Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
elmagra torcik superowy,z tego co mi się wydaje to asiulla ma takie same literki (bo to chyba te fioletowe?) i zobacz jak po kilkudziesięciu użyciach super jej wychodzą i już pewnie się przyzwyczaiła.

asiulla ty to wogle jesteś the best !!!!! ty już powinnaś szkolenia prowadzić i trzepać kaskę,

ostatnio weszłam na stronę jednej cukierni i w galerii widziałam tort który był dla jakiejś firmy,był olbrzymi, prostokątny i śmietanowy, a na środku logo z masy lukrowej, może wiecie jak oni to robią, że im nie płynie? może logo było dobrze wyschnięte? wogóle ta cukiernia ma sporo takich mieszanych tortów, ale nie będe wstawiać linka bo to chyba nie zgodne z regulaminem?, albo był taki,że góra jest z masy lukrowej a boki ozdobione bitą śmietaną

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Coraz ładniejsze torty pokazujecie dziewczyny !:)
Asiulla jak zawsze klasa - nieustająco podziwiam:)

Wrzucę kilka moich ostatnich

roczek-z-misiem.jpg

uki.jpg

roczek-aluni.jpg

minnie-pietrowy.jpg

kulki.jpg

tasiolek

Member
Lut 27, 2012
6
0
0
cześć:) jestem tu nowa i mam takie pytanie: jak malować barwnikiem w proszku? Czytałam, że można go rozpuścić w alkoholu, ale nie wiem, czy samym, czy w pomieszaniu z woda i w jakich proporcjach...Chciałabym zrobić beczkę z piwem na urodziny taty i właśnie do pomalowania desek potrzebuję taki rozpuszczony barwnik:)

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Tasiolek, wydaje mi się, że możesz malować też takim nierozpuszczonym, wtedy tort będzie matowy i nie będzie się tak rozmazywał. A jeśli chcesz rozpuszczać to dodaj go tyle, żeby nie było za dużego "stężenia" samego barwnika, ale żeby kolor pozostał taki, jaki ma być. Chyba nie ma jakichś zasad, ani odgórnie określonych proporcji, raczej na wyczucie się robi taką mieszankę
icon_smile.gif

Nie wiem, czy mnie pamiętacie, ale byłam tu jakiś czas temu (może rok, a może dwa:) i teraz chciałabym z powrotem zacząć dekorować torty. Barwniki mi się przeterminowały i dlatego będę kupować nowe i tutaj mam pewien problem - co poza barwnikami polecacie kupić do ułatwienia pracy?
icon_smile.gif
Będę kupować u prostozformy (mam nadzieję, że można takie coś podawać na forum). Mam jakieś proste przyrządy, jeden kulkowy, drugie radełko z prostym ostrzem, foremkę do falbanek, urządzenie do wykrawania wstążek, do małych kwiatków na sprężynce, ale właśnie nie wiem, co mogłoby mi być jeszcze potrzebne, bo dawno tortów nie robiłam. Czego używacie najczęściej albo czego Wam najbardziej brakuje?
icon_smile.gif

I muszę powiedzieć, że piękne torty robicie, jestem pod wrażeniem!
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tasiolek

Member
Lut 27, 2012
6
0
0
ania-magda dziękuję za podpowiedź
icon_smile.gif
Jak tylko uda mi się coś wykombinować to na pewno się pochwalę:) Póki co zabieram się do próbowania przepisów na masę cukrową
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, mam pytanie. Chcę zrobić masę rafaello na bazie bitej śmietany i mascarpone. Domyślam się, że dodane wiórki kokosowe "zabiorą" wilgość z masy i ona stanie się później bardziej zbita/twarda. (coś podobnego chyba mi się kiedyś zdarzyło...) O ile rzadszą zrobić tą masę lub ile dodać wiórków, żeby nie przesadzić, ale też żeby był smak kokosowy? No i czy np dodanie mleka kokosowego w jakiś sposób doda smaku? Może namoczyć w nim wiórki wcześniej? (Nie mam likieru kokosowego i nie kupię, bo nie pijamy takich alkoholi) Albo aromat kokosowy, choć nie jestem przekonana... Kto pomoże? Pozdrawiam.

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
elmagra @ 6 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1386783Dziewczyny, mam pytanie. Chcę zrobić masę rafaello na bazie bitej śmietany i mascarpone. Domyślam się, że dodane wiórki kokosowe "zabiorą" wilgość z masy i ona stanie się później bardziej zbita/twarda. (coś podobnego chyba mi się kiedyś zdarzyło...) O ile rzadszą zrobić tą masę lub ile dodać wiórków, żeby nie przesadzić, ale też żeby był smak kokosowy? No i czy np dodanie mleka kokosowego w jakiś sposób doda smaku? Może namoczyć w nim wiórki wcześniej? (Nie mam likieru kokosowego i nie kupię, bo nie pijamy takich alkoholi) Albo aromat kokosowy, choć nie jestem przekonana... Kto pomoże? Pozdrawiam.
Akurat wczoraj robiłam tort z tym kremem
icon_smile.gif

500ml kremówki ubijam na sztywno. Do tego wsypałam ok 100g wiórków kokosowych, trochę mielonych migdałów. Do tego 250g mascarpone połączonego z białą czekoladą. Proponuję na początek dać mniej sypkich składników i "wyregulować" sobie gęstość kremu wg uznania. Tym razem wiórki dałam suche, ale kiedyś zalałam je advocatem i wyszedł krem pierwsza klasa, tego alkoholu nie było czuć. Myślę, że nasączenie mlekiem kokosowym będzie ok.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
le_soleil, dzięki za podpowiedź. Na jak duży tort (dwa przełożenia) był ten krem? Ja planuje tortownicę 28cm zrobić. Będzie ok? A jak dałaś suche wiórki też było ok? Tzn, czy smak był w porządku kokosowy? Taki wilgotny i słodki? A jak dodałaś czekoladę (roztopioną rozumiem - jedna tabliczka?) to nie było za słodkie? A może zamiast advocata (znów to alkohol jakiego nie pijamy i musiałabym go specjalnie do tortu kupić) można dodać wódki, np nasączyć nią wiórki, czy to raczej nie zadziała dobrze?

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
index.php?act=findpost&pid=1386849le_soleil, dzięki za podpowiedź. Na jak duży tort (dwa przełożenia) był ten krem? Ja planuje tortownicę 28cm zrobić. Będzie ok? A jak dałaś suche wiórki też było ok? Tzn, czy smak był w porządku kokosowy? Taki wilgotny i słodki? A jak dodałaś czekoladę (roztopioną rozumiem - jedna tabliczka?) to nie było za słodkie? A może zamiast advocata (znów to alkohol jakiego nie pijamy i musiałabym go specjalnie do tortu kupić) można dodać wódki, np nasączyć nią wiórki, czy to raczej nie zadziała dobrze?
Możesz spokojnie namoczyć wiórki w wódce - jesli chcesz masę z dodatkiem alkoholu.
Robiłam też tak, że np 100 gram wiórek podgrzewałam z 200 ml śmietany - wiórki nie sa suche w masie i wg mnie bardziej czuć smak kokosa.
Mieszania z mlekiem kokosowym nie polecam - mi osobiście nie pasuje posmak tłuszczu kokosowego na zimno... ale wszystko jest kwestią gustu
icon_smile.gif

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
index.php?act=findpost&pid=1386849le_soleil, dzięki za podpowiedź. Na jak duży tort (dwa przełożenia) był ten krem? Ja planuje tortownicę 28cm zrobić. Będzie ok? A jak dałaś suche wiórki też było ok? Tzn, czy smak był w porządku kokosowy? Taki wilgotny i słodki? A jak dodałaś czekoladę (roztopioną rozumiem - jedna tabliczka?) to nie było za słodkie? A może zamiast advocata (znów to alkohol jakiego nie pijamy i musiałabym go specjalnie do tortu kupić) można dodać wódki, np nasączyć nią wiórki, czy to raczej nie zadziała dobrze?
Robiłam w tortownicy 28cm i powiem Ci, ze na 2 przełożenia może być mało. Ja miałam jedno i trochę na górze. Daj więcej śmietanki albo mascarpone duże. Chyba, że chcesz mieć bardzo cienkie warstwy kremu, to wystarczy.

Czekoladę dałam stopioną, ale kiedyś dawałam potartą i było ok. Krem nie jest słodki, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to radzę dać więcej czekolady albo cukru pudru do śmietanki. Nie moczyłam wiórek w wódce, dla mnie to by było za ostre. Może wrzuć je do tej roztopionej czekolady i potem połącz z resztą? Albo możesz je polać takim mlekiem słodzonym z puszki, to nada słodyczy kremowi
icon_smile.gif
Generalnie takie namoczone są intensywniejsze w smaku, ale teraz z suchymi ten krem też był bardzo smaczny
icon_smile.gif

Dziewczyny, Wasze torty wyglądają tak estetycznie, jestem pod wrażeniem!! Mąż się ze mnie śmieje i już słuchać mnie nie może, bo ciągle tu siedzę i ciągle wołam "Kochanie, popatrz jaki piękny! A ten, popatrz na tego!!" :D

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dla mnie najlepsze wiórki to takie zrumienione na patelni, delikatne aromatyczne, pyszne. Mam takie proporcje:
100g wiórek
1 łyżka masła
1 łyzka cukru
Masło rozpuścić na patelni dodać wiórki zmieszane z cukrem, chwilkę podgrzewać stale mieszając mają być lekko zrumienione bo jeszcze "dochodzą" po zdjęciu z ognia.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Lut 21, 2012
320
0
0
witajcie
Mam pytanie techniczne czy robiłyście kiedyś moze piłkę do kosza??? jak uzyskac taki wzorek i jak z kolorem?nie jest to taki do końca czerwony kolor mam zrobić cos takiego na 40 osób, http://cakesdecor.com/cakes/41460
jak myslicie czy jeszcze robić spód? mam taką blaszkę z ikea pół kole i złącze ją by piłka wyszła
I jeszcze jedno czy któraś z Was robiła figurkę z ryzu preparowanego?, mam zrobić Minie http://notatnik-przepisowy.blogspot.com/20...k-po-kroku.html czy macie jakies inne pomysły? Będę wdzięczna za pomoc

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy