Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
cfist.gif
wsiąkłam w facebookowe rewelacje ahh

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Dziewczyny moje kochane.Dodzwoniłam się.Kobieta dość normalnie rozmawiała,nawet przeprosiła ,że jeszcze się nie odezwała.Obiecała,że dziś przyjedzie i się rozliczymy.Resztę relacji po jej wizycie.Aaaaa chciałyście link do FB ale pokaże Wam zdjęcie ,nie chcę podawać nazwiska klientki,bo i po co.Mam nadzieję,że dziś już będzie po sprawie.Zobaczcie przed torebką
1047931_546238652089389_850825637_o.jpg

Załączniki

• 1047931_546238652089389_850825637_o.jpg
    1047931_546238652089389_850825637_o.jpg
    91 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
jaki on cudny
buja_w_oblokach.gif

i panterka i koroneczka i.... ech....
Ja tam nic na nim nie widzę ....
Ciesze się że choć sie coś dowiedziałaś i trzymam
daumen.gif
za dalszą część .....

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
aneta1111,sierotka torty super
rofl.gif

bumelka dobrze że udało się skontaktować z klientką. Myślę żę sprawa pozytywnie się ułoży. Co do tortu to myślę że zwykły śmiertelnik nie zauważyl że coś jest nie tak. Nie martw się,trzymamkciuki
bussi.gif

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Subtelna30 właśnie też kiedyś starałam się dojść do tego jak one to na tym forum robią ale fen język jest nie do odczytania
rofl.gif

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Jam mogłabyś dokładniej napisać jakim kremem tynkujesz tort
gruebel_2.gif
Ja robię torty tylko na użytek rodzinny,a taki smak maślany dla nas, a zwłaszcza dla dzieci nie do przejscia.Teraz obkładam śmietaną z mascarpone i właściwie nic wielkiego z masą się nie dzieje,ale chętnie spróbuję czegoś innego
icon_mrgreen.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
To ten sam o którym pisała Sierotka3m maślano-bezowy ,
piszą o proporcjach 1-2-3 ja mam 1,5-2,5-3
icon_wink.gif
i esencja cytrynowa "Citro Back" (nie używam kwasku ani aromatu z cytryny ew.sok i skórka ).

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
marioletta @ 26 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1446814subtelna30 .............." okładam resztkami okrojonego biszkopta z masą ... mieszam toto i obkładam i powiem wam że smakuje lepiej niż masa maślana i idealnie gładko nakłada się na masy śmietanowe z czym miałam wcześniej problem ........... "

denknach.gif
denknach.gif
denknach.gif
denknach.gif
denknach.gif
hmm no jak to dokładniej o tutaj to jest w tutorialu o tygrysie , ona to co odkroiła w trakcie miksuje i obkłada tort jak masą maślaną i to smakuje jak biszkopt który robiłaś chociaż wygląda dośc osobliwie
icon_razz.gif
bhttp://www.kuharka.ru/talk/deco/mk/5489.html

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Sierotka3m @ 20 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=9795701:2:3 Swiss Meringue Buttercream by DyannBakes

1:2:3 - bo takie są proporcje WAGOWE składników kremu, tak więc:

1 część białek - powiedzmy 100g
2 częśći cukru kryształu - czyli 200g
3 części masła - jasne, że 300g, a masło koniecznie niesolone i jak najlepszej jakości

Potrzebne nam będą także: coś do smaku (tutaj olejek cytrynowy, może też być waniliowy ekstrakt itd) oraz barwnik w postaci pasty (jeśli go potrzebujemy)

Wykonanie kremu rozpoczynamy od umieszczenia białek w metalowej misce, dodajemy do nich szczyptę soli. Białka należy rozbełtać rózgą przez chwilę, po czym umieścić je (w misce oczywiście) na garnku z wodą. Rozniecić płomień pod garnkiem i przystąpić do dalszego ubijania. W trakcie bełtania należy po trochu dodawać cukier. Mieszaninę cały czas ubijamy. Co jakiś czas należy wziąć mieszaninę między palce i potrzeć, jeżeli czujemy drobinki cukru, temperatura jest jeszcze za niska - cukier nie zdołał się rozpuścić. Temp. rozpuszczania cukru jest wyższa, niż temp. pasteryzacji białek, więc kiedy cukier się rozpuści, oznacza to, że tym bardziej jajka pozbyły się domniemanej salmonelli. To zajmie ok. 3-4 minut, po tym czasie znów sprawdzamy ziarnistość masy - jeśli cukier jest niewyczuwalny, białka są gotowe!

Kolejnym krokiem jest ubijanie masy białkowo-cukrowej, aż ostygnie. Ubijamy za pomocą standardowych widełek - ważne, by wbijać dużo powietrza. Temp. sprawdzamy dotykając dna miski - jeśli jest chłodne, osiągnęliśmy kolejny cel na drodze do sukcesu. Ten etap trwa ok.4-5 minut. W efekcie powinniśmy otrzymać klejącego się gluta.

Zmieniamy standardowe widłeki na te do kremu i miksując na średniej prędkości, dodajemy po trochu masło (takie 30min od wyjęcia z lodówki). Mieszamy, mieszamy, jest kremowo i gładko, masa jest ładna aż tu nagle GRUDY!!!
pinggrins.gif
Myślimy sobie - Boshh.. coś zrobiliśmy źle.. Jest to całkiem naturalne zjawisko, więc mamy się nie przerażać, miksować dalej i wszystko ładnie się rozprowadzi. Krem jest gotowy, gdy jest gładki i podczas ubijania wydaje z siebie chlapiące dźwięki.

Dodajemy smak oraz kolor, mieszamy wszystko jeszcze przez chwilę i masa jest GOTOWA
banana.gif
Wykonuję ją jako podkład pod lukier plastyczny, ale też do dekoracji z kremów maślanych (jopkowanie, czy tam inne tylkowanie). Do walizki zużyłam masę z 1 jajka (ok. 40g).

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
WITAM. PIĘKNIE POPRACOWAŁYŚCIE I DUŻO CZYTANIA
anbetung.gif
OCZYWIŚCIE WAŻNYCH PORAD
anbetung.gif
A TO MÓJ TORT DO PRZEDSZKOLA I BABECZKI
icon_smile.gif

Załączniki

• 100_9714.JPG
    100_9714.JPG
    475.9 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Bumelka - piękny ten tort!!Jak ktoś nie wiedział to nic nie znalazł złego na tym torcie
icon_smile.gif
A jak zrobiłaś te piękne cętki?
Sylka -piękny ten Tomuś...marzy mi się taki, ale jakiś taki nierealny dla mnie (do zrobienia).
Subtelna, jak mieszasz masę z biszkoptem nie masz grudek pod masą...jakieś nierówności? I tort obkładasz dwu etapowo...najpierw paskiem boki...a jak go łączysz?
potem góra...zawsze łączysz szczypcami?
Sorki za te pytania ale nie bardzo mogę sobie to wyobrazić...

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
subtelna30 aha, no widzisz zobaczyłam zdjęcie i już wiem, tyle że to musi być masa maślana bo jak robisz np śmietanowe przełożenie to już kicha pod masę się nie nada ..

ale powiem ze pomysł fajny, jak się modeluje jakieś kształty, można formować jak glinę ;)

Sierotka3m ja się kurcze boję surowych jaj ... rozmawiałam kiedys z babką z sanepidu, wcześniej była cukiernikiem i zmieniła zawód .... i jak samlonella jest w jaju a nie na skorupce to ubijanie nad para nic nie daje, za niska temperatura, a jak doprowadzi się jajo to takiej temp w której ginie salmonella to białko się ścina i jest to mała różnica temp bo białko chyba 65 a salmonella 70 ..

a uwielbiam takie kremy od czasu do czasu- jak babcine, robię tylko dla domowników i bliskiej rodziny

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy