Hajastan @ 11 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429629Jo_anno1 zaniemówiłam z wrażenia![]()
powiedz jak przykleiłaś falbanki, że wyglądaja jakby ze środka torty wychodziły?![]()
Najgorsze było wymyślenie jak je zrobić bo dostałam zdjęcie wykończone kremem właśnie takimi falbankami a tutaj tort miał być pokryty masą ale jak już wzięłam masę to poszło szybko
Robiłam wałeczek z masy, później wzdłuż jedną stronę spłaszczałam, dodatkowo "falowałam" spłaszczenie narzędziem kulkowym następnie z drugiej strony wzdłuż tego wałeczka odcinałam nadmiar masy żeby można to było postawić na torcie. Robi się to bardzo szybko. Jeżeli mało zrozumiale tłumaczę( na pewno mało zrozumiale to wygląda) to piszcie, jutro rano mam chwilkę to zrobię fotorelację.![]()
Marta12 @ 11 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429749alipek jak go przenosiłam to kawałeki literki odpadł bo mi sie bardzo kruszyły( ciągle mam z nimi problemy) ,poprawilam to ale nie zrobiłam następnego zdjęcia bo mi padły baterie w aparacie
To dzięki bogu nie musze iść do okulisty. . ja też w tej całej robocie tortowej najmniej zaprzyjaźniona jestem z literkami. Zawsze jak robię to im się dostaje niezłe wiązanki!!!! Super te twoje torciki!!! I a Nen na kumunięnajlepszy!![]()
alipek @ 11 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429745no to jeszze moje komunijne. dwa były na weekend.Alipek dziękuję za wiadomość![]()
Twoje torty są cudowne! Masz może gdzieś tutorial na ten kielich?
Powiedzcie mi proszę czy mogę masę wyrobić mikserem? czy lepiej jak się ją wyrabia ręcznie?
reksiulek @ 11 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429755Alipek dziękuję za wiadomość![]()
Twoje torty są cudowne! Masz może gdzieś tutorial na ten kielich?
Powiedzcie mi proszę czy mogę masę wyrobić mikserem? czy lepiej jak się ją wyrabia ręcznie?Ja kielich robiłam na kieliszku ale zaraz wrzucę fotkę jaki patent wymyśliłam. Tym sposobem potem zrobiłam drugi który sobie schowany zeka na następną okazję. ja też ostatnio myślałam żeby masę kręcić w malakserze. Przynajmniej do pewnego etapu. Wypróbuję to na spokojnie. A propo chińczyka byłam i za wielkiego wyboru nie ma. Są stokrotki ale bez tłoczka, listki bluszczuu, wisienki. Mały wybór.
alipek @ 11 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429759Ja kielich robiłam na kieliszku ale zaraz wrzucę fotkę jaki patent wymyśliłam. Tym sposobem potem zrobiłam drugi który sobie schowany zeka na następną okazję. ja też ostatnio myślałam żeby masę kręcić w malakserze. Przynajmniej do pewnego etapu. Wypróbuję to na spokojnie. A propo chińczyka byłam i za wielkiego wyboru nie ma. Są stokrotki ale bez tłoczka, listki bluszczuu, wisienki. Mały wybór.czekam na tutka
a co do wykrawaczek to właśnie stokrotki bym reflektowała, hmmm a liście bluszczu to jakie to?przepraszam ale ciemna masa jeszcze jestem w tej kwesti
może bedzie jeszcze dostawa?
EDIT: znalazłam jak wygląda bluszczteż się przyda
![]()
alipek @ 11 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429763Ponieważ sezon komunijny w pełni, więc może komuś sie przyda. Ostatnio z Sylwią dyskutowałyśmy na temat zrobienia kielicha. Czasem ciężko jest znależć odpowiedni kieliszek do modelowania. Podczas rozmowy dostałam takiego natchnienia. Nóżkę ulepiłam odręcznie. Jak podeschła delikatnie zdjęłam z butelki. Musi być jeszcze nie całkiem zaschnięta aby docisnąć czaszę do nóżki. Potem całość połączyłam paskiem masy. Do całkowitego zaschnięcia w czaszy były ręczniczki papierowe, żeby się nie zdeformowało.wow Alipek genialne! dziękuję! napewno taki zrobię! i się pochwalę co mi wyszło![]()
alipek @ 11 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429767reksiulek takie https://www.google.pl/search?q=wykrawaczki+...tml%3B532%3B399
https://www.google.pl/search?q=wykrawaczki+...tml%3B500%3B457DziękujęW takim razie podaj mi proszę dane do przelewu i ile mam Ci wysłać pieniążków
![]()
- listki
- stokrotki
a wisienki to jakie?
o.laz @ 10 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429526bumelka dzięki! a te wiórki waflowe jak się zachowują w zetknięciu np z klejem? da się je przykleić w razie czego do masy?
.........Sorry że dopiero teraz odpowiadam ale nie było mnie w domu.Więc jeśli chodzi o te wiórki to nic z nimi się nie dzieje.Masę posmarowałam klejem i dość zdecydowanie docisnęłam wiórki .Lekko weszły w masę co je jeszcze umocniło.
A co do tych tortów których się tu nazbierało dość sporo,to oczywiście wszystkie piękne.Nie sposób wymieniać Was wszystkie,każda zasługuje na medal.Cudne.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.