Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
dziewczyny torty śliczne ale najbardziej urzekł mnie kucyk Lambetki i dzicizna Aśki - są świetne
icon_smile.gif

moje weckendowe

ninja.jpg
matema.jpg
pla_a.jpg
pla_a_2.jpg

Załączniki

• ninja.jpg
    ninja.jpg
    61.9 KB · Wyświetleń: 0
  • matema.jpg
    matema.jpg
    57.2 KB · Wyświetleń: 0
  • pla_a.jpg
    pla_a.jpg
    61.1 KB · Wyświetleń: 0
  • pla_a_2.jpg
    pla_a_2.jpg
    71 KB · Wyświetleń: 0

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
Witam wszystkicjh serdecznie.
Mam pytanie do wszystkichekspertek od masy cukrowej
icon_smile.gif

Jak wy to robicie,że na niektórych zdjeciach wasze torty nie są matowe tylko takie "błyszczące". Ja jak zrobie mase i ozdobię nia tort to jest taki matowy bez połysku. Jest na to jakis sposób?
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź bo ja amatorka jestem
icon_mrgreen.gif
i robie torty raczej w formie hobby dla rodziny i znajomych a niektóre torty ze zdjęć tutaj to profesjonalne w każdym calu
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
agnlew8009 @ 16 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1343708Witam wszystkicjh serdecznie.
Mam pytanie do wszystkichekspertek od masy cukrowej
icon_smile.gif

Jak wy to robicie,że na niektórych zdjeciach wasze torty nie są matowe tylko takie "błyszczące". Ja jak zrobie mase i ozdobię nia tort to jest taki matowy bez połysku. Jest na to jakis sposób?
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź bo ja amatorka jestem
icon_mrgreen.gif
i robie torty raczej w formie hobby dla rodziny i znajomych a niektóre torty ze zdjęć tutaj to profesjonalne w każdym calu
icon_smile.gif
Witaj
icon_biggrin.gif
zeby nadac tortom polysk mozesz je posmarowac pedzlem zwilzonym w wodce lub sirytusie. PAmietaj zeby odsaczyc pedzel i nie rozmoczyc masy
icon_biggrin.gif
wodka i spirytus maja to do siebie, ze szybko odparowuja i nie rozmiekczaja masy.

asiulla1984 @ 16 Sep 2012 napisał:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Megi428 @ 16 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1343936ale spiryt jest ciut za mocny i matowi jak wyschnie wiec lepiej wódka
icon_smile.gif
a jak maja być na drugi dzień to najlepiej woda z czajnika - wyschnie i ładnie sie błyszczy
icon_smile.gif
'

a Aśka to zdolniacha ale marudna ha ha
icon_smile.gif
ja uzywam tylko wodki bo spirytu u mnie niet. Ale spotkalam sie ze spirytem i wygladalo ladnie. Mozna tez para z czajnika - ja tak czasami nablyszczam ozdoby - tylko nie za dlugo trzymam nad para zeby sie nie rozplynely
icon_biggrin.gif

A z Aski to straszna maruda - ja mysle, ze trzeba jej kiedys dla spokoju powiedziec, ze zrobila brzydki tort
icon_wink.gif
rofl.gif
Aska tylko daj nam szanse, zebysmy nie musialy klamac
icon_mrgreen.gif

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
A ty Asia nie marudz bo widziałam wszystkie twoje torty na zdjęciach z forum i wszystkie są przepiękne.
icon_smile.gif
Chętnie bym sie szkolić do ciebie przyszła.

A mam pytanie jak robisz taką idealną Hello Kitty? Wycinasz z masy na podstawie szablonu? Chodzi mi o taka "płaską",że tak powiem na torcie. :D

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Dziewczyny, wszystkie torty cudowne!
anbetung.gif

Moje ostatnie:
102_8305__Kopiowanie_.JPG

102_8325.JPG

102_8322__Kopiowanie_.JPG

Załączniki

• 102_8305__Kopiowanie_.JPG
    102_8305__Kopiowanie_.JPG
    115.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 102_8325.JPG
    102_8325.JPG
    91.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 102_8322__Kopiowanie_.JPG
    102_8322__Kopiowanie_.JPG
    112 KB · Wyświetleń: 0

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
robiłam dzisiaj masę według sposobu Dorotyxxx i mi nie wyszła
baa.gif

wszystko było super,pieknie się rozwałkowała i zonk jak próbowałam położyć ja na ciasto
jak tylko próbowałam ją układac do kształtu torta zaczęła się rwać ;(
niby była plastyczna ale nie dało się jej ani wygładzić ani nic bo zaraz się rwała
icon_sad.gif

dodam tylko,ze nie była zbyt cienko rozwałkowana.
Co mogło byc przyczyną takiego stanu rzeczy? wszystko robiłam tak jak w przepisie i d...pa

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
agnlew8009 @ 17 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1343953Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
A ty Asia nie marudz bo widziałam wszystkie twoje torty na zdjęciach z forum i wszystkie są przepiękne.
icon_smile.gif
Chętnie bym sie szkolić do ciebie przyszła.

A mam pytanie jak robisz taką idealną Hello Kitty? Wycinasz z masy na podstawie szablonu? Chodzi mi o taka "płaską",że tak powiem na torcie. :D
oj oj
icon_razz.gif

drukuję sobie kitkę z neta i rozcinam na poszczególne elementy, które każdy osobno przykładam do masy i odcinam na wymiar, później na torcie to wszystko sklejam do kupy i robię lamówkę z czarnej masy i to całą filozofia
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
index.php?act=findpost&pid=1344196robiłam dzisiaj masę według sposobu Dorotyxxx i mi nie wyszła
baa.gif

wszystko było super,pieknie się rozwałkowała i zonk jak próbowałam położyć ja na ciasto
niby była plastyczna ale nie dało się jej ani wygładzić ani nic bo zaraz się rwała
icon_sad.gif

Co mogło byc przyczyną takiego stanu rzeczy? wszystko robiłam tak jak w przepisie i d...pa
czasami zbyt dlugim zagniataniem mozna mase ''zmeczyc'' i wtedy po oblozeniu tortu zaczyna ona pekac. Po zagnieceniu masy z poszczegolnych skladnikow najlepiej dac jej odpoczac -nawet przez cala noc, zawinieta w folie. Na drugi dzien zagniesc ja do rzadanej plastycznosci ale nie za dlugo, zeby nie przegrzac. Nie poddawaj sie - nastepnym razem pracuj z masa etapami
icon_biggrin.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
index.php?act=findpost&pid=1344196robiłam dzisiaj masę według sposobu Dorotyxxx i mi nie wyszła
baa.gif

icon_sad.gif

Tak jak pisała Lambehka- pracuj etapami.
Ja zawsze robie masę dzień wcześniej. Zawijam w folię i odkładam do 'przegryzienia" następnego dnia zagniatam ale nie za długo tylko do momentu uplastycznienia. Doskonale się rozwałkowuje i obkłada. Pracuję tylko na samoróbce i jest mi z nią bardzo dobrze
icon_mrgreen.gif
Myślę, że następnym razem będzie lepiej, trzba po prostu wyczuć masę.

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
chora jestem jak ogladam te Wasze cudenka...
icon_smile.gif

asiulla1984 mam do Ciebie pytanie... w jaki sposob uzyskujesz efekt na biedronce... chodzi mi o ksztalt gory, to samo dotyczy się tortów tyłkowych...

moja starsza laska za 3 tygodnia ma 4 urodziny, chciałam jej zrobic barbi, ale wczoraj jak jej pokazałam to usłyszłam "mamusiu tylko troszeczkę mi sie podoba", co nalezy czytac jako "nie podoba mi sie"... ale za to zaczełysmy przegladac torty na Twoim blogu i usłyszałam "chce biedronke"...

zabije sie szybciej niz ja zrobie, ale co tam... bede walczyc, tylko blagam o podpowiedz jak uzyskac taki efekt roznej wypuklosci na skrzydełkach

bede mega wdzieczna za podpwoiedz

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
lambethka @ 18 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1344230czasami zbyt dlugim zagniataniem mozna mase ''zmeczyc'' i wtedy po oblozeniu tortu zaczyna ona pekac. Po zagnieceniu masy z poszczegolnych skladnikow najlepiej dac jej odpoczac -nawet przez cala noc, zawinieta w folie. Na drugi dzien zagniesc ja do rzadanej plastycznosci ale nie za dlugo, zeby nie przegrzac. Nie poddawaj sie - nastepnym razem pracuj z masa etapami
icon_biggrin.gif
Jo_anna1 @ 18 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1344238Tak jak pisała Lambehka- pracuj etapami.
Ja zawsze robie masę dzień wcześniej. Zawijam w folię i odkładam do 'przegryzienia" następnego dnia zagniatam ale nie za długo tylko do momentu uplastycznienia. Doskonale się rozwałkowuje i obkłada. Pracuję tylko na samoróbce i jest mi z nią bardzo dobrze
icon_mrgreen.gif
Myślę, że następnym razem będzie lepiej, trzba po prostu wyczuć masę.
Bardzo dziękuję za wsze rady
icon_smile.gif
na pewno sie nie poddam i bedę ćwiczyć bo znalazłam piekny tort na komunie syna i zamierzam go zrobic choćby nie wiem co
icon_razz.gif

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
a dziewczyny kochane jeszcze jedno pytanie mam
icon_smile.gif

kilka razy w wątkach przwinęło się,że jest wątek na forum figurki z masy cukrowej krok po kroku
wie,któraś z was gdzie to znaleźć? bo ja szukam i nic
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy