Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
ale równiutko!!!

Ja mam dziś kiepski dzień. Tort c zeka na obłożenie. Nie mam weny. Na dodatek piekłam biszkopt 3x!!! Porażka, nie wiem co się stało. Czy piekarnik może się "rozregulować"? Zawsze piekłam w tej samej temperaturze, ten sam czas. A teraz? Jakiś przypalony, niewyrośnięty kapeć. 3raz się udało, tfu tfu.

Dziewczyny świetne torty. A Ty Joanna jesteś dla mnie MISZCZ :D 4godziny tyle figurek??? Mi by to zajęło z 10 godzin, jak nie więcej, jejku:( Czy to się da tak jakoś bardziej wyćwiczyć czy po prostu takie tempo mi zostaje? Ja wiecznie robię dorty do 3 w nocy. Dziś mnie znów to zapewne czeka
icon_razz.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0

P.S. zakochałam się w szczypcach i boję się, że każdy tort będę teraz szczypać, nawet jak nie będzie to pasować
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Nie ma w kucyku wykalaczek:) skrzydła przykleilam do suchej już figurki _)

Ola_wrocław - to prawda, dopiero zaczynam. 15 lutego zrobiłam pierwszy tort. A w szkole na plastyce byłam totalnym beztaleciem
icon_smile.gif

Następny weekend mam znowu pracujący więc będą nowe zdjęcia;)
Cieszę się, że się podobają.

Ja robię masę z przepisu dorotax i nie jest tak plastyczna jak ta kupna. Ciężko oblozyc tort, żeby nie było zmarszczek na dole:(

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
malutka25 @ 10 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1408465Ja robię masę z przepisu dorotax i nie jest tak plastyczna jak ta kupna. Ciężko oblozyc tort, żeby nie było zmarszczek na dole:(
ja używam też samoróbki (zaqczynałam od kupnej) i powiem Ci, że dograłyśmy się ze sobą. Uważam, że jest super, LEPSZA od kupnej. Uwielbiam
icon_smile.gif
))

PS. No i jak robiłaś napis na whiskaczu?

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Może za mało ugniatam? Nie wiem ... Dajesz płaskie lyzeczki żelatyny czy raczej z brzuszkiem?

Napis na butelce robiłam lukrem:) ale bałam się wyciąć samą etykiete i później przenosić więc pisałam bezpośrednio na torcie. Wyszło trochę krzywo ale robiłam o 3 w nocy ....

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
A to na dziś do kawy, taki trochę wiosenny na przekór mrozom które wróciły

Załączniki

• P1110636__Medium_.JPG
    P1110636__Medium_.JPG
    58.1 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
malutka25 @ 10 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1408492Może za mało ugniatam? Nie wiem ... Dajesz płaskie lyzeczki żelatyny czy raczej z brzuszkiem?

Napis na butelce robiłam lukrem:) ale bałam się wyciąć samą etykiete i później przenosić więc pisałam bezpośrednio na torcie. Wyszło trochę krzywo ale robiłam o 3 w nocy ....
ja robię na gramy, gdzieś kilka stron wcześniej jest przepis nazwany "masa Vanilki". Nie dodaję tylko kwasku cytrynowego, bo miałam z tym różne problemy.

Ja ugniatam sporo. Najpierw przy samym wyrabianiu, wiadomo, a później gdy przygotowuje do ozdób i samego obłożenia tortu to też porządnie ugniatam, bo dopiero po jakimś czasie robi się plastyczna. Żeby się nie kleiła do rok to sobie rozcieram odrobinę Planty w rękach.

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Dziewczyny piekne torty robicie
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
wink.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Piękna weekendowa "produkcja"
icon_smile.gif

Dziewczyny, doradźcie mi proszę w kwestii literek.
Znalazłam takie:
http://allegro.pl/foremki-alfabet-litery-c...3073052031.html
http://allegro.pl/alfabet-litery-duze-i-cy...3081118945.html
http://allegro.pl/alfabet-litery-male-kurs...3081121908.html
Z tego co pamietam to Ola_wrocław narzekała na te pierwsze na fioletowych listewkach.
Ale cenowo one są najbardziej przystępne, choc znow wydać kasę i wyrzucić to tez bez sensu.
Doradźcie proszę, bo robie na Wielkanoc tort na chrzest i jakies literki muszę kupić.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Tortowe tempo macie zawrotne
icon_smile.gif
Ale efekty częstego ćwiczenia widac gołym okiem, pięknie Wam idzie
icon_smile.gif

Ja mało rotuję to i nie mam co pokazywać. Ostatnio robiłam na 50-te urodziny. Dodam, że zdjęcie robiłam w nocy. Cyfry były złote a nie zółte...

serce.jpg

Załączniki

• serce.jpg
    serce.jpg
    111.7 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy