goma @ 21 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423008sie zastanawiam jak zrobić tą piankę ?
Ale co innego żeby tak realistycznie wyglądało ?Może Jogurt naturalny ubity mocno z żelatyną u mnie takie piankowe deserki jak chmurki stały po kilka dni w lodówce a i lekko kwaśne są![]()
Hajastan
CYTATJam ja się wogóle dziwie po co ty zamawiałaś tort w cukierni jak ty robisz o wiele, wiele lepsze, tort LEGO mega super fajny, ale się napracowałaś tyle szczegółówDziękuje![]()
zaczęłam sama robić po tym koszmarze jakim musiałam obdarzyć biesiadników![]()
goma @ 21 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423008Dziewczyny, mam zrobic tort kufel piwa o taki podobny
http://mysugarcreations.blogspot.com/2010_10_01_archive.html (zdjęcie trzeciego wypieku)
i sie zastanawiam jak zrobić tą piankę ? tort ma "wytrzymac" 2 dni, wiec bita śmietana odpada.
Ale co innego żeby tak realistycznie wyglądało ?Możesz użyć tego przpisu na dietetyczne ptasie mleczko, tylko zmienić słodzik na cukier
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33611
wychodzi fajna trwała pianka![]()
ZielonaTruskawka @ 21 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1095564Zakładam kolejną część tego tematu. Jako, że to pierwszy post w tym temacie to chcę obiecać, że w miarę możliwości utworzę w nim spis treści w miarę jego rozwoju![]()
Miłego tworzenia tortoholiczki![]()
Masa cukrowa - przepisy
Sposób I (od Illy)
Składniki:
- 9g żelatyny mielonej,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- 20ml wody,
- 750g cukru pudru,
- 90g Planty.
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Najczęściej nie jest potrzebne całe 750 g cukru pudru, ale lepiej mieć zapas. Najlepiej dodawać barwniki w żelu lub proszku. Po dodaniu barwnika w płynie przeważnie trzeba domieszać cukru pudru, gdyż całość jest zbyt miękka. Masa jest świetna, łatwo się ją modeluje, wychodzi jej dużo, wystarczy do pokrycia dużego tortu.
Sposób II (od Dorotaxx)
Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MIESZANKI! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.
Cinka @ 22 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423244Wprawdzie nie robiłam takiej, ale nie widzę przeszkód żeby rospuścić kawę w minimalnej ilości wody (żeby nie rozrzedzać śmietany niepotrzebnie) albo nawet w śmietance tylko trzebaby odlać troszkę, podgrzać i rozpuścić w niej kawę (w ciepłej lepiej się rozpuści i nie będzie grudek), schłodzić!, ubić porządnie resztę śmietany i na koniec wmieszać tę rozpuszczoną kawę bez ubijania już.
Justee jakie piękne te kwiaty!
dziękuje![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.