Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kamir

Member
Lut 23, 2012
33
0
0
śliczne torciki
icon_smile.gif

a to mój:
 

Załączniki

  • tort_urodzinowy.jpg
    tort_urodzinowy.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
ola_wroclaw @ 14 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1420518dziękuję za tutka.
Poza tym chciałam Wam powiedzieć, że jesteście niesamowite. Po piertwsze robicie takie cuda, że szczena mi opada za każdym razem. Asiulla, Joanna i Vanilka to dla mnie wzory, pewnie niedoścignione nigdy... Niestety.
Dodatkowo jak mam problem to mi zawsze pomożecie, doradzicie, podrzucicie tutka w mig
icon_smile.gif
)) Buziaki dla Was i udanej niedzieli!!!!
OLu masz rację
icon_smile.gif
Podpisuję się pod tym obiema rękami!!!!
Cudowne weekendowe produkcje, mistrzowskie
icon_smile.gif

Mój "średnio" udany...nie maiłam pomysłu co tam jeszcze dodać i szczypanki, które robiłam pierwszy raz nie bardzo mi wyszły
icon_sad.gif
ale chyba wiem jak jak zrobić następne lepsze
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • P4120170.JPG
    P4120170.JPG
    471.5 KB · Wyświetleń: 0

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Witam!
Dziewczyny
Czy na etapie dodawania cukru pudru podgrzewacie tą mase aby cukier się rozpuścił i masa była mardziej gładka..
Czytałam tyle tu waszych rad i nie pamiętam..
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Rusalka @ 15 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1421002Witam!
Dziewczyny
Czy na etapie dodawania cukru pudru podgrzewacie tą mase aby cukier się rozpuścił i masa była mardziej gładka..
Czytałam tyle tu waszych rad i nie pamiętam..
Zagniotłam. nie podgrzewając..
Ale wyszła taka w konsystencji że się na pewno rwać będzie przy obkładaniu..
Pisałyście że się "przegryzie" jak poleży..
okaże się jutro czy stanie się bardziej plastyczna.

Mam za sobą 1 próbe tortową i tak sie rwała że zygzak był łatami obłożony

A i tak Pani w przedszkolu spytała gdzie kupiłam tort
icon_mrgreen.gif


Teraz będę robić próby bo chce stworzyć tort na urodziny synka i na roczek bliźniaczków
Zreszta w tym roku jest świąt a świąt w rodzinie to zdałoby sie naumieć obkładać i robić idealną mase
icon_smile.gif
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Robiłam z pudru z diament
nawet patrzyłam w dłoniach czy miałki i nie było pod palcami grudek czuć..
A teraz taka pianka jest..ale ziarnista
 

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Rusalka @ 15 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1421063Robiłam z pudru z diament
nawet patrzyłam w dłoniach czy miałki i nie było pod palcami grudek czuć..
A teraz taka pianka jest..ale ziarnista
rozumiem że Daimant z FOLIOWEJ torebki?
zaczekaj te 12h z przepisu i wtedy, po dokladnym wyrobieniu masy, ocen czy jest ziarnista. jesli tak... coz, moge ci tylko npisac co mi pomoglo. masa zaczela mi wychodzic gdy zaczelam poswiecac 100% uwagi jej przygotowaniu. nie wyjmuje naczyn ze zmywarki, nie wycieram nosow dzieciom, tylko stoje przy niej i mieszam gdy sie podgrzewa, mam wtedy pewność że nie przegrzałam żelatyny - tak przynajmniej interpretuje moje wczesniejsze niepowodzenia
icon_smile.gif
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
a w jakiej misce podgrzewałaś?

robiłam ją na spokojnie-maluchy spały a ja pomału wszystkjo krok po kroku robiłam..
Robiłam ją w misce metalowej -może ona się za bardzo nagrzała, bo żelatyna na pewno nie..
Rozpuściła się, patrzyłam palcem aby za ciepła nie była-nie mówiąc już o zagotowaniu się.
Jak zaczeło się robić cieplej zdjęłam z garczka..

A Diamant z torebki papierowej foliowej nigdzie nie dostałam..
Myślisz że to tego wina..
Ale zapewne mielą w ten sam sposób cukier do jednych i 2 torebek..

sprawdzałam czy po podgrzaniu jest lepsza..
To mi się lizak zrobił albo raczej coś jak nandrynek
icon_smile.gif


Masa jaką robiłam jakieś 2 lata temu też mi właśnie taka wyszła..
To gdzie robie błąd
gruebel_2.gif


A..
i przepis był ten sam ajk się okazuje tylko z innej str
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
jutro kupie w foliowej..
Zobaczymy czy będzie różnica..
Będę na mieście to pochodzę po sklepach..

A i pytanie,
Dajecie olejek zapachowy -ale ten w długich buteleczkach czy w tych z "uchem"?
Może to też ma znaczenie?
Bo jedno na alkocholu a 2 jest konsystencji oleistej..
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
no to jutro kupiec albo Deminiczny ;) foliowy :D

Zobaczymy czy to prawda..
A na ta mase łasuchy się znajdą..
mój mąż i synek będą mega szczęśliwi
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy