Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
goma a może bardzo mocno ubite białka z cukrem
gruebel_2.gif
? chociaż 2 dni to chyba nie wytrzymają
dump.gif
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
goma @ 21 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423008sie zastanawiam jak zrobić tą piankę ?
Ale co innego żeby tak realistycznie wyglądało ?
Może Jogurt naturalny ubity mocno z żelatyną u mnie takie piankowe deserki jak chmurki stały po kilka dni w lodówce a i lekko kwaśne są
icon_smile.gif


Hajastan
CYTATJam ja się wogóle dziwie po co ty zamawiałaś tort w cukierni jak ty robisz o wiele, wiele lepsze, tort LEGO mega super fajny, ale się napracowałaś tyle szczegółów
Dziękuje
anbetung.gif

zaczęłam sama robić po tym koszmarze jakim musiałam obdarzyć biesiadników
rofl.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
zrób galaretkę i zanim całkiem stężeje, zmiksuj ją. Zrobi Ci się z niej jasna piana
icon_smile.gif
dlatego ja bym w tym przypadku wybrała np. cytrynową. Ona po jakimś czasie stanie się równie sztywna, jak normalna galaretka
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kamir

Member
Lut 23, 2012
33
0
0
dziewczyny wszystkie torciki przepiekne!!!
a to moje dzisiejsze:
 

Załączniki

  • tort_piesek.jpg
    tort_piesek.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • mufinki_ró_ne.jpg
    mufinki_ró_ne.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
biedne prosiaczki a mówią że to dania bezmięsne siom
icon_mrgreen.gif

A pieseczek przecudny
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Kochane torty co jeden to piękniejszy
icon_smile.gif

JAM za ten z Lego należą Ci się pokłony, tyle detali!!! Kto nie robi tortów ten nie wie ile pracy to kosztuje. Naprawdę wielki szacun
icon_smile.gif

Piankę piwną zrobiłabym z masy cukrowej, wystarczy, że pianka będzie też miała biszkopt pod spodem, można go trochę powycinać, obsmarować byle jak masą maślaną na to nałożyć masę cukrową, powgniatać, poszczypać tu i tam i pianka gotowa
icon_smile.gif


A tu moje tortowanie
icon_smile.gif


Viagra na wesoło ;)
P1130394.JPG

P1130404.JPG

 

Załączniki

  • P1130394.JPG
    P1130394.JPG
    167.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1130404.JPG
    P1130404.JPG
    198.6 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
goma @ 21 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423008Dziewczyny, mam zrobic tort kufel piwa o taki podobny
http://mysugarcreations.blogspot.com/2010_10_01_archive.html (zdjęcie trzeciego wypieku)
i sie zastanawiam jak zrobić tą piankę ? tort ma "wytrzymac" 2 dni, wiec bita śmietana odpada.
Ale co innego żeby tak realistycznie wyglądało ?
Możesz użyć tego przpisu na dietetyczne ptasie mleczko, tylko zmienić słodzik na cukier
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33611
wychodzi fajna trwała pianka
daumen.gif
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Jako ciekawostkę wklejam !!! tekst z innego forum
icon_mrgreen.gif

CYTATCzekolada plastyczna ma konsystencję plasteliny i pod wpływem ciepła rąk zmięknie i będzie ją bardzo łatwo formować - no i jeszcze w przeciwieństwie do masy cukrowej można ją zjeść ze smakiem, nie wmawiając sobie, że jest jadalna.
Teraz można poszaleć, ozdobić ślicznie tort, ciacho, deser.
 

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
daumen.gif
ZielonaTruskawka @ 21 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1095564Zakładam kolejną część tego tematu. Jako, że to pierwszy post w tym temacie to chcę obiecać, że w miarę możliwości utworzę w nim spis treści w miarę jego rozwoju
icon_smile.gif

Miłego tworzenia tortoholiczki
icon_smile.gif


Masa cukrowa - przepisy

Sposób I (od Illy)

Składniki:
- 9g żelatyny mielonej,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- 20ml wody,
- 750g cukru pudru,
- 90g Planty.

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Najczęściej nie jest potrzebne całe 750 g cukru pudru, ale lepiej mieć zapas. Najlepiej dodawać barwniki w żelu lub proszku. Po dodaniu barwnika w płynie przeważnie trzeba domieszać cukru pudru, gdyż całość jest zbyt miękka. Masa jest świetna, łatwo się ją modeluje, wychodzi jej dużo, wystarczy do pokrycia dużego tortu.

Sposób II (od Dorotaxx)

Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.

Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MIESZANKI! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
"na 0,5 l śmietany daję 2 łyżeczki żelatyny, a do śmietany daję miksowane owoce np maliny czy truskawki, jak są świeże to świeże walę, czekoladę, galaretkę, jak robię z brzoskwiniami w kostkę do do śmietany daję brzoskwiniową galaretkę, to samo robię jak jest masa z miksowanymi malinami bądź truskawkami wtedy idzie galaretka w danym smaku, ale oprócz galaretki i tak daję żelatynę tylko troszkę zmieszam ilość, jak robię z ananasem z puszki albo gruszkami z syropu to żelatynę rozpuszczam z tych sokach zamiast wody i śmietana ma później fajny smak
itp. smaków robię dużo różnych "



asiulla a powiedz proszę ile wsypujesz cukru pudru na 0,5 l. śmietany? jak robisz np. brzoskwiniami z puszki?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wprawdzie nie robiłam takiej, ale nie widzę przeszkód żeby rospuścić kawę w minimalnej ilości wody (żeby nie rozrzedzać śmietany niepotrzebnie) albo nawet w śmietance tylko trzebaby odlać troszkę, podgrzać i rozpuścić w niej kawę (w ciepłej lepiej się rozpuści i nie będzie grudek), schłodzić!, ubić porządnie resztę śmietany i na koniec wmieszać tę rozpuszczoną kawę bez ubijania już.

Justee jakie piękne te kwiaty!
eek2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
A tak prawdę mówiąc to wszystkie tu torty i porady są super,tak przez przypaek znalazłam ta stronkę szukając pomysłów na mój tort z okazji rocznicy ślubu,ja dopiero od niedawna bawię się masą cukrową ipodziwiam Was bo praca z tą masą wymaga wiele cierpliwosci pozdrawiam
wink.gif
 

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
Cinka @ 22 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423244Wprawdzie nie robiłam takiej, ale nie widzę przeszkód żeby rospuścić kawę w minimalnej ilości wody (żeby nie rozrzedzać śmietany niepotrzebnie) albo nawet w śmietance tylko trzebaby odlać troszkę, podgrzać i rozpuścić w niej kawę (w ciepłej lepiej się rozpuści i nie będzie grudek), schłodzić!, ubić porządnie resztę śmietany i na koniec wmieszać tę rozpuszczoną kawę bez ubijania już.

Justee jakie piękne te kwiaty!
eek2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy