Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Zrobiłam słodką ferajnę. Przyznam, że mi się bardzo podoba, ale chciałabym jeszcze Waszą opinię, bo ja jestem nieobiektywna. Czy to jest ok czy wygląda jakby lepił 5latek? (jeszcze utaplane w mące ziemniaczanej)

a tutaj kwiaty:
róże uważam że są bardzo ok, te białe kielichy po prostu ok, ale tę lilię to skopałam bo jest zbyt rozłożysta. No nic, człowiek się uczy na błędach
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ola, świetnie Ci wyszło.
Co do lilii, jeżeli płatki jeszcze nie wyschły to podłóż pod każdy płatek zgniecioną folię albo ręcznik papierowy, żeby nadać płatkom bardziej łukowate wygięcie. I chyba zbyt blisko osadziłaś płatki, stąd taki zwarty pokrój wyszedł. W naturze, płatki lilii przy słupku bardziej odstają, są bardziej oddalone.
Myśle, że nie odebrałaś tego jako złośliwość
icon_smile.gif
. Widać, masz talent i pasję, będzie z Ciebie Mistrzyni jak sie patrzy
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
h-elen @ 28 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1373887Ola, świetnie Ci wyszło.
Co do lilii, jeżeli płatki jeszcze nie wyschły to podłóż pod każdy płatek zgniecioną folię albo ręcznik papierowy, żeby nadać płatkom bardziej łukowate wygięcie. I chyba zbyt blisko osadziłaś płatki, stąd taki zwarty pokrój wyszedł. W naturze, płatki lilii przy słupku bardziej odstają, są bardziej oddalone.
Myśle, że nie odebrałaś tego jako złośliwość
icon_smile.gif
. Widać, masz talent i pasję, będzie z Ciecie Mistrzyni jak sie patrzy
wink.gif
no coś Ty h-elen. Ja się bardzo cieszę na takie porady:)
Bo ja np. widzę, że z lilią jest coś nie tak (prócz tych liści klapniętych), ale nie mogłam wyczaić co
icon_smile.gif
To już wiem, że są zbyt blisko osadzone. No to będę ćwiczyć dziś wieczorem idealną lilię
icon_smile.gif
)))

PS. google mi pokazało prawdziwe lilie
icon_smile.gif
)) Tylko kurczę, te prawdziwe mają takie duże pręciki a ja nie mam ani drucików ani gotowych pręcików. Tylko robię wg tutka, który gdzieś tu znalazłam...
icon_sad.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
To w takim razie, spróbuj zrobić węższe płatki przy tej długości. Powinno im to nadać delikatności.
Przy szerokich płatkach kwiatek zblizony jest do gwiazdy betlejemskiej.
Druciki kupuję na allegro u sprzedawcy joanna. Do kwiatów - Nr 26.

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
Olu też tak myślę ale czekam na e-maila o hobby dzieciaków
icon_smile.gif
piekne te Twoje kwiatki , a róże mają cudowny odcień ... czym barwiłaś? i jak to robisz , że one mają takie stożkowate końce?

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
Olu i mnie się również podobają Twoje dekoracje ..... a powiedz proszę co zrobiłaś , że ta ferajna tak ładnie się błyszczy ?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
subtelna30 @ 28 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1373907Olu też tak myślę ale czekam na e-maila o hobby dzieciaków
icon_smile.gif
piekne te Twoje kwiatki , a róże mają cudowny odcień ... czym barwiłaś? i jak to robisz , że one mają takie stożkowate końce?
barwnikiem w proszku barwię.

po tym jak gładzę je kulką to później jeszcze podwijam wykałaczką i to chyba stąd ten efekt.

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
ja tez używam barwników w proszku , ale tak intensywnej barwy nie udaje mi się osiągnąć chyba
icon_smile.gif
a ten trik z wykałaczką wypróbuje na pewno , dzięki
icon_smile.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
a ja mam takie pytania:D :

1) mam swój ulubiony przepis na biszkopt. Nie chcę innego, nie chcę nic zmieniać. No właśnie, ale on jest idealny do blachy o średnicy 28cm,
a co jeśli chcę upiec mniejszy/ większy/kwadratowy/prostokątny/serce?? Czy jest jakiś przelicznik czy to się robi wtedy "na oko"?

2)gdybym chciała, żeby mój biszkopt był brązowy to dodam kakao, wiadomo. ALE KIEDY??
icon_smile.gif
Na sam koniec? czy przed mąką?

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Olu

Ad.1 tu jest przeliczarka do foremek http://przeliczarka.heroku.com/

Ad 2 kakao dodajesz na etapie wmieszania mąki, odejmujesz tyle lyżek mąki ile dodajesz kakao

a ja mam pytanie jeszcze odnoście drucików do kwiatów (wiem wiem jestem monotematyczna) czy mogą być na początek takie zwykle florystyczne używane w kwiaciarni i ewentualnie jaki rozmiar ich kupić, one są tańsze np a ja nie wiem czy mi w ogóle będą te kwiaty wychodzić
gruebel_2.gif
boję się nawet zacząć

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
a czy można smarować masę spirytusem? Ja wcześniej nadawałam połysk wodą, ale miałam wrażenie, że to wszystko jakoś tak chwilowo mięknie a chciałabym tego uniknąć. Wódki nie mam w domu, mam spirytus, ale to nie za mocne?

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ola_wroclaw @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374221a czy można smarować masę spirytusem? Ja wcześniej nadawałam połysk wodą, ale miałam wrażenie, że to wszystko jakoś tak chwilowo mięknie a chciałabym tego uniknąć. Wódki nie mam w domu, mam spirytus, ale to nie za mocne?
nie wiem jak się wypowiedzą ekspertki, ale ja moge powiedzieć coś na temat nabłyszczania wódką. Jeden raz do tej pory to zrobiłam na torcie ninjago. Już tego nie powtórzę, bo mi się po tym działaniu tort w lodówce spocił bardzo i brzydko wyglądał. Dla porównania miałam na wyższej półce (tak samo długo) drugi tort ninjago robiony identycznie z tej samej masy ale nie był smarowany niczym i nic mu nie było. Teraz jak muszę to lekko zwilżonym pędzelkiem wycieram resztki cukru pudru, jakoś tak mi nie zależy na wielkim błysku jeśli to ma sprawiać, że będą mi torty się pociły.

ola_wroclaw
, jaki masz twój ulubiony przepis na biszkopt? Podasz? Ja jeszcze szukam tego idealnego, bo ten "rzucany" jest dla mnie ok, ale nie rośnie mi tak bardzo jak innym z tej samej ilości jaj.
icon_smile.gif
A Kubuś i reszta świetny, jedynie Piglecik wygląda jakby za dużo na siłownię chodził, hihihi. Ale słodki jest. I rozumiem jak się musiałaś napracować, bo ja w czerwcu lepiłam figurki z bajki o pingwinku Popolo, ciężka robota tak idealnie oddać wygląd bajkowy.
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
joanis @ 28 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374124a ja mam pytanie jeszcze odnoście drucików do kwiatów (wiem wiem jestem monotematyczna) czy mogą być na początek takie zwykle florystyczne używane w kwiaciarni i ewentualnie jaki rozmiar ich kupić, one są tańsze np a ja nie wiem czy mi w ogóle będą te kwiaty wychodzić
gruebel_2.gif
boję się nawet zacząć
Zawsze mozesz uzyc obojetnie jaki drucik - pozostaje tylko male Ale. Ja jestem zboczona na punkcie higieny pracy i stosowania odpowiednich materialow wiec osobiscie nie zastosowalabym zadnych materialow, ktore nie maja atestu kontaktu z zywnoscia. Coz - takie mam zboczenie zawodowe
icon_biggrin.gif
nigdy nie wiesz jaka reakcja zajdzie miedzy drutem a srodkiem spozywczym.
Jesli jednak podejmiesz decyzje o zastosowaniu zwyklych drutow to pamietaj, zeby je zwilzyc w wodzie, nabic na podstawe, na ktorej bedziesz montowala kielich i zanim zamontujesz kielich to daj z 1-2 dni na wyschniecie masy a wtedy Ci nic z tego drucika nie powinno zjechac. Mozesz tez koncowke druta lekko zagiac - jednak to zalezy jakie kwiaty robisz.

ola_wroclaw @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374221a czy można smarować masę spirytusem? Ja wcześniej nadawałam połysk wodą, ale miałam wrażenie, że to wszystko jakoś tak chwilowo mięknie a chciałabym tego uniknąć. Wódki nie mam w domu, mam spirytus, ale to nie za mocne?
mozna - byleby cienko. Alkohol i tak wyparuje .-)

elmagra @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374235nie wiem jak się wypowiedzą ekspertki, ale ja moge powiedzieć coś na temat nabłyszczania wódką. Jeden raz do tej pory to zrobiłam na torcie ninjago. Już tego nie powtórzę, bo mi się po tym działaniu tort w lodówce spocił bardzo i brzydko wyglądał. Dla porównania miałam na wyższej półce (tak samo długo) drugi tort ninjago robiony identycznie z tej samej masy ale nie był smarowany niczym i nic mu nie było. Teraz jak muszę to lekko zwilżonym pędzelkiem wycieram resztki cukru pudru, jakoś tak mi nie zależy na wielkim błysku jeśli to ma sprawiać, że będą mi torty się pociły.
ja torty nablyszczam tylko wodka i nie bylo klopotu. W lodowkach wystepuje tez czesto mankament nierownomiernego rozmieszczenia temperatury jak i wilgotnosci - mozliwe, ze mialo to poniekad wplyw na pocenie. Wodka..hmm moze i tez ale mi sie to jakos nie zdazalo. Nalezy jednak pamietac zeby smarowac tort alkoholem na ok.12 godzin przed podaniem - do tego czasu powinien dobrze wyschnac
icon_biggrin.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
ja również nabłyszczam wódką i nic się nie dzieje z masą ...na szczęście , tylko , ze ja pracuję z samoróbką
icon_smile.gif

Olu co do drucików to ja też używam tych wskazanych przez Ciebie po prostu zaznaczam , że to nie do jedzenia tylko do ozdoby i już
icon_smile.gif
a dużo lepiej się konstrukcje trzymają
icon_smile.gif
nie bój się robić kompozycji zobacz ja już Ci ładnie wychodzi
icon_smile.gif

co do mojej prośby o pomoc , w szukaniu pomysłu na wspólny tort dla 6 latki i 13 latka to ich mama nie wiem jakie mają hobby sic! ale malutka laki chyba a chłopak "laleczki " no ale jak to połączyć?
icon_razz.gif

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
subtelna30 @ 28 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1373861hej Cinki
icon_smile.gif
wy tu macie taaaakie głowy do pomysłów więc zwracam się z prośbą Sara kończy 6 no a Marcin 13 i są rodzeństwem a ich mama chce jeden tort masakra i katastrofa u mnie no taka różnica wieku ehhh
może wam coś by wpadło do głowy ?
Jeżeli torcik nie będize bardzo mały, to może przekroić go po prostu na pół i osobno udekorować? Dziewczyny już tak robily. A każde z dzieci napewno bedzie zachwycone swoją własną częścią torta
icon_smile.gif

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
lambethka @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374294Zawsze mozesz uzyc obojetnie jaki drucik - pozostaje tylko male Ale. Ja jestem zboczona na punkcie higieny pracy i stosowania odpowiednich materialow wiec osobiscie nie zastosowalabym zadnych materialow, ktore nie maja atestu kontaktu z zywnoscia. Coz - takie mam zboczenie zawodowe
icon_biggrin.gif
nigdy nie wiesz jaka reakcja zajdzie miedzy drutem a srodkiem spozywczym.
Jesli jednak podejmiesz decyzje o zastosowaniu zwyklych drutow to pamietaj, zeby je zwilzyc w wodzie, nabic na podstawe, na ktorej bedziesz montowala kielich i zanim zamontujesz kielich to daj z 1-2 dni na wyschniecie masy a wtedy Ci nic z tego drucika nie powinno zjechac. Mozesz tez koncowke druta lekko zagiac - jednak to zalezy jakie kwiaty robisz.
dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź, nigdy jeszczenie robilam kwiatów na drucikach, zawsze mocowalam bezpośrednio do masy, ale tak strasznie mi się podobają wasze bukiety że chyba się skuszę na zrobienie czegoś, myślalam wtedy taki bukiet wlożyć do takiej plastikowej fiolki,
z drugiej strony nie wiem czy takie beztalencie jak ja da radę zrobić taki bukiet wiec szkoda mi kasy na te druciki

wiec sobie tak postanowię na szkolenie zamówię sobie zwykle ajak nabioręw prawy to na zamówienie już będą z atestem

a jeszcze mam pytanko bo nie mam kompletnie wyobrażenia jakiej grubości są te druciki, czy jest jakaś zasada że np do ilii taka grubość do róży inna i do listków inna, bylabym wdzieczna za wprowadzenie w temat
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy