krasnali"
icon_lol.gif
no może do robienia kropeczek na tortach się przydadzą
icon_wink.gif
Adaptery i tylki są ok
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
[quote name='Megi428' date='20 Sep 2012, 15:21 ' post='1344830']
hej hej
czy tylko u mnie cin świrował przez 2 dni że nie szło wejść czy cuś się spitoliło ?

Megi, ja też nie mogłam wejść na cina, wyświetlał mi się jakiś dziwny error
gruebel_2.gif

nie sądzę, żeby się coś spitoliło
rofl.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Spitoliło, spitoliło
icon_wink.gif
Dziunia dziś pisała - wcięło sporo postów z wczoraj, zniknęły i nie dało się uratować, dobrze że tylko tyle, uf.

Nela_

Member
Sie 23, 2010
13
0
0
Mam pytanie odnośnie tej pomarańczowej tasmy/wstążki - to jest jadalne? Pytam, bo znalzałam kiedyś wstążki cukrowe, niestety mimo usilnych starań w ostatnim czasie nie znalazłam nawet wzmianki na polskich stronach www.
A tort genialny - taki w moim stylu
anbetung.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
asiulla, tort super, taki skromny, ale pewnie sporo było pracy przy wygładzaniu...
Mam pytanie do dziewczyn robiących torty na zamówienie. Jakie torty (mam na myśli wnętrze) najczęściej robicie/ludzie zamawiają? Czy biszkopty zawsze tradycyjne - białe lub czarne, czy może do takich tortów można inne blaty też? A masy to jakie macie najnajnajulubieńsze? Tzn wyjaśnijcie mi jak krowie na granicy z czego takie masy robicie, bo np "orzechowa" to mi początkującej-tortującej mało mówi.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy