jaasmina @ 29 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1133976Jo-anno, jak zwykle jestm zauroczona
Ciekawi mnie jak zrobiłaś brzegi tych ksiąg.Niby tak jakoś nierówno a efekt wspaniały.Jo-anno jak się to robi![]()
![]()
![]()
Jo-anno, jeszcze chciałam zapytać w jakiej blaszce(jakie wymiary)pieczesz biszkopt na taką księgę?Właśnie zmierzyłam formę ma 32x21 cm. Podkład na którym leży ma 30x40 cmZanim zaczne nasączać i przekładać, brzegi biszkoptu nacinam pod kątem tak jak leżą kartki w książce po otwarciu i wycinam na środku takie zagłębienie. To co wycinam podkładam później pod środek biszkoptowych kartek aby je uwypuklić. Tym razem jakoś mizernie to widać.![]()
Brzeg jest tutaj wykończony bitą śmietaną, a że kartki zawsze sa widoczne więc napadam na masę z widelcem( tak mówi na to moja córka), przeciągam po prostu po brzegu.
delicious @ 29 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1134069Ups... nie zauważyłam dalszych wpisów. Rzeczywiście-BITA ŚMIETANA! Niewiarygodne. Jeszcze tak nie robiłam.
balbina1204 @ 29 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1134140Jo_anna1 Mistrzostwo Swiata Twoje torty![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Malamalinkaa super , uroczy ten piesek
zuch @ 30 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1134472super torty... jak zwykle zresztą
musze zrobi czerwono -biały tort, masę mam prawie białą, nie chce mi się robić czerwonej specjalnie, zresztą kolor pewnie nie wyjdzie. Mam z tortowni barwnik w paście, mogę go rozpuścić trochę w wodzie i pomalowac? co myslicie?Ja malowałam barwnikami ale z proszku, lepiej się sprawdza rozpuszczenie ich w alkoholu (np. w wódce) szybciej odparowuje, szybciej schnie, mniejsza szansa ze się masa rozpusci![]()
zuch @ 30 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1134472super torty... jak zwykle zresztą
musze zrobi czerwono -biały tort, masę mam prawie białą, nie chce mi się robić czerwonej specjalnie, zresztą kolor pewnie nie wyjdzie. Mam z tortowni barwnik w paście, mogę go rozpuścić trochę w wodzie i pomalowac? co myslicie?Pewnie że możesz, tak właśnie malowałam bikini. Rozpuściłam w wodzie, bo jak próbowałam barwnik żelowy rozpuścić w alkoholu to zaczęły pływać takie "kłaki" i nijak się nie chciało rozpuścić. Kiedys -jak robiłam oponę-barwnik czarny w proszku rozpuściłam w alkoholu to wyszedł granatowy, a jak rozpuściłam w wodzie to było ok. Tak więc trzeba sprawdzić w czym dobrze się rozpuści.![]()
STANLEY @ 30 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1134611Jo_anna1 Cudne torciki - i oczywiscie pytanie jak zrobilas takie piekne winogrono i jak robisz te literki hmmm czekam z niecierpliwością na odpLiterki kupowałam w PAN-ie http://www.pan-centrum.pl/sklep,,93,155,0,,0.html?szukaj[kolekcja]= nie mogę teraz znaleźć takiej wykrawaczki- nie mają na stanie.
A winogrona, zabarwiłam masę na fiolet, zrobiłam kulki i sklejałam na cukier puder rozpuszczony w wodzie, jednocześnie formując taki troche kształt kiści. Tak żeby nie przyciskać zbyt mocno bo sie rozpłaszczą. Listki to wyciete z bluszczowej foremki i trche "przejechane" po brzegach
Kłosy zrobiłam nacinając nożyczkami
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.