Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
cuuuudne , szkoda ze nie mam komu piec pozgapiałambym wasze pomysły
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Jakie piękne komunijne torty
daumen.gif
U nas komunia dopiero za tydzień.
A łódeczkowy patent świetnie wygląda.

Hajastan @ 11 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429629Jo_anno1 zaniemówiłam z wrażenia
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
powiedz jak przykleiłaś falbanki, że wyglądaja jakby ze środka torty wychodziły?
gruebel_2.gif
Najgorsze było wymyślenie jak je zrobić bo dostałam zdjęcie wykończone kremem właśnie takimi falbankami a tutaj tort miał być pokryty masą ale jak już wzięłam masę to poszło szybko
Robiłam wałeczek z masy, później wzdłuż jedną stronę spłaszczałam, dodatkowo "falowałam" spłaszczenie narzędziem kulkowym następnie z drugiej strony wzdłuż tego wałeczka odcinałam nadmiar masy żeby można to było postawić na torcie. Robi się to bardzo szybko. Jeżeli mało zrozumiale tłumaczę( na pewno mało zrozumiale to wygląda
fiesgrins.gif
) to piszcie, jutro rano mam chwilkę to zrobię fotorelację.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
dziewczyny, oczywiście jak chcecie to zgapiajcie fale, ja sama się inspirowałam jakimś znalezionym zdjęciem w internecie.

kermidt piekłam kiedys tort wegański, który był jak to wegański bezmleczny i bezjajeczny. z tego przepisu:
http://puszka.pl/przepis/6460-weganski_tor...z_wisniami.html (jest tam nawet moje zdięcie)

chciałabym też z tych wegańskich zrobić kiedyś z mleka kokosowego, no ale nie mam okazji.

ja mam już aerograf. Kilka dni leżał, wczoraj odpaliłam. Co ja się naklęłam!!! Nie malował. Dziś spróbowałam znów go odpalić, znów godzinę klęłam :D
ale w końcu udało mi się doprowadzic go do porządku, mam nadzieję, że już będzie ok, bo chciałabym go jeszcze dzis użyć do malowania :
icon_smile.gif
icon_smile.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
no to jeszze moje komunijne. dwa były na weekend.

Załączniki

• IMG_6592.JPG
    IMG_6592.JPG
    152.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6626.JPG
    IMG_6626.JPG
    262.6 KB · Wyświetleń: 0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
alipek jak go przenosiłam to kawałeki literki odpadł bo mi sie bardzo kruszyły( ciągle mam z nimi problemy) ,poprawilam to ale nie zrobiłam następnego zdjęcia bo mi padły baterie w aparacie :mrgreen:Twoje torty komunijne super
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Marta12 @ 11 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429749alipek jak go przenosiłam to kawałeki literki odpadł bo mi sie bardzo kruszyły( ciągle mam z nimi problemy) ,poprawilam to ale nie zrobiłam następnego zdjęcia bo mi padły baterie w aparacie
icon_mrgreen.gif
To dzięki bogu nie musze iść do okulisty. . ja też w tej całej robocie tortowej najmniej zaprzyjaźniona jestem z literkami. Zawsze jak robię to im się dostaje niezłe wiązanki!!!! Super te twoje torciki!!! I a Nen na kumunię
rofl.gif
najlepszy!

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
Dziewczyny cudowne torty i te komunijne i pozostałe:) Ola_Wrocław tort z łódką zachwycający, strasznie mi się podoba
cvety.gif
ja dziś oddałam moje pierwsze komunijne torty. Pani zamówiła dla swojego syna i syna siostry, chciała dwa jednakowe i smakowo i z wyglądu ( to ostatnie niekoniecznie takie samo
rofl.gif
)
DSC05220.JPG
DSC05210.JPG

Załączniki

• DSC05220.JPG
    DSC05220.JPG
    89.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05210.JPG
    DSC05210.JPG
    83.3 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
reksiulek @ 11 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429755Alipek dziękuję za wiadomość
anbetung.gif

Twoje torty są cudowne! Masz może gdzieś tutorial na ten kielich?

Powiedzcie mi proszę czy mogę masę wyrobić mikserem? czy lepiej jak się ją wyrabia ręcznie?
Ja kielich robiłam na kieliszku ale zaraz wrzucę fotkę jaki patent wymyśliłam. Tym sposobem potem zrobiłam drugi który sobie schowany zeka na następną okazję. ja też ostatnio myślałam żeby masę kręcić w malakserze. Przynajmniej do pewnego etapu. Wypróbuję to na spokojnie. A propo chińczyka byłam i za wielkiego wyboru nie ma. Są stokrotki ale bez tłoczka, listki bluszczuu, wisienki. Mały wybór.

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0
alipek @ 11 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429759Ja kielich robiłam na kieliszku ale zaraz wrzucę fotkę jaki patent wymyśliłam. Tym sposobem potem zrobiłam drugi który sobie schowany zeka na następną okazję. ja też ostatnio myślałam żeby masę kręcić w malakserze. Przynajmniej do pewnego etapu. Wypróbuję to na spokojnie. A propo chińczyka byłam i za wielkiego wyboru nie ma. Są stokrotki ale bez tłoczka, listki bluszczuu, wisienki. Mały wybór.
czekam na tutka:)

a co do wykrawaczek to właśnie stokrotki bym reflektowała, hmmm a liście bluszczu to jakie to? ;) przepraszam ale ciemna masa jeszcze jestem w tej kwesti;) może bedzie jeszcze dostawa?

EDIT: znalazłam jak wygląda bluszcz:) też się przyda;)

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Ponieważ sezon komunijny w pełni, więc może komuś sie przyda. Ostatnio z Sylwią dyskutowałyśmy na temat zrobienia kielicha. Czasem ciężko jest znależć odpowiedni kieliszek do modelowania. Podczas rozmowy dostałam takiego natchnienia. Nóżkę ulepiłam odręcznie. Jak podeschła delikatnie zdjęłam z butelki. Musi być jeszcze nie całkiem zaschnięta aby docisnąć czaszę do nóżki. Potem całość połączyłam paskiem masy. Do całkowitego zaschnięcia w czaszy były ręczniczki papierowe, żeby się nie zdeformowało.

Załączniki

• 20130507_224517.jpg
    20130507_224517.jpg
    229.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 20130507_234026.jpg
    20130507_234026.jpg
    248.3 KB · Wyświetleń: 0

reksiulek

Member
Kwi 24, 2013
39
0
0
alipek @ 11 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429763Ponieważ sezon komunijny w pełni, więc może komuś sie przyda. Ostatnio z Sylwią dyskutowałyśmy na temat zrobienia kielicha. Czasem ciężko jest znależć odpowiedni kieliszek do modelowania. Podczas rozmowy dostałam takiego natchnienia. Nóżkę ulepiłam odręcznie. Jak podeschła delikatnie zdjęłam z butelki. Musi być jeszcze nie całkiem zaschnięta aby docisnąć czaszę do nóżki. Potem całość połączyłam paskiem masy. Do całkowitego zaschnięcia w czaszy były ręczniczki papierowe, żeby się nie zdeformowało.
wow Alipek genialne! dziękuję! napewno taki zrobię! i się pochwalę co mi wyszło;)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
o.laz @ 10 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429526bumelka dzięki! a te wiórki waflowe jak się zachowują w zetknięciu np z klejem? da się je przykleić w razie czego do masy?
.........
Sorry że dopiero teraz odpowiadam ale nie było mnie w domu.Więc jeśli chodzi o te wiórki to nic z nimi się nie dzieje.Masę posmarowałam klejem i dość zdecydowanie docisnęłam wiórki .Lekko weszły w masę co je jeszcze umocniło.

A co do tych tortów których się tu nazbierało dość sporo,to oczywiście wszystkie piękne.Nie sposób wymieniać Was wszystkie,każda zasługuje na medal.Cudne.

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
Asiulla powiedz mi jak robisz tego rozłożystego kwiata którego masz na tym owalnym torcie komunijnym?czym wykrawasz płatki?i czy te płatki są jednakowej wielkośći czy może od wewnatrz masz wiekszew idąc ku środkowi zmniejszasz obwód?z góry dziękuje za odpowiedz
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy