subtelna30
Member
- Sty 1, 2012
- 192
- 0
- 0
JAM @ 26 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1446856To ten sam o którym pisała Sierotka3m maślano-bezowy ,
piszą o proporcjach 1-2-3 ja mam 1,5-2,5-3i esencja cytrynowa "Citro Back" (nie używam kwasku ani aromatu z cytryny ew.sok i skórka ).
JAM proszę podaj linka do tego przepisu, z góry dziękuję![]()
marioletta @ 26 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1446814subtelna30 .............." okładam resztkami okrojonego biszkopta z masą ... mieszam toto i obkładam i powiem wam że smakuje lepiej niż masa maślana i idealnie gładko nakłada się na masy śmietanowe z czym miałam wcześniej problem ........... "
![]()
![]()
![]()
![]()
hmm no jak to dokładniej o tutaj to jest w tutorialu o tygrysie , ona to co odkroiła w trakcie miksuje i obkłada tort jak masą maślaną i to smakuje jak biszkopt który robiłaś chociaż wygląda dośc osobliwiebhttp://www.kuharka.ru/talk/deco/mk/5489.html![]()
Sierotka3m @ 20 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=9795701:2:3 Swiss Meringue Buttercream by DyannBakes
1:2:3 - bo takie są proporcje WAGOWE składników kremu, tak więc:
1 część białek - powiedzmy 100g
2 częśći cukru kryształu - czyli 200g
3 części masła - jasne, że 300g, a masło koniecznie niesolone i jak najlepszej jakości
Potrzebne nam będą także: coś do smaku (tutaj olejek cytrynowy, może też być waniliowy ekstrakt itd) oraz barwnik w postaci pasty (jeśli go potrzebujemy)
Wykonanie kremu rozpoczynamy od umieszczenia białek w metalowej misce, dodajemy do nich szczyptę soli. Białka należy rozbełtać rózgą przez chwilę, po czym umieścić je (w misce oczywiście) na garnku z wodą. Rozniecić płomień pod garnkiem i przystąpić do dalszego ubijania. W trakcie bełtania należy po trochu dodawać cukier. Mieszaninę cały czas ubijamy. Co jakiś czas należy wziąć mieszaninę między palce i potrzeć, jeżeli czujemy drobinki cukru, temperatura jest jeszcze za niska - cukier nie zdołał się rozpuścić. Temp. rozpuszczania cukru jest wyższa, niż temp. pasteryzacji białek, więc kiedy cukier się rozpuści, oznacza to, że tym bardziej jajka pozbyły się domniemanej salmonelli. To zajmie ok. 3-4 minut, po tym czasie znów sprawdzamy ziarnistość masy - jeśli cukier jest niewyczuwalny, białka są gotowe!
Kolejnym krokiem jest ubijanie masy białkowo-cukrowej, aż ostygnie. Ubijamy za pomocą standardowych widełek - ważne, by wbijać dużo powietrza. Temp. sprawdzamy dotykając dna miski - jeśli jest chłodne, osiągnęliśmy kolejny cel na drodze do sukcesu. Ten etap trwa ok.4-5 minut. W efekcie powinniśmy otrzymać klejącego się gluta.
Zmieniamy standardowe widłeki na te do kremu i miksując na średniej prędkości, dodajemy po trochu masło (takie 30min od wyjęcia z lodówki). Mieszamy, mieszamy, jest kremowo i gładko, masa jest ładna aż tu nagle GRUDY!!!Myślimy sobie - Boshh.. coś zrobiliśmy źle.. Jest to całkiem naturalne zjawisko, więc mamy się nie przerażać, miksować dalej i wszystko ładnie się rozprowadzi. Krem jest gotowy, gdy jest gładki i podczas ubijania wydaje z siebie chlapiące dźwięki.![]()
Dodajemy smak oraz kolor, mieszamy wszystko jeszcze przez chwilę i masa jest GOTOWA
Wykonuję ją jako podkład pod lukier plastyczny, ale też do dekoracji z kremów maślanych (jopkowanie, czy tam inne tylkowanie). Do walizki zużyłam masę z 1 jajka (ok. 40g).
Sierotka3m @ 26 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1446879Wykonuję ją jako podkład pod lukier plastyczny, ale też do dekoracji z kremów maślanych (jopkowanie, czy tam inne tylkowanie). Do walizki zużyłam masę z 1 jajka (ok. 40g).
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.