JAM @ 27 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436008Polewa z czekolady+masło raczej mi nie płynęła. W lodówce robi się twarda , po wyjęciu mięknie na tyle by się dało pokroić ale nie płynie(chyba że na słoneczku) ...
dopiero teraz przeczytałam ze zrozumieniem
chodziło mi o to że masa maślana (masło+cukier) się rozpłynie jak na nią zacznie się lać polewę czekoladową i cały efekt tynkowania będzie na nic.
alipek @ 27 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436165i jeszcze jeden komunijnypiękny!!!!!
o.laz @ 27 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436198JAM ale szybka jesteś![]()
narobiłaś mi smaka... w jakiej formie piekłaś ten biszkopt?
Dziewczyny, znalazłam coś genialnego! Może dla was to nie nowina ale dla mnie tak - masa silikonowa przeznaczona do kontaktu z żywnością, z której można wielokrotnie robić formy do odciskania różnych kształtów bo po skonczonej robocie mozna to roztopić w mikrofali i użyć na nowo.
Jedyny mankament oprocz ceny ofkors) to że sprzedają to w USA. Trzebaby kogos kto mieszka w stanach i przyslalby nam hurtowo
![]()
tu sklep z tym cudem: <a href="http://www.compositherm.com/focomomama.html" target="_blank">http://www.compositherm.com/focomomama.html</a>
a tu filmik jak babka robi za pomocą tego cukrową barbie: http://www.youtube.com/watch?v=JKO5lGH6xP4ten silikon jest ekstra szukałam u nas ale są tylko2 składnikowe.
z barbie to ten link
http://www.youtube.com/watch?v=wyjwY_DzFaE
a ja bardzo bym chciała takiego dzidziusia![]()
http://www.youtube.com/watch?v=6yoxRTfWgBw
Biszkopt to szybka masa wylewana na tacę( o,5cm) rośnie max 2cm z przepisu na roladę jest plastyczna i zajmuje całe 15 min![]()
Jak coś piszę niezrozumiale to dajcie znać. Czasem tak mam że piszę jakoś mało lakonicznie![]()
JAM @ 27 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436213ten silikon jest ekstra szukałam u nas ale są tylko2 składnikowe.
z barbie to ten link
http://www.youtube.com/watch?v=wyjwY_DzFaE
a ja bardzo bym chciała takiego dzidziusia![]()
http://www.youtube.com/watch?v=6yoxRTfWgBw
Biszkopt to szybka masa wylewana na tacę( o,5cm) rośnie max 2cm z przepisu na roladę jest plastyczna i zajmuje całe 15 min![]()
Jak coś piszę niezrozumiale to dajcie znać. Czasem tak mam że piszę jakoś mało lakonicznie
tak, te maluszki są niesamowite.. ale do tego rzeczywiście trzeba mieć jakiś inny materiał niż masa cukrowaalbo formę silikonową
a dasz linka do takiego elastycznego biszkoptu? albo przepis?
JAM @ 27 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436228Masa już zastygła, szybki decor i wklejam ostatnie zdjęcie![]()
Ola dla Ciebie![]()
Biszkopt:
http://worldbakingday.com/pl/jak-piec/roladaha ha ha, jesteś boska :***
czarnowodzianka @ 28 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436384wlasnie zakupilam koronki http://www.ebay.pl/itm/sugarveil-/22122918...a#ht_728wt_1139oplacalo ci sie kupowac takie jednorazowe?
o.laz @ 28 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436390oplacalo ci sie kupowac takie jednorazowe?
JAM @ 28 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436393w sumie ..... wszystko zależy od zasobności portfela.i od tego jak często się tortuje imho. gdybym robiła tyle tortów co czarnowodzianka to wolałabym wydać 3 razy więcej i mieć matę do wielokrotnego wykorzystania. no może 4 razy węcej licząc tą jakąś specjalną masę.
no ale każdy kombinuje po swojemu![]()
JAM @ 28 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1436458Robie masę plastyczną na zapas jedną metodą Vanilki a drugą do kwiatów z CMC ręce mnie boląale potem cały miesiąc luz![]()
Witam,jestem tutaj nowa i nie wiem czy się w tym wszystkim połapie. Od paru dni śledzę różne wpisy. Te piękne torty itd. Najbardziej interesują mnie masy (maślana,cukrowa-te znam i robię- natomiast ta cmc ????)-więc uśmiecham się do ciebie JAM i proszę o podpowiedź co to jest ta masa jak się ją robi-albo proszę o padanie linka bo szukanie dla mnie różnych rzeczy tutaj to póki co nie lada wyzwanie.
Za odp. będę wdzięczna
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.