Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny wszystko co mi przyszło do głowy na temat kropek już napisałam i naprawdę więcej nie jestem w stanie Wam pomóc. Ja w większości używam żelowych barwników, ale nawet jak muszę wspomóc się proszkowymi to kropek nie mam. Spróbujcie jeszcze z tym rozpuszczaniem kwasku w gorącej wodzie o czym pisałam wcześniej. Kwasek nie tylko zakwasza smakowo masę, ale też powoduje, że jest ona dłużej plastyczna. Jeżeli masa się rwie czy pęka to znaczy, że nie była dostatecznie dobrze wyrobiona. Ja zagniatam ją tak długo aż robi się bardzo gładka, bez żadnych, jakby to napisać, bruzd? Ręce smaruję plantą a przy wałkowaniu podsypuję mąką ziemniaczaną. Na fałdki na torcie pomaga delikatne przesmarowanie tortu przegotowaną zimną wodą. Ja to robię tak, że moczę ręce w wodzie, dokładnie wytrzepuję nadmiar i delikatnie głaskam cały tort a najbardziej jego dół. Woda pomaga masie lepiej się przykleić dzięki czemu tort jest łatwiej wygłaskać no i oczywiście trzeba też dojść do wprawy w obkładaniu tortu.

A tu mój weekend:

Herb FC Barcelony, wielki, leży na podkładzie fi 40
P1130004.JPG

Kimono karate
P1130014.JPG

Załączniki

• P1130004.JPG
    P1130004.JPG
    178.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1130014.JPG
    P1130014.JPG
    157.9 KB · Wyświetleń: 0

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
i wam powychodziły
icon_smile.gif

i jak mnie wszystkie tu kochają hihi
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
alipek @ 17 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411289Brawoooo! szystkie torty super! Jesteście dziewczyny zdolnaiachy jak chol....rka!!!
wink.gif
Suuper! Joanna, ten groszkowy cudo!!!! Podpowiedz, czy można by taki na chrzest chłopca? Jak myślisz? Do tego napis, data. Mam zamówienie na tort chrzcinowy i jakoś tak nie mam pomysłu, a ten jest śliczny!!!! Ola, Asiulla, Doris i spółka- brawo!!!! A ten post na temat sanepidu
bussi.gif
. Też uażam, że nie należy dac się zwariować!!!!!!!!!!!!
Oczywiście, że na chrzest się nadaje taki "groszek" lub "fasolka" Wszystko zależy od tego kto co lubi. Ja już od dawna chciałam taki zrobić tylko ciagle nie miałam okazji.
A co do sanepidu oczywiście nie dajmy się zwariować ale..... trzeba mieć świadomość tego co się robi i jak się robi i jaka odpowiedzialność na nas spoczywa. Któregoś razu przyjechała do mnie pani umówić tort jak się później okazało to w zasadzie przyjechała żeby zobaczyć w jakich warunkach mieszkam bo u innej pani zamawiała marcinki i dopiero przy odbiorze zobaczyła , że sa robione w "towarzystwie" psa i kota a ona takich nie chce. tak więc klienci także róznie do tego podchodzą. Jednym jest wszystko jedno a inni sa bardzo pedantyczni- nigdy nie wiadomo na kogo akurat traficie.
Co do próbek, pracuję w zakładzie spożywczym i pozostawianie prób trwałościowych jest obowiązkiem każdego zakładu produkującego żywność. I właśnie w sanepidzie mi powiedziano kiedyś, że takie próbki z tortów także powinny być pozostawiane bo hipotetycznie jeżeli paniusia na weselu zatruje się kotletem i powie, że to przez Wasz tort??? Teoretycznie Wasza próbka nic nie daje ale praktycznie zabiorą ją do analizy.

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
Jo_anna1 @ 18 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411326Oczywiście, że na chrzest się nadaje taki "groszek" lub "fasolka" Wszystko zależy od tego kto co lubi. Ja już od dawna chciałam taki zrobić tylko ciagle nie miałam okazji.
A co do sanepidu oczywiście nie dajmy się zwariować ale..... trzeba mieć świadomość tego co się robi i jak się robi i jaka odpowiedzialność na nas spoczywa. Któregoś razu przyjechała do mnie pani umówić tort jak się później okazało to w zasadzie przyjechała żeby zobaczyć w jakich warunkach mieszkam bo u innej pani zamawiała marcinki i dopiero przy odbiorze zobaczyła , że sa robione w "towarzystwie" psa i kota a ona takich nie chce. tak więc klienci także róznie do tego podchodzą. Jednym jest wszystko jedno a inni sa bardzo pedantyczni- nigdy nie wiadomo na kogo akurat traficie.
Co do próbek, pracuję w zakładzie spożywczym i pozostawianie prób trwałościowych jest obowiązkiem każdego zakładu produkującego żywność. I właśnie w sanepidzie mi powiedziano kiedyś, że takie próbki z tortów także powinny być pozostawiane bo hipotetycznie jeżeli paniusia na weselu zatruje się kotletem i powie, że to przez Wasz tort??? Teoretycznie Wasza próbka nic nie daje ale praktycznie zabiorą ją do analizy.
Jo_anna1 dostałaś mojego maila?

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
dziewczyny, ile zużywacie masła na obsmarowanie tortu takiego np. 26sr, na ile wkladacie tort do lodowki przed smarowaniem boków i na ile przed położeniem masy cukrowej? mi nigdy nie zachowuje się ostry kant:/

mój weekend, średnio udany
cry_1.gif

Załączniki

• DSC_0568.jpg
    DSC_0568.jpg
    574.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0572.jpg
    DSC_0572.jpg
    631.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0576.jpg
    DSC_0576.jpg
    658.4 KB · Wyświetleń: 0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
malutka25 @ 18 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411641dziewczyny, ile zużywacie masła na obsmarowanie tortu takiego np. 26sr, na ile wkladacie tort do lodowki przed smarowaniem boków i na ile przed położeniem masy cukrowej? mi nigdy nie zachowuje się ostry kant:/

mój weekend, średnio udany
cry_1.gif
chciałabym mieć tak nieudane weekendy
icon_smile.gif
. Mi też najbardzej się podoba tort z Dżordżem, super pomysł!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
No george jeszcze współpracował ale reszta ... W tym koszykarskim masę kladlam 3 razy. Ten z krową miał być bogatszy w formie ale zabrakło mi czasu
icon_sad.gif
no i tak jak napisałam wyżej, torty mi siadają, boki zaokraglaja :/

Ola_wrocław - też chodzę niewyspana. Mam dwójkę maluchów i chodzę do pracy. Torty robię nocami a dzieci wstają o 6 :/ czasem śpię po 3h na dobę. Mój mąż mowi, że jestem nienormalna:)

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
malutka25 @ 18 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411782No george jeszcze współpracował ale reszta ... W tym koszykarskim masę kladlam 3 razy. Ten z krową miał być bogatszy w formie ale zabrakło mi czasu
icon_sad.gif
no i tak jak napisałam wyżej, torty mi siadają, boki zaokraglaja :/

Ola_wrocław - też chodzę niewyspana. Mam dwójkę maluchów i chodzę do pracy. Torty robię nocami a dzieci wstają o 6 :/ czasem śpię po 3h na dobę. Mój mąż mowi, że jestem nienormalna:)
icon_smile.gif
)))

ja ostatnio poszłam spać o 13:00.
Moja nocka się "nieco" przedłużyła, później wszyscy wstali, wpadli goście... i tak jakoś wyszło. Ale nigdy więcej!
3h snu to chociaz 3h snu, jakby nie było
icon_razz.gif

Ja na szczęście do pracy nie chodzę i długo nie pójdę, przynajmniej tak zdecydowaliśmy na razie
icon_smile.gif

a torty super Ci wyszły!!! a powiedz czym obkładasz tort? Z czego składa się Twoja masa maślana? Ja kiedyś robiłam taką z białkiem (białko+cukier nad kąpielą wodną i później masło), ale mi też siadało. Teraz robię masło+cukier puder i to mocno twardnieje i się trzyma jako tako. Ale do takich kanciastych to mi jeszcze dużo brakuje... :/

Lut 21, 2012
320
0
0
[quote name='malutka25' date='

[/quote]
Skąd Malutka ja znam tą sytuację... hmm mam tak samo dwójka maluchow 2 i 3,5 latka i moj mąż tak samo mowi...zmówił się z Twoim ...hihihi

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
a mój mąż bardzo lubi jak piekę,bo jest łasuchem i tylko czeka , aż będę musiała coś ściąć albo wyrównać.wszystko zjada hihihi

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Ja tez mam dwójkę maluchów, 1,5 i 5-cio latke i jeśli robię tort to zaczynam po 20.00 jak pojdą spac.
Takie uroki macierzyństwa
icon_smile.gif

Potem z kolei muszę uważac na męża, który za wypiekami co prawda nie przepada, ale za masą cukrową bardzo
I znów trzeba pilnować by zostało coś na obłożenie tortu-wiec ani chwili spokoju
icon_mrgreen.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
goma @ 19 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411874Ja tez mam dwójkę maluchów, 1,5 i 5-cio latke i jeśli robię tort to zaczynam po 20.00 jak pojdą spac.
Takie uroki macierzyństwa
icon_smile.gif

Potem z kolei muszę uważac na męża, który za wypiekami co prawda nie przepada, ale za masą cukrową bardzo
I znów trzeba pilnować by zostało coś na obłożenie tortu-wiec ani chwili spokoju
icon_mrgreen.gif
To i ja się nieśmiało włączę do klubu tortujących mamusiek
icon_smile.gif
. U mnie życie zaczyna się po 20:30, ewentualnie czasem coś skleję jak młoda(3 lata) w przedszkolu a młody(8 m-cy) śpi w dzień.

emilka41 - np takie ? [KIEDYŚ zrobię taki tort
icon_mrgreen.gif
]

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
no to nadszedl moment ze dostalam ze tak powiem ostrzezenie od konkurencji... Straszy mnie [...] Sanepidem i US. cudownie:(

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy