Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
devillwoman, nie dziwię się, że ninjago jest taki popularny. ja mojemu synkowi też niedawno robiłam, oni teraz mają fazę ninjago w przedszkolu tylko tym się bawią... Ale mój przy twoim to zwyczajna tandetka... Mam pytanie - ta figurka to tylko z masy, czy w środku ciasto jest?

vanilko, nie wiem czy już ktoś o to nie pytał, ale jak zrobiłaś tą "trawkę" na torcie z misiami? Czy zwykła praska do czosnku dałaby radę? I jak to wtedy ściągać z tej praski? Myślałam sobie, że trochę wycisnąć, ściąć nożyczkami i przełożyć na tort. Czy tak zadziała?

i jeszcze mam pytanie - jak dajecie dodatkowe ozdoby na górę tortu, jak np u Vanilki te zielone płatki (to kapusta, tak?) to czy pod spodem tort jest tradycyjnie obleczony cały masą?

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
Vanilka zakochałam się w Twoich tortach
herzen.gif

Busia butki cudne takie dopracowane, brawo, ja jeszcze nie próbowałam, ale niedługo córki urodziny i porywam się na Conversy
icon_rolleyes.gif

miu-miu jeśli ten tort nie jest do końca udany, to jak wyglądają Twoje udane ? Sliczny jest

to może i ja się pochwalę swoimi, tylko do Waszych to się chowają, ale co tam, od czegoś trzeba zacząć

To torcik na urodzinki mojego synka, zakochanego w Angry Birds

Załączniki

• angry_birds.jpg
    angry_birds.jpg
    126.4 KB · Wyświetleń: 0

Bina

Member
Maj 11, 2010
52
0
0
Rastafa sliczny torcik
daumen.gif
,ja malo robie torcikow,ale nadazyla sie okazja wiec jest,tort dla mojej"siostrzenicy"
012.JPG
010.JPG

Załączniki

• 012.JPG
    012.JPG
    2.3 MB · Wyświetleń: 0
  • 010.JPG
    010.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję Kochane
wink.gif

elmagra @ 14 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1368849vanilko, nie wiem czy już ktoś o to nie pytał, ale jak zrobiłaś tą "trawkę" na torcie z misiami? Czy zwykła praska do czosnku dałaby radę? I jak to wtedy ściągać z tej praski? Myślałam sobie, że trochę wycisnąć, ściąć nożyczkami i przełożyć na tort. Czy tak zadziała?
Trawę, a w przypadku tortu z misiami frędzle od dywanu, robiłam za pomocą pistoletu do masy cukrowej. Wyciskacz do czosnku z powodzenie też da radę, sama kiedyś z niego korzystałam. Wyciśniętą masę ściągam patyczkiem do szaszłyków, a potem delikatnie go obkręcając naklejam masę na tort.

elmagra @ 14 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1368849i jeszcze mam pytanie - jak dajecie dodatkowe ozdoby na górę tortu, jak np u Vanilki te zielone płatki (to kapusta, tak?) to czy pod spodem tort jest tradycyjnie obleczony cały masą?
Zazwyczaj najpierw obkładam cały tort masą, a dopiero później daję dodatkowy cienki kawałek kolejnej masy. Tort jest bardziej gładki i nie ma ryzyka, że jakimś otworem wyjdzie mi na wierzch masa maślana.

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
ehh ja też jestem ciekawa jak ten ekran sie tak prosto trzyma
icon_smile.gif

ciężko pisać do każdej z was , że tort jest piękny bo każdy to mistrzostwo świata
icon_smile.gif

a to moje dla koleżanki która jest krawcową
icon_smile.gif

IMG_0974.JPG

Załączniki

• IMG_0974.JPG
    IMG_0974.JPG
    131.3 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
już zakupiłam właśnie pistolet do masy i nitki właśnie nim wyciskałam , ale powiem wam , że po otworzeniu przesyłki miałam poważne wątpliwości bo toto jest takie malutkie ale daje radę
icon_smile.gif

jot

Member
Mar 31, 2007
36
0
0
Jakie tutaj cuda wyprawiacie ,aż Wam zazdroszczę takich umiejętności , jestem całkowita noga w dekoracji czegokolwiek , mam 18 rodziny chrześnika , chciałąm zrobić tort makowy z bitą śmietaną i ozdobić , jak popatrzyłam na te wymyślne torty to koparami opadła. może ktoś będzie tak miły i podpowie jak ma zrobić taki tort i jak go przybrać , byłabym wdzięczna
icon_smile.gif
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
jot @ 15 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1369223Jakie tutaj cuda wyprawiacie ,aż Wam zazdroszczę takich umiejętności , jestem całkowita noga w dekoracji czegokolwiek , mam 18 rodziny chrześnika , chciałąm zrobić tort makowy z bitą śmietaną i ozdobić , jak popatrzyłam na te wymyślne torty to koparami opadła. może ktoś będzie tak miły i podpowie jak ma zrobić taki tort i jak go przybrać , byłabym wdzięczna
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Hm... Trudne pytanie zadałaś. Nie da się jedną poradą wszystkiego nauczyć. A jaki masz termin? Jeżeli dużo czasu to rób próby z masą cukrową. Bardzo dużo cennej wiedzy jest na początku tematu. Znajdziesz wiele informacji i porad. Np. nie kładzie się samoróbki na śmietanę. Myślę, że w sytuacji, kiedy nie robiłaś masy cukrowej i tylko jeden raz zamierzasz pokryć tort tą masą a czasu na próby nie masz, to najszybciej uporasz się z położeniem gotowej masy. A z ozdobami możesz się pobawić. Nawet wskazane aby je wczesniej zrobić. Wysuszone zachowaja na torcie nadany im wczesniej kszyałt. Jest wiele pomysłow jak zrobić ozdoby nie posiadając profesjonalnego sprzętu. A zatem, spójrz na początkowe posty w temacie a zdobędziesz ogrom wiedzy. O szczegóły pytaj, wtedy łatwiej będzie udzieliać odpowiedzi na poszczególne dylematy.

Jeżeli to ma być tort śmietanowy i ozdobiony śmietaną to w innym wątku koleżanki omawiają poszczególne kwestie : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=11638

Ostatnią edycję dokonał moderator:

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
joanis, subtelna dziękuję, szczęście dziecka bezcenne, chociaż wiem, że były niedoskonałości
icon_sad.gif

a tort z maszyną, świetny po prostu
daumen.gif

dziewczyny mam małe pytanko, które druciki są najodpowiedniejsze na litery, cyfry, gwiazdki, serduszka ? Bo mam takie cieniutkie i masa jest za ciężka
icon_sad.gif

Bina

Member
Maj 11, 2010
52
0
0
Dzieki dziewczyny
bussi.gif
,z tym monitorem to mam problem,zamocowalam go na patyczkach do szaszlykow i kleju,ale byl malo stabilny wiec zrobilam rulon z masy i przykleilam od tylu monitora,przez chwile trzymal sie prosto,gdybym miala robic taki tort na zamowienie to chyba bym sie nie zgodzi,bo tak naprawde nie mam pojecia jak umocowac ekran zeby byl stabilny i calosc wygladala ladnie
gruebel_2.gif
.Moze nasze kochane cinki cos doradz,one maja glowy pelne pomyslow
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Ja w takie rzeczy wkładam wafle albo chrupki chleb. Robie kwadrat (jak na ekran np.) z masy czekam aż wyschnie na to naklejam wafle ale tylko na klej w małych ilościach albo jeszcze lepsza jest czekolada roztopiona tylko od razy trzeba do lodówki żeby wafel nie rozmiękł . Jak wszystko stwardnieje wspomagam dodatkowo patykami od szaszłyków i na tej bazie robie ekran. Uff.. mam nadzieje że jakoś to zrozumiecie
icon_smile.gif
niestety nie mam zdjęc ale następnym razem jak bede miec takie zamówienie zrobie fotki. Coś podobnego wykorzystałam tu...

Załączniki

• piętrowa_miki_podwójne_zdjęcieplus_napis.jpg
    piętrowa_miki_podwójne_zdjęcieplus_napis.jpg
    204.3 KB · Wyświetleń: 0

jot

Member
Mar 31, 2007
36
0
0
h-elen @ 15 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1369279Hm... Trudne pytanie zadałaś. Nie da się jedną poradą wszystkiego nauczyć. A jaki masz termin? Jeżeli dużo czasu to rób próby z masą cukrową. Bardzo dużo cennej wiedzy jest na początku tematu. Znajdziesz wiele informacji i porad. Np. nie kładzie się samoróbki na śmietanę. Myślę, że w sytuacji, kiedy nie robiłaś masy cukrowej i tylko jeden raz zamierzasz pokryć tort tą masą a czasu na próby nie masz, to najszybciej uporasz się z położeniem gotowej masy. A z ozdobami możesz się pobawić. Nawet wskazane aby je wczesniej zrobić. Wysuszone zachowaja na torcie nadany im wczesniej kszyałt. Jest wiele pomysłow jak zrobić ozdoby nie posiadając profesjonalnego sprzętu. A zatem, spójrz na początkowe posty w temacie a zdobędziesz ogrom wiedzy. O szczegóły pytaj, wtedy łatwiej będzie udzieliać odpowiedzi na poszczególne dylematy.

Jeżeli to ma być tort śmietanowy i ozdobiony śmietaną to w innym wątku koleżanki omawiają poszczególne kwestie : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=11638
Dziękuje za odpowiedż mam 3 tygodnie czasu będę próbować może coś spłodzę
icon_smile.gif
icon_smile.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
i znów się pięknie zrobiło
lecker.gif

Vanilka, Asiulla, Devilka...
anbetung.gif

Subtelna, Bina, Rastafa ...
daumen.gif

było jeszcze kilka innych tortów, ale nie sposób zapamiętać wszytkich...
(starość nie radość)
fiesgrins.gif
po prostu brak słów...

a ja mam flaszkę... fakt, że bez chęci i weny robione, ale jak mus, to mus!
icon_redface.gif

butla2.JPG

Załączniki

• butla2.JPG
    butla2.JPG
    108.7 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, mam pytanie. Koleżanka na przyszły weekend chce tort z masą kawową. No i ja teraz się zastanawiam jaki smak na drugie przełożenie by pasował do tej kawy? Jakie owoce do kawy? No i czy ten smak kawowy z kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, tak?
I druga wątpliwość - marzy mi się mus owocowy w środku tortu - czy to się da zrobić np z mrożonych truskawek? Ostatnio dziecku mojemu robiłam ryż na mleku z takim musem, a jakby to trochę dłużej podgrzewać na małym ogniu (czyli odparować) i dać np trochę żelatyny... Czy to się utrzyma między biszkoptem a masą np śmietankową (z bitej śmietany i mascarpone)?
Pomóżcie.
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
U mnie musy owocowe to hit!! Robie bardzo często, zmiksowane owoce mrożone jeszcze bardzo zimne plus troche żelatyny i do lodówki, jak zastygnie ( konsystencja musi być podobna do galaretki) dodaje do tego 2-3 łyżki ubitej śmietany i palce lizać
lecker.gif
Nigdy nie miałam z nim żadnych problemów najczęściej robie jagodowy i truskawkowy.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
devillwoman, a po przekrojeniu tortu, to czy ten twój mus jest widoczny? Tzn czy sie odznacza od reszty masy/tortu? A dlaczego dodajesz bitej śmietany do owoców? Ja myślałam, żeby na białą masę dać ten krwistoczerwony mus jako kontrast. CZy jednak lepiej z bitą?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy