Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
do tabliczki czekolady dodawałam 1/3 kostki masła, im go więcej tym bardziej wilgotna polewa. Kroi się ładnie. By ładnie wyszła polewa niestety trzeba mieć jej dużo bo wiele się zmarnuje. Kładę ciasto na "żeberka" z piekarnika wstawiam na dużą tace i leje by ładnie pokryło, resztę z tacy dzieci wyjadają
icon_mrgreen.gif
ale efekt na cieście jest.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
JAM @ 27 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435886do tabliczki czekolady dodawałam 1/3 kostki masła, im go więcej tym bardziej wilgotna polewa. Kroi się ładnie. By ładnie wyszła polewa niestety trzeba mieć jej dużo bo wiele się zmarnuje. Kładę ciasto na "żeberka" z piekarnika wstawiam na dużą tace i leje by ładnie pokryło, resztę z tacy dzieci wyjadają
icon_mrgreen.gif
ale efekt na cieście jest.
a czy pierw muszę czymś posmarować tort aby go wygładzić?? Co z bokami, rozsmarować jakoś?

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
alipek @ 26 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435798dziewczyny znajoma chce tort księżniczki disneya. Nie bardzo mi sie uśmiecha lepienie tych figurek. Ale jej wnusia chce księżniczki. Zrobiłabym jakiś zamek, kwiaty itp, ale co z tymi lalami??? Może wy mi podrzucicie jakiś pomysł, żeby się nie umordować z lepieniem a efekt był. Proooszę!!!!!! Lepienie figurek to robota na 3 długie wieczory jak dla mnie!!!! Pomóżcie!
Jeżeli tort lalka nie wchodzi w grę znalazłam Arielkę, z innymi lalkami będzie podobnie tylko zamiast ogona sukienka
icon_smile.gif
http://www.youtube.com/watch?v=Dekc12CT_2g

Edit: Ola ja polewam tak piernika prostokąt, (i ciastka pierniczki), boki wychodzą w miarę gładkie , nie próbowałam na płaskim torcie. Myslę jednak że ta czekolada schnie na tyle długo że można ją swobodnie rozlewać . Mniejsze zagłębienia się same zalewają, wygląda gładko. Im więcej czekolady tym ładniej. Fakt nie próbowałam na torcie. Może najpier popróbuj z mniejszą ilością.A może tylko górę zrobić czekoladą a resztę wiórkami z niej?
coś jeszcze znalazłam polewa

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
alipek @ 26 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435798dziewczyny znajoma chce tort księżniczki disneya. Nie bardzo mi sie uśmiecha lepienie tych figurek. Ale jej wnusia chce księżniczki. Zrobiłabym jakiś zamek, kwiaty itp, ale co z tymi lalami??? Może wy mi podrzucicie jakiś pomysł, żeby się nie umordować z lepieniem a efekt był. Proooszę!!!!!! Lepienie figurek to robota na 3 długie wieczory jak dla mnie!!!! Pomóżcie!
mi się zdaje ze właśnie tort-lalka dałby najlepszy stosunek efektu do umordowania
icon_smile.gif
a to przecież idealnie dopasowana bajka do takiego tortu. gdyby jeszcze rodzina chciała sprezentować barbie-księżniczkę (jesli są takie) i wręczyć ją ą "w torcie" to w ogóle super.

a jak nie to może taki płaski obrazek jak przed chwilą zaprezentowała ola z monster-high?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
JAM @ 27 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435899Edit: Ola ja polewam tak piernika prostokąt, (i ciastka pierniczki), boki wychodzą w miarę gładkie , nie próbowałam na płaskim torcie. Myslę jednak że ta czekolada schnie na tyle długo że można ją swobodnie rozlewać . Mniejsze zagłębienia się same zalewają, wygląda gładko. Im więcej czekolady tym ładniej. Fakt nie próbowałam na torcie. Może najpier popróbuj z mniejszą ilością.A może tylko górę zrobić czekoladą a resztę wiórkami z niej?
coś jeszcze znalazłam polewa
ja znalazłąm taką polewę i chyba ją zrobię:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-cias...na-tort-sachera

a pierw wyrównam tort masą maślaną z dodatkiem kakao. Tylko czy ta polewa bedzie się na masie maślanej trzymać?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Dziewczyny, gdzie kupię termometr kuchenny? Chciałabym zrobić kokardę z czekolady, żeby była twarda (nie mówię o czekoladzie plastycznej!!) i lśniąca. Widziałam fajny sposób ze sztywną folią. Ale zrobiłam na próbę po prostu rozpuszczając czekoladę i później po wyjęciu z lodówki ona zaczęła się topić. Domyślam się, że po prostu po samym podgrzaniu czekolada straciła swoje właściwości??? No zatem- chcę zrobić temperowaną czekoladę, a do tego potrzebuję termometr, gdzie ja to kupię bez zbędnego bujania się po mieście i szukania?

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw @ 27 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435943ja znalazłąm taką polewę i chyba ją zrobię:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-cias...na-tort-sachera

a pierw wyrównam tort masą maślaną z dodatkiem kakao. Tylko czy ta polewa bedzie się na masie maślanej trzymać?
ja bym się bała że maślana popłynie... polewy któe robiłam były płynne na ciepło a po wystudzeniu zastygały bądź gęstniały na tyle że polać by się nimi nie dało. ja bym połatała dziury gestym ganachem czekoladowym albo gęstniejącą polewą właśnie

a jeszcze mi się przypomniało że kupiłam ostatnio w lidlu kuwerturę czekoladową do dekoracji ciast, ale jeszcze nie używałam...
(o tak to wygląda - obrazek zachęcający
icon_smile.gif
http://fanlidla.pl/find/Fin%20Carre -- a przy okazji offtopic offtopicu - fanklub lidla ?!? ludzie są dziwni...)

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
o.laz @ 27 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435971ja bym się bała że maślana popłynie... polewy któe robiłam były płynne na ciepło a po wystudzeniu zastygały bądź gęstniały na tyle że polać by się nimi nie dało. ja bym połatała dziury gestym ganachem czekoladowym albo gęstniejącą polewą właśnie

a jeszcze mi się przypomniało że kupiłam ostatnio w lidlu kuwerturę czekoladową do dekoracji ciast, ale jeszcze nie używałam...
(o tak to wygląda - obrazek zachęcający
icon_smile.gif
http://fanlidla.pl/find/Fin%20Carre -- a przy okazji offtopic offtopicu - fanklub lidla ?!? ludzie są dziwni...)
nigdy nie robiłam ganach. tu znalazłam przepis:
http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ganache

czyli śmietanka z czekoladą i zmiksować. Obsmarować tort i do lodówki? I to tężeje? I p0óźniej mogę wylać polewę na to?

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
index.php?act=findpost&pid=1435974nigdy nie robiłam ganach. tu znalazłam przepis:
http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ganache

czyli śmietanka z czekoladą i zmiksować. Obsmarować tort i do lodówki? I to tężeje? I p0óźniej mogę wylać polewę na to?
ja wrzucam do miski czekoladę ze smietanką i ostrożnie podgrzewam w mikrofali. zależy ile się doda śmietanki to wychodzi rzadsze i można ubijać nawet albo gęstsze i w lodówce robi się twarde ja czekolada prawie. np na 100g czeko 30ml kremówki to powinno stwardnieć

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Polewa z czekolady+masło raczej mi nie płynęła. W lodówce robi się twarda , po wyjęciu mięknie na tyle by się dało pokroić ale nie płynie(chyba że na słoneczku
icon_razz.gif
) W Polsce używałam czekolady Wedel, w Niemczech jest dostępna tylko w polskich sklepach i to nie za 2-3 zł ale za 3-4 eu więc nie kupuje. Puki co korzystam z takich jak na zdjęciu , duży czarny block od Mulera i biała do pralinek. Jak dla mnie najlepszy był Wedel, Milka się waży, inne też
icon_sad.gif

Edit: polewałam ciasto gdy czekolada jeszcze jest mocno ciepła,jest cieknąca czasami dwa razy polewam bo wychodzi za cienka warstwa. Potem jest gładkie, trochę jak polewa lukrowa.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
robiłam z niej na próbę kokardy, motylki, wzorki wiórki i inne maziaje
icon_razz.gif

coś czuje że zaraz nas wyrzucą do innego tematu
icon_mrgreen.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
A tak mnie naszło że ten mój mały lubi grać w MINECRAFT to może zamiast lego na dole ułożyć te kwadraciki ?Na górę zaś dac jakąś zgabną szpilkę tylko nie za bardzo wiem jak ją stworzyć
gruebel_2.gif
może któraś mi pomoże ?
bussi.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
index.php?act=findpost&pid=1436041ale z tej polewy z masłem robiłaś ozdoby? Nie miękło Ci to po wyjęciu tortu z lodówki? Czy smarowałaś czymś tort przed polaniem?
Ola miekło, to takie testy .Masło dodawałam różnie , do dekoracji typu motylki czy kokarda mniej do polewy więcej. Jak chcesz by był idealnie gładki można czymś zatynkować. Myślę że jak wyjmiesz zimny tort z lodówki nie powinien się rozpuścić pod ciepłą czekoladą,. Tylko nie wiem czy wtedy czekolada nie będzie za szybko tężeć. Stosowałam polewę bezpośrednio na ciasto ... jak ładne i gładkie taka też wychodziła polewa.
Zrobie testy
icon_razz.gif
upiekę biszkopt i poleję wierzch jest najgładszy
icon_mrgreen.gif
kolejny kawałek najpierw zatynkuje .... Może być ciekawie
gruebel_2.gif
tylko że dopiero wieczorem ...

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
index.php?act=findpost&pid=1436041ale z tej polewy z masłem robiłaś ozdoby? Nie miękło Ci to po wyjęciu tortu z lodówki? Czy smarowałaś czymś tort przed polaniem?
ja bym otynkowała lekko, porządnie miekkim tynkiem z kakao, ale nie ganache bo to nic innego jak ubita czekoladowa śmietana i może się napowietrzać to raz a dwa że nie wiem jakby się zachowała pod polewą bo ona nie będzie przecież całkiem zimna ..

ale co ja tam wiem
rofl.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Ja wkleję to co nabroiłam. Tylko nie wiedziałam w jakim temacie, wklejam tutaj i proszę o przeniesienie ewentualnie utworzenie wątku o polewach czekoladowych.
No nie wiem no
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif

Block gorzkiej czekolady 200g, 2/3 masła.
Szybki biszkopt(z przepisu na roladę)
Masa z serkiem mascarpone na szybko tynkowanie również. Jedna strona bez tynkowania.
Po 2 godzinach leżakowania w lodówce, przygotowałam czekoladę. Polałam górę i lekko rozprowadziłam łyżką , lekko postukałam tacą by czekolada się wyrównała.
Jak widać boki nie chcą być ładne, są na nich zacieki. Ale góra jest bardzo przyzwoita. po stronie tynkowanej dużo ładniejsza. Boki spłynęły również z masą, która się rozpuszczała od ciepłej czekolady.
Torcik malutki pokazowy a dzieciaki już się ślinią
spitggis.gif

Poszedł na noc do lodówki jutro kolejna część.
Polewanie zajęło mi około 15 min z rozpuszczeniem czekolady.
W sumie dziś miała być Beza Pavlova ale byłam taka ciekawa
rofl.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
w temacie polewania tortów. to ja popełniłam taki dla teściowej. Nie wyszło idealnie równo, ale dlatego, że miałam mało polewy (mąż dzień wcześniej zjadł drugą czekoladę). Ale nie było źle. Aha, nic nie tynkowałam. Uważam, że żeby wyszło idealnie, należałoby na 2 raty robić. Najpierw jeden raz polewą, może gęstszą trochę (bardziej schłodzoną) szczególnie na bokach, a drugi raz już taką rzadszą, sposobem JAM z tacką.
icon_smile.gif

IMG_5197.JPG

Załączniki

• IMG_5197.JPG
    IMG_5197.JPG
    336.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy