Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

gegroza

Member
Sty 2, 2011
39
0
0
Dziewczyny macie pomysł jak zrobic brony, a i jeszcze jedno czy na masę mozna polać czekoladę (imitacja błota i pola) nic sie z nią nie stanie?

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
gegroza @ 19 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1444088Dziewczyny macie pomysł jak zrobic brony, a i jeszcze jedno czy na masę mozna polać czekoladę (imitacja błota i pola) nic sie z nią nie stanie?
Ja bym zrobiła etapami. Najpierw te kolce wysuszyć a potem takie wysuszone wklejać do ramy leżącej do góry nogami.

Moim zdaniem czekolada nie zaszkodzi o ile nie będziesz ciepłej wlewać ale dla jasności - nie robiłam czegoś takiego.

Jednak jak chcesz uzyskać efekt zaoranej ziemi to mi się wydaje że lepiej będzie zrobić to z masy za pomcoą pistoletu. Taka masa z dużą ilością czarnego barwnika i planty mi się często robi taka ciastowata, że w czasie wyciskania tak jakby odstają od niej hmm takie jakby łuski, coś jak kruche ciasteczka wyciskane z maszynki
icon_smile.gif
. wydaje mi się że takie wałeczki grubsze poukładane obok siebie dałyby fajny efekt. mam nadzieję że nie namotałam za bardzo ;D

foto zaoranego pola:
http://suburban-wife.blogspot.com/2009/04/...ci-zaorane.html

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Olaz zygi super!!! Jam, ja też przymierzam się do takiej czapy z kwiatami na górę tortu. Myślę a może by z tego ryżowego placka uormować taki kopczyk i wtedy w niego wbijać kwiaty na drucikach??? Jak myślśz??? Nie bedzie tych drutów widać bo schowają się w placku

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
alipek @ 19 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1444101Olaz zygi super!!! Jam, ja też przymierzam się do takiej czapy z kwiatami na górę tortu. Myślę a może by z tego ryżowego placka uormować taki kopczyk i wtedy w niego wbijać kwiaty na drucikach??? Jak myślśz??? Nie bedzie tych drutów widać bo schowają się w placku
Olaz zygi super!!!

Ale kiniaaa dała naprawde dobry pomysł już jestem w trakcie realizacji
icon_mrgreen.gif
choć mozolnie idzie
miami_bouquets_wedding_e_l.jpg
(wzór z netu)
zrobie bukiet i wetknę go w środek tortu. Wianek też dobry pomysł , mniej roboty a tort obkładasz normalnie wianek osobno i potem tylko przymocować .....
tylko wianka nie wstawi do wazonu a mojemu "klientowi" zależy na kwiatach (dzieła sztuki jak powiedział)
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
oj nie zapeszaj
icon_redface.gif
hihihih
zdjecie tak tylko by zobrazować co i jak, bukiet z kolorowych róż . Choć trawę też zrobiłam(mam tutka) tylko nie wiem jak będzie sie na końcu prezentować więc na razie robię kwiaty
icon_smile.gif

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Brony tak ja radzą dziewczyny, wyjdą na pewno

reksiulek @ 18 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443875Cześć dziewczyny:) dawno mnie nie było. Brak okazji do pieczenia i przygotowania do wesela siostry sprawiły że mam braki w forum ;) znalzałam dziś taki przepis i zastanawia mnie czy któraś z Was próbowała z gliceryną robić masę?

Joanna Vanilka?

wypowiedzcie się proszę
lecker.gif

czekam na opinie
lecker.gif
Nie stosuję żadnych dodatków do masy, jak dla mnie to jest zbędne
icon_mrgreen.gif

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
JAM dzięki za linki. Przepraszam, że dopiero teraz ale gonie własny ogon. Praca, dom, torty ... Ledwo daje radę:)

Nie mam laptopa i nawet nie mam jak pokazac swoich "dzieł".
icon_sad.gif
fajny pomysł z tym bukietem róż
icon_smile.gif

asikozk

Member
Maj 25, 2013
12
0
0
Hej! Moją przygodę z tortami rozpoczęłam jakiś czas temu, jednak cały czas robię torty z kremu. Dwa razy próbowałam zrobić masę cukrową, jednak za pierwszym razem (przepis bez planty) masa była strasznie twarda i nie mogłam jej nawet wyrobić. Za drugim razem próbowałam zrobić ociupinkę tylko, żeby zobaczyć, czy się w ogóle da ją zrobić i ... strasznie mi się rwała przy rozwałkowywaniu, szybko zastygała (nim zdążyłam wykroić kółka, żeby poćwiczyć różyczki), a kiedy próbowałam zwilżyć ją wodą (ach, te nieszczęsne róże), cała się rozklejała i jedna wielka maź mi powstała. Odłożyłam ją znów na jakiś czas, ale teraz mam coraz więcej zamówień i są one coraz poważniejsze, dlatego chciałabym jeszcze raz spróbować z masą... W związku z tym mam kilka podstawowych pytań (zakładając, że wreszcie uda mi się ją odpowiednio przygotować)
1) czym najlepiej podsypać masę przy rozwałkowaniu, kiedy już ją zabarwiłam - próbowałam cukrem pudrem, ale wtedy moja intensywnie czerwona masa dostała białych plamek od tego cukru i znów musiałam ją wyrabiać od nowa, ech...
2) czy łączyć, kleić różne elementy należy, kiedy masa już zastygnie, czy "na lepko"? Mowa tu i o elementach jednej dekoracji, jak i o przyklejeniu już całej dekoracji do tortu
3) Czy mogę na masę cukrową zrobić napis np z czekolady albo innej masy? Wiem, że śmietana pod masą cukrową ją roztopi, a jak to jest na masie?

Jeśli ktoś byłby w stanie i chętny mi pomóc, odwdzięczę się szerokim uśmiechem
icon_smile.gif
)))

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Dziewczyny troche wstyd mi sie przyznac bo robilam juz wiele tortów i wszystkim smakowały niby tylko jednego niemoge sie nauczyc nie wiem chyba mam do tego pecha a mianowicie nie umiem wymieszac smietany z zelatyną marzy mi sie tort z bita smietana juz od kilku lat i kazda moja proba polaczenia smietany z zelatyna konczy sie jednym wielkim ... :)dodawalam juz zelatyne do smietany i smietane do zelatyny i nie daje rady niby zawsze zelatyna jest przestudzona dobrze rozpuszczona a tu taki zonk blagam pomozcie bo chcialabym zrobic tort z bita smietana i truskawkami a nie kremem truskawkowym, dla niektorych to banal a dla mnie koszmar
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy