Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
ja to słodkie musze chować
zahnlos.gif

juz się junior dziś pytał co to jest to białe..
fiesgrins.gif

A co do masy...
Jak zaniosłam tort nią obłożony to dzieci z przedszkola pytały "a jutro też Pani do nas z takim tortem przyjdzie"
A była to moim zdaniem totalna porażka.

tu są torciki dla syna tyle że z kremu..
Tort autko

Tort Buzz Astral

Buzz mi się topił dosłownie takie gorąco było..
A jeszcze synuś sie do niego dobierał z boku
W każdym bądz razie wypracowany był na maksa.. zadarta bródka itp
icon_smile.gif

Auta zig zaka nie mam -nie pamiętam czy robiłam w ogóle..
ale tak jak mówiłam.. masa mi się rwała i była właśnie też taka ziarnista, nie gładka.
ale teraz trzeba będzie pewnie jakieś ninjago zrobić bądz tym podobnych "zabijaków"
No i aspiracje rosną... oby mnie tylko moje ambicje nie przerosły

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Rusałko, ja cukier puder początkowo przesiewałam.
Spróbuj moze jeszcze zrobić tak: zagotuj w garnku wodę, zdejmij ja z ognia i już nie podgrzewaj. Do garnka wstaw naczynie z namoczoną żelatyną i mieszając rozpuśc ją. Nie bój się tutaj nie przegrzejesz i nie zagotujesz masy. Czasami masa nie wychodzi bo jest za krótko żelatyna z glukozą podgrzana. Jak już dodasz do rozpuszczonej żelatyny glukozę i plantę to jeszcze tak dłuższą chwilę trzeba potrzymać w tej kapieli wodnej. Dopiero po zdjęciu z podgrzewania stopniowo dodawaj cukier puder i już nic nie podgrzewaj. Myślę, że nie ma znaczenia aromat, dodawałam jeden i drugi i nie zauważyłam różnicy w masie.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Rusałko między cukrem pudrem Diamant w papierowym, a foliowym chyba jest różnica kiedyś czytałam jak dziewczyny o tym pisały, no i nigdy nie robiłam masy z cukru w papierowej torebce, nie chce ryzykować i wyrzucać masy do kosza, chociaż u mnie wielkim zjadaczem jest córcia ( prawie wszystkie ozdoby mi zjadła co sobie porobiłam na zapas)
rofl.gif
. Diamant w foliowej torebce u mnie zawsze jest w "Stokrotce" i tylko tego używam i masa wychodzi super !!!!
banana.gif
banana.gif
banana.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Hajastan @ 16 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1421176Rusałko między cukrem pudrem Diamant w papierowym, a foliowym chyba jest różnica kiedyś czytałam jak dziewczyny o tym pisały, no i nigdy nie robiłam masy z cukru w papierowej torebce, nie chce ryzykować i wyrzucać masy do kosza, chociaż u mnie wielkim zjadaczem jest córcia ( prawie wszystkie ozdoby mi zjadła co sobie porobiłam na zapas)
rofl.gif
. Diamant w foliowej torebce u mnie zawsze jest w "Stokrotce" i tylko tego używam i masa wychodzi super !!!!
banana.gif
banana.gif
banana.gif
swoja droga ciekawe ze to czego dorosli nie moga przelkna to dzieci wchlaniaja
icon_smile.gif

moje Laski tez uwielbiaja wszystkie ozdoby i one zawsze znikaja pierwsze, co tam tort, wazne ozdoby ;)

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
kupiłam w foli..
alem podobna ta folia do papierowego opakowania!!

dziś zrobien podejście nr 2..
jak nie wyjdzie to kupie gotowce chyba i na nich będę się uczyć

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Trzeba pamietać jeszcze że różne cukry pudry mają w składzie różne przeciwzbrylacze - i to one może przeszkadzają czasami? Producenci nie zawsze podają skład cukru pudru - taki zupełnie bez dodatków jest Cukier polski z Tesco w folii - bardzo drobno zmielony. ale się zbryla w przechowywaniu.
Na wielu nie piszą nic, zadnego składu. Dziś zwróciłam uwagę na skład cukru pudru królewskiego i ten np jako antyzbrylacz ma podaną w składzie glukozę. Prócz glukozy podobno jako anyzbrylacz stosowana jest też skrobia i chyba coś jeszcze. Pytanie co i jak to ma wpływ na masę.
Warto chyba jednak trzymać się tych wypróbowanych cukrów.

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Dziewczyny, ja mogę polecić Wam super miałki cukier puder, który kupuję w Tesco. Jest naprawdę świetny i od dłuższego czasu tylko z niego robię.
Jest z firmy Polski Cukier, a tak wygląda
grafika,875,-.jpg

Od razu dziękuję za tutka na formułę 1, bo pod koniec miesiąca szykuje mi się taki tort. Ma być dokładnie Francesco z bajki Auta, aż się boję jak to wyjdzie...

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='Busia' date='16 Apr 2013, 17:34 ' post='1421405']

też go używam i potwierdzam,. że jest git.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
"Polski cukier puder" znajduje się też w POLO.Potwierdzam,że jest dobry.Też go używam.

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
a wiecie że ten z tego "Diamant" to jest go nie 500 a 400g!! Właśnie mnie olsniło bo przez przypadek wpadła mi gramatura w oko...
pfeifer-i-langen-cukier-puder-diamant-400g-pfeifer.jpg

O takim opakowaniu foliowym mówiłyście?
Bo widziałam cukry jeszcze w takich foliach jak sól tyle że innych firm..

I ten na pewno nie ma przeciwzbrylaczy bo bryła jak ta lala była w opakowaniu..
Pytanie.. to dobrzę czy źle.. bo już sama nie wiem.
cluebat.gif

justjag

Member
Maj 8, 2012
2
0
0
Witam
Wszystkie Wasze orty to poprostu arcydzieła jak dla mnie, super.
A to moje drugie dzieło:

Mam pytanie, jak zrobić aby lukier nie pobrudził się cukrem pudrem, a jak już sie pobrudzi to jest jakiś sposób aby to wyczyścić??
Pozdrawiam

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Mam pytanie, jak zrobić aby lukier nie pobrudził się cukrem pudrem, a jak już sie pobrudzi to jest jakiś sposób aby to wyczyścić??
Pozdrawiam
[/quote]

zwilżonym, najlepiej w alkoholu pędzelkiem przejechać i powinno być ok. Ja używam mąki ziemniaczanej i tak robię. Chociaż ostatnio robiłam to suchym pędzelkiem i uważam, że jeszcze lepiejl.

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
dziewczyny potrzebuję Waszej rady chodzi o tort na panieński wieczór na około 10-12 osób ma być w kształcie lub z motywem penisa...jaka waga takiego tortu będzie? i jaki wielkościowo on by musiał być... a może macie jakieś tutki lub pomysł?

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
Jo_anna1 @ 16 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1421167Rusałko, ja cukier puder początkowo przesiewałam.
Spróbuj moze jeszcze zrobić tak: zagotuj w garnku wodę, zdejmij ja z ognia i już nie podgrzewaj. Do garnka wstaw naczynie z namoczoną żelatyną i mieszając rozpuśc ją. Nie bój się tutaj nie przegrzejesz i nie zagotujesz masy. Czasami masa nie wychodzi bo jest za krótko żelatyna z glukozą podgrzana. Jak już dodasz do rozpuszczonej żelatyny glukozę i plantę to jeszcze tak dłuższą chwilę trzeba potrzymać w tej kapieli wodnej. Dopiero po zdjęciu z podgrzewania stopniowo dodawaj cukier puder i już nic nie podgrzewaj. Myślę, że nie ma znaczenia aromat, dodawałam jeden i drugi i nie zauważyłam różnicy w masie.
a właśnie miałam pytać co robię nie tak bo mi tez masa wychodzi bardzo krucha, rwie się przy obkładaniu i dodatkowo robią sie "kratery" na jej powierzchni
cry_1.gif
zawsze robię z tych samych produktów a masy wychodzą ostatnio tragiczne
icon_sad.gif
Dziękuję Jo_anno
cvety.gif
już wiem co robię źle. a to właśnie tort z "kraterami" na powierzchni masy DSC05053.JPG

Załączniki

• DSC05053.JPG
    DSC05053.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
hmm..ja tez mam pytanie odnosnie samoróbki-czy dodajecie 1 kg cuku pudru czy 800 g?bo jesli zrobie z 800 g to poźniej powinnam dosypac przy wyrabianiu czy nie?czy przy odstaniu tych 12 godzin masa powinna sie troche kleic do rak?

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Justee @ 17 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1421713hmm..ja tez mam pytanie odnosnie samoróbki-czy dodajecie 1 kg cuku pudru czy 800 g?bo jesli zrobie z 800 g to poźniej powinnam dosypac przy wyrabianiu czy nie?czy przy odstaniu tych 12 godzin masa powinna sie troche kleic do rak?
ja wgniatam 800 gr ( 2 opakowania foliowego Diamantu po 400 gr), a podsypuje mąką ziemniaczaną.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy