Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Joanis, asiula - dziękuję Wam za odpowiedzi
icon_smile.gif

Vanilko ja dziś też zabiorę się za Twoją masę. Robiłąm Dototax i miałam problem z równym obłożeniem, figurki ok, ale jest kruchliwa.

Dziewczyny a po co kwasek do masy? Czy oprócz smaku ma jakieś właściwości plastyczne?

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
aneta1111 @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400632Joanis, asiula - dziękuję Wam za odpowiedzi
icon_smile.gif

Vanilko ja dziś też zabiorę się za Twoją masę. Robiłąm Dototax i miałam problem z równym obłożeniem, figurki ok, ale jest kruchliwa.

Dziewczyny a po co kwasek do masy? Czy oprócz smaku ma jakieś właściwości plastyczne?
Tylko dla przełamania słodyczy masy, jest wtedy smaczniejsza.

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
aneta1111 @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400673Goma - dziękuję !!!
icon_smile.gif

Dziewczyny czy którąś ma takie metalowe literki i jakie opinie? Mają jakieś takie dziwne kształty, a może to tylko złudzenie???

http://www.ebay.pl/itm/Number-Alphabet-Let...=item8963b748a8
dziwne kształty, masz rację
icon_rolleyes.gif

potrzebuje porady !!!!!!!!!!!!!!!!!

chcę zrobić krem z lemon curd, zastanawiam się czy zrobić:

1. samodzielny dodając trochę żelatyny żeby nie był za rzadki
2. z mascarpone - czy potrzeba będzie żelatyna czy może mascarpone wystrczająco zagęści
3. ze śmietaną i tutaj czy wystarczy tylko fix ? (bo tak najlepiej lubię usztywnić śmietanę)

pod masę nie będę ryzykować, dam tylko cienko maślany

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
marioletta @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400677dziwne kształty, masz rację
icon_rolleyes.gif

2. z mascarpone - czy potrzeba będzie żelatyna czy może mascarpone wystrczająco zagęści
3. ze śmietaną i tutaj czy wystarczy tylko fix ? (bo tak najlepiej lubię usztywnić śmietanę)

aneta1111 - mam te literki - to były pierwsze jakie kupilam z metalowych - okropnie ich nie lubię (brzydkie literki z nich wychodza) i w sumie mogę je komuś oddać ;p potem kupiłam tez metalowe ale takie mniejsze i zgrabniejsze i te są ok.

Marioletta - ja tort z lemon curdem robię z bitą śmietaną - usztywniam ją tak jak normalnie do tortu ( 1 płaska łyżeczka na 250 ml kremówki) i ubitą łąćzę z lemon curdem ;)

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
pscolki @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400698aneta1111 - mam te literki - to były pierwsze jakie kupilam z metalowych - okropnie ich nie lubię (brzydkie literki z nich wychodza) i w sumie mogę je komuś oddać ;p potem kupiłam tez metalowe ale takie mniejsze i zgrabniejsze i te są ok.

Marioletta - ja tort z lemon curdem robię z bitą śmietaną - usztywniam ją tak jak normalnie do tortu ( 1 płaska łyżeczka na 250 ml kremówki) i ubitą łąćzę z lemon curdem ;)
czyli żelatynką ?

ile dajesz lemonu na 250 ml kremówki ?

ja zastanawiałam się jeszcze czy nie zrobić warstwy lemon curdu samego kwasiorka z żelatyną i kontrastowej warstwy śmietany z białą czekolada

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Ja ostatnie kilka tortów robię tylko z lemon curdem. Pyszne są. Do tego warstewka z musem truskawkowym. mniam
icon_smile.gif

Co do lemon curdu, to robiłam ostatnio z połowy porcji ze strony mojewypieki.com do Dorotki i to było na jeden tort, bitą zawsze usztywniam mascarpone. jeden tort zrobilam tak: biszkopt +warstwa truskawek+ krem smietanowy(bita, mascarpone, curd)+tr startej czeko
+ biszkopt+warstwa samego lemon curdu+krem smietanowy
+biszkopt+warstwa truskawek+ krem smietanowy+tr startej czeko+biszkopt.

wyszło pysznie, lekko, nie za słodko i owocowo. Mniam. Dodatek warstwy cienkiej curdu pod bitą śmietaną dał fajny efekt. AHA, nie dodaję cukru do bitej jeśli miksuję ją z curdem.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Vanilko i inne dziewczyny powiedzcie ile mniej więcej minut trzymacie żelatynę z glukozą w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia?

kobitki proszę powiedzcie mi jak zrobić mus truskawkowy?
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Hajastan @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400759Vanilko i inne dziewczyny powiedzcie ile mniej więcej minut trzymacie żelatynę z glukozą w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia?
Ja robie tak: zgotowuję wodę w garnku, zestawiam z ognia i dopiero wstawiam naczynie w którym jest namoczona żelatyna. dzięki temu mam pewność, że nie zagotuję masy a gorąca woda zapewni, że żelatyna będzie jednocześnie dobrze rozpuszczona. Nigdy nie patrzałam jak długo trzymam ale na pewno więcej niż 5 minut. Po dodaniu glukozy i planty płyn robi się po pewnym czasie taki..... klarowny bardziej i wówczas zdejmuję.

dziewczyny znów naprodukowałyście tyle, że nie sposób za Wami nadążyć. Tu trzeba być po prostu cały czas
icon_mrgreen.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
marioletta @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400677dziwne kształty, masz rację
icon_rolleyes.gif

hej,może ja Ci podpowiem,robiłam ostatnio tort piętrowy i górny tort był właśnie krem z mascaropne i lemon curd własnej roboty,nie dodawałam żelatyny i masa świetnie się trzymała,tylko dodałam ciut wiecej cukru,bo krem jak dla mnie był za mało słodki:)pozdrawiam

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Na jutrzejsze walentynki robie torcik dla męża, i dzis rano mase zagniotłam z przepisu Vanilki.
Faktycznie jest dość klejąca i cukru dużo wchodzi. Ale przed chwilą do części dodałam czerwonego barwnika i powiem ze jestem zachwycona plastycznościa tej masy-po prostu cudowna. Poczekam oczywiście do jutra zeby sie przgryzła, ale od tej pory bedę korzystac tylko z tego przepisu.
Dzięki Vanilko
icon_smile.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Justee @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400772hej,może ja Ci podpowiem,robiłam ostatnio tort piętrowy i górny tort był właśnie krem z mascaropne i lemon curd własnej roboty,nie dodawałam żelatyny i masa świetnie się trzymała,tylko dodałam ciut wiecej cukru,bo krem jak dla mnie był za mało słodki:)pozdrawiam
tylko mascarpone i lemon curd ? w jakich proporcjach ?
też mam domową wersję, dobrze że zrobiłam więcej bo co chwile ktoś podchodzi i "próbuje "
rofl.gif
rofl.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
elmagra @ 13 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400731biszkopt +warstwa truskawek+ krem smietanowy(bita, mascarpone, curd)+tr startej czeko
+ biszkopt+warstwa samego lemon curdu+krem smietanowy
+biszkopt+warstwa truskawek+ krem smietanowy+tr startej czeko+biszkopt.

wyszło pysznie, lekko, nie za słodko i owocowo. Mniam. Dodatek warstwy cienkiej curdu pod bitą śmietaną dał fajny efekt. AHA, nie dodaję cukru do bitej jeśli miksuję ją z curdem.
musiał być pyszny
mniam.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
marioletta, był faktycznie pyszny i dlatego następny zrobiłam dla siebie taki sam i jutro walentynkowy robię taki sam i na sobotę w prezencie dla chrzestnej męża robię... taki sam...
icon_smile.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Elmagra
też przyłączam się do prośby...tak łopatologicznie...ile czego i z czym? Proszę
icon_smile.gif

Te masy już smakowicie brzmią, a smakują....

Będę wdzięczna za przepisy

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
A ja chciałam podziękować Joasi
bussi.gif
za podpowiedź związaną z masą, chyba mnie polubiła.Zawsze mi się kruszyła i moim błędem było za krótkie trzymanie w kąpieli wodnej żelatyny i glukozy.Wczoraj zrobiłam ją a dziś lepiłam , po prostu jest rewelacyjna.Jeszcze raz dziękuję Joasiu
bussi.gif
cvety.gif
cvety.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, chętnie wpisałabym ten mój tort, ale za bardzo nie wiem gdzie, a poza tym, to nic odkrywczego nie będzie, bo przecież wiele z was robi takie ciasta. Sama nie wiem...

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Vanilka
kochana widziałam Twój tort Ninjago głowę. Powiedz mi proszę pod masę zewnetrzną kładziesz żółtą na cały tort czy tylko pod okienko? I jaki masz kawałek, którym obkładasz górę...jest w kształcie koła?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy