asiulla1984 @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397802ja niestety nie pomogę, nie używam samoróbki
a ile ci idzie masy na tort 28 cm,chciałabym trochę kwiatków na mim zrobić
Sylwia1978 @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397801Dziewczyny proszę was o pomoc ,co robię nie tak że moja masa cukrowa się kruszy nie jest tak plastycznamam na sobotę zrobić tor dla starszej pary na ślub i chciałabym żeby był tort wyjątkowy![]()
Moim zdaniem, może być zbyt dużo cukru pudru wgniecione. Ja dodałabym nie więcej niż łyżeczkę wody. Spróbuj wgnieść trochę planty. Nie wiem jaką masz ilość masy ale myślę, że łyżka planty powinna pomóc.
Masa jest biała?
Czasami dodanie barwnika powoduje przesuszenie masy.
h-elen @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397804Moim zdaniem, może być zbyt dużo cukru pudru wgniecione. Ja dodałabym nie więcej niż łyżeczkę wody. Spróbuj wgnieść trochę planty. Nie wiem jaką masz ilość masy ale myślę, że łyżka planty powinna pomóc.
Masa jest biała?
Czasami dodanie barwnika powoduje przesuszenie masy.ale jak dam mało cukru to bardzo się klei do rąk![]()
h-elen @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397804Moim zdaniem, może być zbyt dużo cukru pudru wgniecione. Ja dodałabym nie więcej niż łyżeczkę wody. Spróbuj wgnieść trochę planty. Nie wiem jaką masz ilość masy ale myślę, że łyżka planty powinna pomóc.Też tak myślę ale przyczyn kruszenia może być wiele. Przeanalizuj jeszcze raz przepis i być może cos skojarzysz. Może być tak, że cukier puder jest zbyt gruby i struktura masy jest już zupełnie inna. ja kiedyś zagapiłam się i żelatynę namoczyłam w połowie porcji wody, dopiero jak dodawałam cukier zorientowałam się co zrobiłam źle.
Sylwia1978 @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397805ale jak dam mało cukru to bardzo się klei do rąk
Ja zazwyczaj mam masę klejącą, odkładam ją do "przegryzienia" i jest ok.
Jo_anna1 @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397806Też tak myślę ale przyczyn kruszenia może być wiele. Przeanalizuj jeszcze raz przepis i być może cos skojarzysz. Może być tak, że cukier puder jest zbyt gruby i struktura masy jest już zupełnie inna. ja kiedyś zagapiłam się i żelatynę namoczyłam w połowie porcji wody, dopiero jak dodawałam cukier zorientowałam się co zrobiłam źle.a macie sprawdzony przepis na masę...plissssssss![]()
Jo_anna1 @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397808Ja zazwyczaj mam masę klejącą, odkładam ją do "przegryzienia" i jest ok.a na długo ją odkładasz
Sylwia1978 @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397809a macie sprawdzony przepis na masę...plissssssss
Bazujesz na bardzo dobrym przepisie, musisz tylko opracować własny system i masa Cię polubi![]()
Masę odkładam zazwyczaj na całą noc w temp pokojowej, jeżeli bardzo mi się spieszy to do lodówki na 1-2 godz. Później ponownie zagniatam. jeżeli jest mocno schłodzona wstawiam na chwilkę do mikrofalówki( naczynie musi być przykryte- inaczej masa wysycha)
Jo_anna1 @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397812Bazujesz na bardzo dobrym przepisie, musisz tylko opracować własny system i masa Cię polubi![]()
Masę odkładam zazwyczaj na całą noc w temp pokojowej, jeżeli bardzo mi się spieszy to do lodówki na 1-2 godz. Później ponownie zagniatam. jeżeli jest mocno schłodzona wstawiam na chwilkę do lodówki( naczynie musi być przykryte- inaczej masa wysycha)Dziękuję ci za pomoc.Tylko że ja jestem bardzo niecierpliwa chciałabym żeby ona mnie już polubiła...robiłam już kilka tortów z masy ale to kruszenie mnie denerwuje![]()
Sylwia1978 @ 4 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1397814Dziękuję ci za pomoc.Tylko że ja jestem bardzo niecierpliwa chciałabym żeby ona mnie już polubiła...robiłam już kilka tortów z masy ale to kruszenie mnie denerwuje
następnym razem spróbuj "potrzymać" namoczoną żelatynę z glukozą i plantą troszeczkę dłużej w kąpieli wodnej, może wpływ mieć to że nie dokładnie połączyły się składniki. spróbuj zmienić cukier puder. może żelatynę z innej firmy sprawdź. Musisz poeksperymentować
h-elen @ 4 Feb 2013 napisał:
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.