Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Hajastan @ 12 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400229Vanilka twoje torciki są przecudne, napisz bo ja też jestem ciekawa jak zrobiłaś piłkę, że pięciokąty są równiutkie i idealnie pasują jeden do drugiego?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

nie robiłam jeszcze piłki ale kiedyś w tesco kupiłam całą paczkę plastikowych foremek i tam jest taka pieciokatna wykrawaczka może się nada?
gruebel_2.gif

alipek dasz znać jakby się coś nowego, u twojego hinczola pojawiło?
anbetung.gif
zrobisz jeszcze kiedyś nam zakupy?
bussi.gif
Alipku dziękuję jeszcze raz, dawaj buziaka :* i podpinam się jakby były packi i wykrawacze na liście to się piszę
icon_mrgreen.gif
a co to za koronki? hmmm

le_soleil @ 12 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400252Czy ktoś z Was prenumeruje dekorację ciast? Ja to zamówiłam, ale jestem tym rozczarowana. Poza tym odkryłam to też w moim małym sklepiku obok, więc nie opłaca mi się w ciemno zamawiać całej serii, jedynie jak będzie jakiś fajny gratis, to kupię.
Problem w tym, że nigdzie na stronie nie widzę info jak odmówić prenumeratę
dontknow.gif
Może telefonicznie? Muszę to odmówić jak najszybciej.

Ponawiam moje pytanie odnośnie wielkości tortu. Jaką blachę (prostokątną) potrzebuję by wyszło ok 30 porcji? Tort będzie "z biustem" ;)

Pozdrawiam
icon_smile.gif
ja dzisiaj tez muszę odmówić prenumerate bo jak zobaczyłam że za te pieniadze jest np wykrawaczka w kształcie babeczki to mnie śmiech pusty ogarnął
baa.gif

no i tez bede robić biuściasty tort dla brata na 40chę, ale ja mu chce tylko cycuszki zrobić ;)

fabia1 @ 12 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400331joanis- miałam ten sam problem z masą myślę że to wina kwasku ja mam z biedronki, jak nie dodam to cały barwnik się dobrze połączył.
a widzisz może to własnie wina kwasku biedronkowego hmmmmmmn bo ja tez z niego robiłam

Vanilko na jakim kwastku robisz?

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
a tak wogóle to mi babeczka w kiosku odkładała gazetkę Dekoracja Ciast, ale już dwa tygodnie temu juz zrezygnowałam,
dump.gif
jak zobaczyłam ile takie rzeczy kosztują na allegro, to już wolę miesięcznie 60 zł wydać inaczej
rofl.gif
a jeszcze kochany alipek robi nam zakupy u hinola to wogóle bez sensu ja kupować, czekam tylko na wybrane numery. np. z dwukomorowymi workami do dekorowania, albo jakieś silikonowe foremki
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
aneta1111 @ 12 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400255Vanilka - już znalazłam
icon_smile.gif

Asiulka- dziękuję za odp. i mam do CIebie kochana pytanko w sprawie Twoich cudownych piłeczek. Jak ją okładasz, że te łatki tak idealnie przylegają???? Pamiętam jak któraś z dziewczyn pisała, że na dole to już sie nie zgrywały
icon_sad.gif
troszkę je naciągam, aż takie idealne nie są ale nie jest źle
zaczynam od czarnej łatki na samej górze i lecę na około:)

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Joanis, a robiłaś już kiedyś biuściasty tort? Ciężko to obłożyć? Muszę poszukać jakiegoś filmiku na necie, bo boję się, że na tym polegnę
icon_neutral.gif

Jaki tort robisz? Mam na myśli ciasto i wypełnienie?

Powiedzcie mi, czym usztywniacie bitą śmietanę? Żelatyną? Śmietan fixem? A może by zastąpić część mascarpone? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi
icon_mrgreen.gif

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
le_soleil @ 12 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400437Joanis, a robiłaś już kiedyś biuściasty tort? Ciężko to obłożyć? Muszę poszukać jakiegoś filmiku na necie, bo boję się, że na tym polegnę
icon_neutral.gif

Jaki tort robisz? Mam na myśli ciasto i wypełnienie?

Powiedzcie mi, czym usztywniacie bitą śmietanę? Żelatyną? Śmietan fixem? A może by zastąpić część mascarpone? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi
icon_mrgreen.gif
le_soleil ja bym chciała cos takiego zrobić http://www.flickr.com/photos/popocreation/2731541451/ albo same cycuszki. http://vipantrywedonthaveablogblog.blogspo...-boob-cake.html,

bo na ten sam dzień robie tort dla córki mojego brata więc nie musi być duży tylko taki symboliczny. Jeszcze nigdy nie robiłam cycuchów i boje się strasznie żeby mi celulit nie wyszedł spod masy. W tym drugim linku jest tutorial od razu. jeszcze nawet miseczek nie kupiłam żeby w nich upiec.
śmietanę zawsze usztywniam żelatyną. Ale można np. galaretką. Albo krem budyniowy.

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
joanis @ 12 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400449le_soleil ja bym chciała cos takiego zrobić http://www.flickr.com/photos/popocreation/2731541451/ albo same cycuszki. http://vipantrywedonthaveablogblog.blogspo...-boob-cake.html,

bo na ten sam dzień robie tort dla córki mojego brata więc nie musi być duży tylko taki symboliczny. Jeszcze nigdy nie robiłam cycuchów i boje się strasznie żeby mi celulit nie wyszedł spod masy. W tym drugim linku jest tutorial od razu. jeszcze nawet miseczek nie kupiłam żeby w nich upiec.
śmietanę zawsze usztywniam żelatyną. Ale można np. galaretką. Albo krem budyniowy.
Stokrotne dzięki!!!
cvety.gif

Ten pierwszy jest wspaniały, o cos takiego mi chodzi, tylko podstawa z prostokątnej blaszki, bo musi być dosyć duży ten torcik.

Przy okazji natrafiłam na filmik z masą marshmallow i już mam całkowity mętlik w głowie, bo nie wiem czy robić na niej czy na cukrowej. Chyba na walentynki walnę próbny na marshmallows i zobacze jak się na niej pracuje.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
ja dziś zrobiłam sobie poczwórną :D porcję masy wg Vanilki. Wyszła mi dość rzadka i klejąca, to normalne? Może powinnam dodać więcej cukru? Albo dodać przy następnym zagniataniu? A może "jak się przegryzie" to będzie lepiej?

PS. W smaku jest bardzo ok! Ja dodaję olejek waniliowy i pomarańczowy i pięknie pachnie i smakuje:) W końcu jest zjadliwy!

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Kasiekes @ 12 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400337Chciałabym poprosić o pomoc i poradę. Otóż musze udekorować tort Liverbirdem (niżej zdjęcie "delikwenta") i nie za specjalnie wiem jak sie do tego zabrać. Najlepiej by było, żeby był w kolorze czerwonym, jak na drugim zdjęciu.
Tylko mam problem, czy lepiej wyciąć wzór z lukru plastycznego, czy może jakąś posypką udekorować? Tylko z posypką drugi problem - jak zrobić czerwoną?
Wg mnie najlepiej jest zrobić tort obłozony białą masą, resztę zabarwić na czerwono, rozwałkować. Wydrukowac delikwenta i porozcinać na kawałki. potem sklapelem wyciąć z masy wg wzoru

aneta1111 @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400201Vanilka kochana ratuj
potrzebuję tutka na figurkę ninja ...pomożesz?

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny masa ma być klejąca i taka lekko rozłażąca się w rękach, jak odstoi zrobi się twardsza. Jeżeli wyda Wam się za miękka można dognieść trochę pudru.
Co do kwasku kupuję też ten biedronkowy, może podgrzejcie trochę mocniej żelatynę to się kwasek lepiej rozpuści.
Natomiast tort biuściasty robię tak: piekę biszkopt w okrągłej tortownicy, wycinam z niego serce, przekładam, odcięte resztki wykorzystuję do zrobienia cycuchów. Cycuchy: z suchego wafla wycinam kółko miseczką w której będę formować cycuchy, namaczam go żeby zmiękł, miseczki wykładam folią spożywczą, wkładam namoczony wafel wyścielając ścianki miseczki (wypełnia ją tak do połowy), smaruję lekko masą maślaną, resztę uzupełniam masą którą przekładałam biszkopt, na wierzch docinam resztki biszkopta, smaruję masą maślaną i tak wkładam do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu z pomocą foli wyciągam ukształtowane cycuchy, w miejscu gdzie je położę smaruję masą maślaną i przyklejam. Jeżeli okażą się za duże można je przyciąć od środka co utworzy rowek między piersiami, a jeżeli za małe to lukę można wypełnić biszkoptem i masą maślaną. Docinam biszkopt pod kształt cycuchów i można już smarować tort na gotowo.
Mam nadzieję, że wicie o co chodzi
gruebel_2.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Kasiekes @ 12 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400337Chciałabym poprosić o pomoc i poradę. Otóż musze udekorować tort Liverbirdem (niżej zdjęcie "delikwenta") i nie za specjalnie wiem jak sie do tego zabrać. Najlepiej by było, żeby był w kolorze czerwonym, jak na drugim zdjęciu.
Tylko mam problem, czy lepiej wyciąć wzór z lukru plastycznego, czy może jakąś posypką udekorować? Tylko z posypką drugi problem - jak zrobić czerwoną?
A może macie jakiś inny pomysł?
Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam
http://img21.imageshack.us/img21/5248/kitster29.jpg
Myślę, że ładnie wyjdzie wycięty. Asiulla pisała, że drukuje wzór, rozcina (robi szablony) i każdy element osobno wycina.
Wydaje mi się, że trudniej będzie taki wzór zrobić z posypki.
Posypkę czerwoną można zrobić z cukru kryształu (w torebce foliowej umieścić cukier, dodać kilka kropel żelowego barwnika i wyrobić przez torebkę)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Chciałabym poprosić o pomoc i poradę. Otóż musze udekorować tort Liverbirdem (niżej zdjęcie "delikwenta") i nie za specjalnie wiem jak sie do tego zabrać. Najlepiej by było, żeby był w kolorze czerwonym, jak na drugim zdjęciu.
A może macie jakiś inny pomysł?
Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam
http://img21.imageshack.us/img21/5248/kitster29.jpg

Ja bym też robiła tak pisały dziewczyny - wydrukować szblon, wyciąć czerwony wzór i na biały podklad. Chyba to będzie najmniej skomplikowane i wizualnie będzie ok.

Vanillko, ryzykuję ;) i robię masę wg Twojego przepisu
icon_smile.gif
Mam nadzieję, że się polubimy ;) jutro ja zrobię i zabarwię, na sobotę powinna być ok? A na jakiej wielkości tort wystarczy? Ja mam blachę 24x36, ile porcji mi trzeba na taki wymiar?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy