Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
o.laz @ 17 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411235
rofl.gif
grunt to zrobić zdjęcie tak żeby nie było widać największych błędów, co nie?
Od ideału dzielą mnie lata świetlne ale skoro pytasz:
obkładanie bez fałdek jest moim zdaniem baaardzo ułatwione jeśli się ma dobrą masę. Jak udało mi się w końcu zrobić elastyczną masę to obkładać sie zaczęło prawie samo :D, a uparte fałdki, jakby to powiedzieć, rozciągałam na boki i przyklepywałam. Ten filmik chyba najlepiej mi zobrazował jak to zrobić.
A gładka góra jest moim skromnym zdaniem pochodną dobrze wygładzonej masy maślanej pod spodem (nie żeby mój torcik był przykładem jak to powinno wyglądać :D )

p.s. jakbyś tak nie podkreślała że miałaś problem z obłożeniem to pewnei bym nie zuważyła fałdek na twoim ślubnym. Mi się on bardzo podoba. Super projekt i wykonanie
icon_smile.gif
O.laz
bardzo dziękuję za filmik. Jeszcze nie wykorzystałam go w praktyce, ale już mi łatwiej
icon_smile.gif
chyba wiem więcej....

Któraś kiedyś powiedziała, że trzeba wprawy i praktyki. POTWIERDZAM!!!!! Z każdym tortem jesem niby mądrzejsza, ale tez bardziej świadoma niedociągłości i mankamentów.
Co zamówienie to "zrywam" z tortowaniem, ale jak już jest efekt finalny to wraca radość i pasja
icon_smile.gif

A wydaje mi się, że czasami te nasze błędy i niedociągnięcia to widzimy tylko MY
icon_smile.gif
a ludzie są zadowoleni. Kiedyś też nie przywiązywałam uwagi do szczególików, liczył się efekt ogólny i one to spełniają, nawet te "nie udane".
Jak patrzę czasami na "nie udane" torty naszych mistrzyń to śmiać mi się chce, że ktoś zachwyca się moimi....(hi,hi, bo nie widzieli Waszych).

Ale i tak będę się w to BAWIĆ
icon_smile.gif

Dobrej zabawy kochane, najważniejsze, żeby nam sprawiało to przyjemność
icon_smile.gif

Załączniki

• xxx.jpg
    xxx.jpg
    114.5 KB · Wyświetleń: 0
  • xyz.jpg
    xyz.jpg
    70.4 KB · Wyświetleń: 0

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
ola_wroclaw @ 19 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411929no to nadszedl moment ze dostalam ze tak powiem ostrzezenie od konkurencji... Straszy mnie [...] Sanepidem i US. cudownie:(
O Matko....
ludzie jednak są...Kiedyś ktoś mądrze powiedział..."...człowiek człowiekowi zgotował taki los..."
Stałaś się za dużą konkurencją i stwarzasz zagrożenie - jesteś lepsza i to ludzi boli. Cholera czemu ten świat jest taki perfidny? Przecież jest dużo miejsca i klientów, wszyscy się pomieścimy!!!!
To są momenty, kiedy człowiekowi "podcinają" skrzydła i opadają Ci ręcę
icon_sad.gif

Ola- nie zależnie co się wydarzy - TRZYMAJ SIĘ. Może ta [...] tylko straszy i nic z tym nie zrobi????

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Dziękuję za komplementy ale właśnie ... Ja wiem co poszło nir tak:D ja mam 3latka synka i 6 miesięcy. Też siadam albo o 20 albo po pracy czyli o 1 w nocy ... Swiat gastronomii :/ powiem wam, że widziałam wiele ... W waszych domach jest dużo sterylniej nawet gdy biega pies niż w niejednej niby dobrej restauracji ...

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Ola nie daj się.!!! Może tylko pogada i tyle. Żeby na kogoś donieść samemu trzeba być bez skazy, bo zawsze mozesz się zrewanżować. A nie sądzę, że straszy cię cukiernia tylko jakaś prywatna osoba więc pewnie też robi bez papieró. Jesteśmy z tobą. Małpy, nie ludzie!!!!!!

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Po pierwsze- nie rozumiem dlaczego usunięto wulgaryzmy z mojej wypowiedzi, których nie było, bo wykropkowałam :D

po drugie- uważam, że TO NIE CUKIERNIA!!!! Macie chyba rację, bo umówmy się- cukiernia ma głęboko gdzieś czy jakaś panna X zrobi te kilka tortów w miesiącu. Tak mi się wydaje. Też podejrzewam, że to jakaś prywatna tortująca osoba. Na dodatek podejrzewam tę łajzę od torebki monster high!!!!! Pamiętacie jej detale? Ja tego nawet powtórzyć nie mogę.

W każdym razie co zdecydowałam- nie odpisać, nie dać się i niech spada
icon_smile.gif
A co najważniejsze- skupić się póki co (powiedzmy przez około 2 miesiące) tylko na tortach dla znajomych i ludzi poleconych przez znajomych. Zatem- piszę maile do ludków z pracy mojej, mojego męża czy siostry
icon_smile.gif
I niech się delikatnie rozejdzie...
Na telefony czy maile ludzi "znikąd" albo nie odpowiadać albo odpowiadać- nie robię tortów!!!

Taką mam póki co taktykę, zobaczymy czy się sprawdzi, ale w razie jakiejś prowokacji mogę mówić, że tortów nie robię, a te dotychczasowe zrobiłam hobbistycznie dla znajomych i niech spadają na szczaw
icon_smile.gif

Jak myślicie?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
emilka41 @ 19 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411920chodzi mi o takie poziome falbanki wkolo tortu,ktos tu kiedys chyba taki robilŁ=
Ja robiłam cos takiego:
IMG_0605.JPG
ola_wroclaw @ 19 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1411929no to nadszedl moment ze dostalam ze tak powiem ostrzezenie od konkurencji... Straszy mnie [...] Sanepidem i US. cudownie:(
Przecież robisz torty tylko dla siebie i rodziny, nigdy zarobkowo

Załączniki

• IMG_0605.JPG
    IMG_0605.JPG
    136.6 KB · Wyświetleń: 0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Tak trzymaj Ola!
daumen.gif

Jo_anno, cudo! jak to się stało ze go przeoczyłam
dump.gif
Te falbanki robiłaś jakoś wcześniej, i nie wyschły? czy na bieżąco a wtedy - tort nie popłynął?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
o.laz @ 19 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412036Tak trzymaj Ola!
daumen.gif

Jo_anno, cudo! jak to się stało ze go przeoczyłam
dump.gif
Te falbanki robiłaś jakoś wcześniej, i nie wyschły? czy na bieżąco a wtedy - tort nie popłynął?
najpierw bardzo cienko rozwałkowaną masą obłożyłam tort a później w zasadzie to na bieżąco wycinałam paseczki masy -tu akurat wykrawaczką do takich falbanek( 4 szt w komplecie) i "przejeżdżałam" po brzegu kulką. przyklejałam po kolei od góry do dołu.

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Jo_anna1 @ 19 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412042najpierw bardzo cienko rozwałkowaną masą obłożyłam tort a później w zasadzie to na bieżąco wycinałam paseczki masy -tu akurat wykrawaczką do takich falbanek( 4 szt w komplecie) i "przejeżdżałam" po brzegu kulką. przyklejałam po kolei od góry do dołu.
hmm.. to chyba zaczekam az nabiorę wprawy.. kusi mnie tyle pomysłów na torty, tylko za mało okazji zeby je piec
icon_smile.gif

pamiętasz ile m/w ci zajęło czasu to falbankowanie?
a to narzędzie to takie kółeczka jakby? nie potrafię sobie wyobrazić jak się tego używa

przepraszam ze tyle pytań, mam nadzieję że nei stracisz cierpliwości i odpowiesz
icon_smile.gif

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Ola, tego się trzymaj:) swoją drogą tamten mail był mega dziwny. Ja też mam głupie zamówienie ale to znajoma koleżanki.

Pytalas o mój podkład pod masę, to daję masło z cukrem pudrem. Muksujecie aż nie czuć drobinek cukru????

Joanno, świetny pomysł na tort. Próbowałam coś podobnego z masy maslanej ale no ... Nie wyszło:D jak nir masz nic przeciwko to wykorzystam Twój sposób przy okazji torcika na wesele.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Malutka, pewnie , że wykorzystuj
icon_mrgreen.gif

Falbankę wycinałam listwą druga od dołu:
http://www.pan-centrum.pl/produkt,Komplet_...i_,94,2868.html
A narzędzie kulkowe pierwsze z prawej
http://www.pan-centrum.pl/produkt,Nozyki_d...._,94,1186.html
Często takie brzegi "turlam" patyczkiem do szszłyka- ostrą częścią, też super efekt daje.
Nie pamiętam niestety ile zajęło mi to czasu. Ja jeszcze dodatkowo odciskałam wzorek na tym pasku, pod falbanką, ale jak dobrze masa przylega to jest on zbędny.

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
malutka25 @ 19 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1412065aneta1111 zdradzisz jak zrobić taki biust? Mam zamówienie na taki i nie wiem czy wycinać biszkopt czy zrobić w miseczkach galaretki?
Malutka ")
odpowiem CI z największą przyjemnością
icon_smile.gif
Zawsze tylko ja zadaję pytania, a tu proszę mogę się przydać
icon_smile.gif

Ja robię w miseczkach...kiedyś robiłm gorset w ten sam sposób. 1 galaretka cytrynowa w połwie wody, śnieżka i gorzka czekolada (starta) Do ubitej śnieżki dodaję tężejącą galaretkę i czekoladę. Potem na torcik i fajnie wyglądają. I w smaku też nie są najgorsze
icon_smile.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
U mnie też dziś biuścik,ale dla męża.Czeka już na jego powrót.Delikatny bez golizny bo i wiek jubilata niebezpieczny.Nie mogę mu fundować zbytnich emocji
rofl.gif

Zresztą ma moje i niech już je woli od innych
icon_mrgreen.gif

_1050828.JPG

Załączniki

• _1050828.JPG
    _1050828.JPG
    162.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy