Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
ola _wroclaw ja nie wiem co ty chcesz od tej Arielki
icon_neutral.gif
, dla mnie jest sliczna
anbetung.gif
, a o rafie koralowej to już nie wspomnę mega, mega super !!!!

a co do Satin Ice to przeczytajcie same na samym dole
http://translate.google.pl/translate?hl=pl...ved=0CC0Q7gEwAA

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
Ballb @ 11 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1408732ja mam i powiem ze porazka... moze to kwestia egzemlarza, nie wiem, ale nie składa sie to do konca tzn nie zamyka przez co sznurek nie wychodzi jak należy bo nie ma jak docisnąc...
kupiłam ją tydzień temu i myślałam tak samo,ale doszłam do tego ,że trzeba ją złożyć nie w połowie jak wskazuje to załamanie tylko troszkę niżej tak aby jedna forma weszła w drugą.Możliwe ,że troszkę pęknie to załamanie ale wtedy jest ok

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
fabia1 @ 10 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1408700Dziewczyny czy któraś posiada taką foremkę

Pokaż załącznik 81004

proszę o podpowiedz jak to używać żeby wychodziły perły bo mi wychodzi jak tasiemka z kulkami
baa.gif
Podpowiadam: z masy zrobić wałek, omączyć żeby się nie przykleił do formy i wkładać tylko do jednej strony formy (patrząc na zdjęcie do tej u góry, ma ona wycięty kształt pereł), formy nie składać tylko porządnie docisnąć packą (lub czymś packopodobnym) tak żeby masa zrównała się z formą, nadmiar masy usunąć, wyjąć pasek z perełkami z formy, wygłaskać żeby nie było frędzli, odciąć na równo i gotowe
icon_smile.gif

A poniżej zdjęcie tortu z perełkami robionymi tym sposobem i reszta weekendowych poczynań
icon_smile.gif

P1120954.JPG

P1120966.JPG

Załączniki

• P1120954.JPG
    P1120954.JPG
    176.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120966.JPG
    P1120966.JPG
    176.8 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Hajastan @ 11 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1408771ola _wroclaw ja nie wiem co ty chcesz od tej Arielki
icon_neutral.gif
, dla mnie jest sliczna
anbetung.gif
, a o rafie koralowej to już nie wspomnę mega, mega super !!!!

a co do Satin Ice to przeczytajcie same na samym dole
http://translate.google.pl/translate?hl=pl...ved=0CC0Q7gEwAA
dobra już wiem jak to jest z tym Satin Ice. Po prostu fondant jest wegański, a gum paste nie.
cyt ze strony: "Fondant contains no animal derived ingredients. Gum paste contains egg whites."

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='Vanilka' date='11 Mar 2013, 10:25 ' post='1408788']

Vanilko, te z kwiatami są super. Podpowiedz jakie kupić druty i taśmę. I jeszcze mam pytanie czy kwiaty od dołu wykańczasz na zielono, czy nie? Chodzi mi o takie listki na górze łodygi (jak to wytłumaczyć? )

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
http://cafe-chocolate.pl/gum-paste/789-gum...-satin-ice.html
cytuję:

Gum Paste amerykanskiej marki Satin Ice, w zamykanym wiaderku.

Ta masa jest używana do bardzo drobnych elementów wykonanych z lukru, jak kwiaty. Jest łatwa do koloryzowania i można rozwałkować ją na bardzo cienko.

Wyrób ten jest wykorzystywanay na całym świecie przez znanych cukierników, projektantów czy artystów branży tortowej.

Można go zobaczyć w serialu "Cake Boss" na kanale TLC

Składniki: cukier, syrop glukozowy, woda, olej palmowy, kakao w proszku, tragakantu (E413), białko jajka, sztuczny aromat waniliowy, guma celulozowa (E460), glicerol (E422), skrobia modyfikowana r. Środki konserwujące: sorbat potasu tytanu (E202), kwas octowy (E260). Kolory: dwutlenek tytanu (E171).

to komu tu wierzyć?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Vanilko śliczne torty
anbetung.gif

powiedz jak robiłaś te piękne kwiaty na torcie dla Józefa, to kazdy płatek najpierw suszyłaś każdy płatek oddzielnie i później przyklejalas? Czy odrazu?
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
Jo_anna1 @ 9 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1408255Zamówienie składam zawsze przez internet. Nie wiem czy można na miejscu. pakowane są róznie, zależy jaki rodzaj. O ile pamiętam to krążki- te cienkie- po 100szt, podkłady chyba po 25 szt można kupić. Ja przeważnie biorę różne rozmiary. Najlepiej zadzwoń do nich i poproś o kontakt do przedstawiciela na Wasz region, z nim się umawiaj. Ja mam akurat fajnego przedstawiciela i jak mają jakąś promocję to do mnie dzwoni
icon_lol.gif

Skończyłam prace na dziś oto efekty:
Pokaż załącznik 80942
Pokaż załącznik 80943
Pokaż załącznik 80944
Wysłałam wiadomośc prywatną
icon_smile.gif

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Vanilko torty przecudne a kwiaty jak prawdziwe .Bardzo dziekuje za objasnienie jak uzywac tej foremki, bo juz myslalam ze nic nie da sie z tym zrobic.

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Ola wrocław co to za literki z tortu z arielka? Bardzo mi sie podobają. Moglabys podać mi przepis na tą masę vanilki bo nie mogę znaleźć?
icon_smile.gif

Piękne torty, wszystkie
icon_smile.gif

Ja do kwiatkow mam masę z allegro nazywała się flower paste, do obkladania i niektórych figurek używam własną a do niektórych używam masę z p.an do figurek. Ma w sobie chyba dużo gliceryny. Jest bardzo tlusta ale super się z niej rzezbi.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='malutka25' date='11 Mar 2013, 12:58 ' post='1408861']
Ola wrocław co to za literki z tortu z arielka? Bardzo mi sie podobają. Moglabys podać mi przepis na tą masę vanilki bo nie mogę znaleźć?
icon_smile.gif

FUNKY

Vanilko skopiuj nam proszę przepis na masę. Ja mam wydrukowaną na lodówce i nie chce mi się przepisywać
icon_razz.gif

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
kilka dni nie zaglądałam a tu taaaaaaaakie cuda
icon_razz.gif
dziewczyny jesteście wielkie
anbetung.gif
mam nadzieję że będę kiedyś chociaż w połowie tak dobra jak wy
icon_mrgreen.gif
a to moje sobotnie torty
dla małego wielbiciela pingwinów z Madagaskaru wyrób pingwinopodobny:)
DSC04925.JPG
i uparta baletnica-czarownica
fiesgrins.gif
- pieronica nie chciała stanąć na nogach, nie mogłam ich dokleić do góry i ostatecznie przysiadła sobie na brzegu torta
icon_sad.gif

Kopia_DSC04931.JPG

Załączniki

• DSC04925.JPG
    DSC04925.JPG
    869.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC04930.JPG
    DSC04930.JPG
    192.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_DSC04931.JPG
    Kopia_DSC04931.JPG
    805.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy