Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Może i topornie, ale za to efekt końcowy jest świetny!
icon_smile.gif
 

jaasmina

Member
Lis 11, 2010
76
0
0
Jo-anno, jak zwykle jestm zauroczona
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
Ciekawi mnie jak zrobiłaś brzegi tych ksiąg.Niby tak jakoś nierówno a efekt wspaniały.Jo-anno jak się to robi
icon_question.gif
icon_exclaim.gif


Jo-anno, jeszcze chciałam zapytać w jakiej blaszce(jakie wymiary)pieczesz biszkopt na taką księgę?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
jaasmina @ 29 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1133976Jo-anno, jak zwykle jestm zauroczona
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
Ciekawi mnie jak zrobiłaś brzegi tych ksiąg.Niby tak jakoś nierówno a efekt wspaniały.Jo-anno jak się to robi
icon_question.gif
icon_exclaim.gif


Jo-anno, jeszcze chciałam zapytać w jakiej blaszce(jakie wymiary)pieczesz biszkopt na taką księgę?
Właśnie zmierzyłam formę ma 32x21 cm. Podkład na którym leży ma 30x40 cm
icon_mrgreen.gif
Zanim zaczne nasączać i przekładać, brzegi biszkoptu nacinam pod kątem tak jak leżą kartki w książce po otwarciu i wycinam na środku takie zagłębienie. To co wycinam podkładam później pod środek biszkoptowych kartek aby je uwypuklić. Tym razem jakoś mizernie to widać.
Brzeg jest tutaj wykończony bitą śmietaną, a że kartki zawsze sa widoczne więc napadam na masę z widelcem( tak mówi na to moja córka), przeciągam po prostu po brzegu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaasmina

Member
Lis 11, 2010
76
0
0
Jo-anno,dzięki za wymiary i wyjaśnienia.Widziałam już różne torty księgi i najczęściej te kartki są takie równiutkie.Twoje wyglądają jak w starych księgach i to mi się bardzo podoba
icon_biggrin.gif
 

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Jo_anna1 piękne, jak zawsze trzymasz wysoko poprzeczkę.
Widzę masę cukrową na wierzchu, a pod spodem...co? Bita śmietana? Nie rozpuszcza się?
 

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
malamalinkaa słodki piesio, możesz następnym razem zrobić źrenice, to będzie jeszcze lepiej ;)
Aneczka1 torcik prześliczny i ładnie dopracowany, brawo!!!
icon_smile.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Pscolki świetnie
daumen.gif

Malamalinka Fajnie że przekonałaś sie do robienia figurek. Możesz robić figurki wcześniej, podpierać nadając im pożądaną formę i odstawiać do zaschnięcia, później juz tylko gotowiec laduje na torcie. Teraz zakasuj rękawy i działaj
daumen.gif

Aneczko torcik bardzo estetyczny i buciki sliczniutkie
daumen.gif

 

zuch

Member
Maj 14, 2010
13
0
0
super torty... jak zwykle zresztą

musze zrobi czerwono -biały tort, masę mam prawie białą, nie chce mi się robić czerwonej specjalnie, zresztą kolor pewnie nie wyjdzie. Mam z tortowni barwnik w paście, mogę go rozpuścić trochę w wodzie i pomalowac? co myslicie?
 

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
zuch @ 30 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1134472super torty... jak zwykle zresztą

musze zrobi czerwono -biały tort, masę mam prawie białą, nie chce mi się robić czerwonej specjalnie, zresztą kolor pewnie nie wyjdzie. Mam z tortowni barwnik w paście, mogę go rozpuścić trochę w wodzie i pomalowac? co myslicie?
Ja malowałam barwnikami ale z proszku, lepiej się sprawdza rozpuszczenie ich w alkoholu (np. w wódce) szybciej odparowuje, szybciej schnie, mniejsza szansa ze się masa rozpusci
icon_smile.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
zuch @ 30 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1134472super torty... jak zwykle zresztą

musze zrobi czerwono -biały tort, masę mam prawie białą, nie chce mi się robić czerwonej specjalnie, zresztą kolor pewnie nie wyjdzie. Mam z tortowni barwnik w paście, mogę go rozpuścić trochę w wodzie i pomalowac? co myslicie?
Pewnie że możesz, tak właśnie malowałam bikini
icon_mrgreen.gif
. Rozpuściłam w wodzie, bo jak próbowałam barwnik żelowy rozpuścić w alkoholu to zaczęły pływać takie "kłaki" i nijak się nie chciało rozpuścić. Kiedys -jak robiłam oponę-barwnik czarny w proszku rozpuściłam w alkoholu to wyszedł granatowy, a jak rozpuściłam w wodzie to było ok. Tak więc trzeba sprawdzić w czym dobrze się rozpuści.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

STANLEY

Member
Sty 29, 2008
55
0
0
Jo_anna1 Cudne torciki - i oczywiscie pytanie jak zrobilas takie piekne winogrono i jak robisz te literki hmmm czekam z niecierpliwością na odp
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
STANLEY @ 30 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1134611Jo_anna1 Cudne torciki - i oczywiscie pytanie jak zrobilas takie piekne winogrono i jak robisz te literki hmmm czekam z niecierpliwością na odp
Literki kupowałam w PAN-ie http://www.pan-centrum.pl/sklep,,93,155,0,,0.html?szukaj[kolekcja]= nie mogę teraz znaleźć takiej wykrawaczki- nie mają na stanie.
A winogrona, zabarwiłam masę na fiolet, zrobiłam kulki i sklejałam na cukier puder rozpuszczony w wodzie, jednocześnie formując taki troche kształt kiści. Tak żeby nie przyciskać zbyt mocno bo sie rozpłaszczą. Listki to wyciete z bluszczowej foremki i trche "przejechane" po brzegach
Kłosy zrobiłam nacinając nożyczkami
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy