Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Dzięki Wam bardzo
icon_smile.gif

 

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla taki tort to chyba malena h robiła, tylko ona na torcie to chyba maluje

a na ebay-u lepiej się zarejstrować czy bez rejstracji kupować?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
Dziewczyny proszę was o pomoc ,co robię nie tak że moja masa cukrowa się kruszy nie jest tak plastyczna
baa.gif
mam na sobotę zrobić tor dla starszej pary na ślub i chciałabym żeby był tort wyjątkowy:)
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Sylwia1978 @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397801Dziewczyny proszę was o pomoc ,co robię nie tak że moja masa cukrowa się kruszy nie jest tak plastyczna
baa.gif
mam na sobotę zrobić tor dla starszej pary na ślub i chciałabym żeby był tort wyjątkowy:)
Moim zdaniem, może być zbyt dużo cukru pudru wgniecione. Ja dodałabym nie więcej niż łyżeczkę wody. Spróbuj wgnieść trochę planty. Nie wiem jaką masz ilość masy ale myślę, że łyżka planty powinna pomóc.
Masa jest biała?
Czasami dodanie barwnika powoduje przesuszenie masy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
h-elen @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397804Moim zdaniem, może być zbyt dużo cukru pudru wgniecione. Ja dodałabym nie więcej niż łyżeczkę wody. Spróbuj wgnieść trochę planty. Nie wiem jaką masz ilość masy ale myślę, że łyżka planty powinna pomóc.
Masa jest biała?
Czasami dodanie barwnika powoduje przesuszenie masy.
ale jak dam mało cukru to bardzo się klei do rąk
baa.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
h-elen @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397804Moim zdaniem, może być zbyt dużo cukru pudru wgniecione. Ja dodałabym nie więcej niż łyżeczkę wody. Spróbuj wgnieść trochę planty. Nie wiem jaką masz ilość masy ale myślę, że łyżka planty powinna pomóc.
Też tak myślę ale przyczyn kruszenia może być wiele. Przeanalizuj jeszcze raz przepis i być może cos skojarzysz. Może być tak, że cukier puder jest zbyt gruby i struktura masy jest już zupełnie inna. ja kiedyś zagapiłam się i żelatynę namoczyłam w połowie porcji wody, dopiero jak dodawałam cukier zorientowałam się co zrobiłam źle.
 

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
Jo_anna1 @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397806Też tak myślę ale przyczyn kruszenia może być wiele. Przeanalizuj jeszcze raz przepis i być może cos skojarzysz. Może być tak, że cukier puder jest zbyt gruby i struktura masy jest już zupełnie inna. ja kiedyś zagapiłam się i żelatynę namoczyłam w połowie porcji wody, dopiero jak dodawałam cukier zorientowałam się co zrobiłam źle.
a macie sprawdzony przepis na masę...plissssssss
bussi.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Sylwia1978 @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397809a macie sprawdzony przepis na masę...plissssssss
bussi.gif
Bazujesz na bardzo dobrym przepisie, musisz tylko opracować własny system i masa Cię polubi
icon_mrgreen.gif


Masę odkładam zazwyczaj na całą noc w temp pokojowej, jeżeli bardzo mi się spieszy to do lodówki na 1-2 godz. Później ponownie zagniatam. jeżeli jest mocno schłodzona wstawiam na chwilkę do mikrofalówki( naczynie musi być przykryte- inaczej masa wysycha)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
Jo_anna1 @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397812Bazujesz na bardzo dobrym przepisie, musisz tylko opracować własny system i masa Cię polubi
icon_mrgreen.gif


Masę odkładam zazwyczaj na całą noc w temp pokojowej, jeżeli bardzo mi się spieszy to do lodówki na 1-2 godz. Później ponownie zagniatam. jeżeli jest mocno schłodzona wstawiam na chwilkę do lodówki( naczynie musi być przykryte- inaczej masa wysycha)
Dziękuję ci za pomoc
anbetung.gif
.Tylko że ja jestem bardzo niecierpliwa chciałabym żeby ona mnie już polubiła...robiłam już kilka tortów z masy ale to kruszenie mnie denerwuje
 

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
a to moje dotychczasowe torty z masy
a jutro popróbuję z waszymi radami
icon_razz.gif
 

Załączniki

  • 20120105_191239.jpg
    20120105_191239.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • 20121012_151138.jpg
    20121012_151138.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC05567_1_.JPG
    DSC05567_1_.JPG
    229.2 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Sylwia1978 @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397814Dziękuję ci za pomoc
anbetung.gif
.Tylko że ja jestem bardzo niecierpliwa chciałabym żeby ona mnie już polubiła...robiłam już kilka tortów z masy ale to kruszenie mnie denerwuje
następnym razem spróbuj "potrzymać" namoczoną żelatynę z glukozą i plantą troszeczkę dłużej w kąpieli wodnej, może wpływ mieć to że nie dokładnie połączyły się składniki. spróbuj zmienić cukier puder. może żelatynę z innej firmy sprawdź. Musisz poeksperymentować
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy