Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Sierotka3m JAM nawet nie wiecie jak ja szoruje te skorupki
roflmao_2.gif
roflmao_2.gif

chyba mi się coś na weekend oczywiście na ostatnią chwilę wykluję to wypróbuję takie tynkowanie...
chyba już upiekę biszkopt żeby nie być zaskoczoną ...

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
jak robię dla kogoś ciasto, szoruje całą kuchnie(lodówkę mam osobną, taką tyci na dwa ciasta) a uwierzcie mi jest co pucować
icon_razz.gif
ponad 20mkw
rofl.gif

ręce to jak chirurg szczoteczką , na czas pieczenia nikogo nie wpuszczam do kuchni czasem cały dzień...tylko obiad "wydaje" na wynos .....
Jajka idą do wrzątku na kilka sekund raz to mi się nawet lekko ścieły
rofl.gif
. Każdy krem zostaje na 2-3 dni do sprawdzenia.
Piekę od razu dla rodziny by im wynagrodzić niedogodności i zapachy .... więc krem jest ten sam(nie testowany na zwierzętach... bo na dzieciach
zahnlos.gif
) Może trochę przeginam ale to moje początki i mam strach
icon_wink.gif

Marzy mi się osobna kuchnia
buja_w_oblokach.gif

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Ja myślę że każda z nas piekąc dla kogoś(bez względu na to czy to rodzina czy na specjalne zamówienie) szczególnie dba o wszelkie "detale". Poza tym zawsze wszystkiego próbuje,wszystko w koło pucuje, szoruje, włosy upina, wyparza itd.. Też zawsze robię więcej i jakieś ciacho dla rodzinki zostaje bo toż to krzywda straszna wąchać i nie móc zjeść
rofl.gif

U mnie zawsze na pierwszy ogień testów pcha się mąż, chociaż ostatnio do kremu robili z synem wyścigi
icon_razz.gif

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Dziewczyny potrzebuję porady
ccrs.gif

koleżanka chce żebym upiekła tort na urodziny jej syna do przedszkola. Ma być połączenie zygzaka i łąki i mam dylemat, bo myślałam że na dużym kwadratowym torcie zrobię łąkę( koniecznie z wyciskaną trawką), na to po boku tej łąki dam okrągłe drugie piętro z średniego okręgu - ostatnia warstwa to byłby jeden blat biszkoptu okrojony do cyfry 4 (bo tyle lat dziecko kończy) i obłożony masą tak żeby z tej czwórki wyszedł mi tor wyścigowy z zygzakiem i figurkami z carsów.

Tak to wstępnie widzę tylko zastanawiam się czy to za bardzo naciapane nie będzie takie połączenie jak ona chce??? Wypowiedzcie się proszę.

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Marta12 @ 27 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447191Siedzę , czytam to nasze forum i dużo fajnych rzeczy znalazłam o których pisałyście ,np taką przeliczarkę http://przeliczarka.heroku.com/
i tutaj strona którą kiedys podawała JAM ale nic z tego nie kumam , wstyd się przyznać bo niestety nie znam angielskiego
http://www.wilton.com/cakes/cake-cutting-g...tting-guide.cfm
Aha jeszcze mi się nie chcą otwierać te strony http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=4085 tam trzeba być zalogowanym
gruebel_2.gif
ze stronką trzeba być cierpliwym, czasami cały dzień nie chce sie łądować , obciążona chyba za bardzo

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Na LovelyTutorials jestem zalogowana a i tak mam problemy z wejściem. oni mają prawie ćwierć miliona wejść dziennie
pinggrins.gif
Co do stronki z przelicznikiem wiltona to wkleiłam go orientacyjnie (tlumacze zawsze z google) gdyż porcje tam podane to chyba dla sikorek są
icon_razz.gif

Kiniaaa pomysł na tort super może rozrysuj go orientacyjnie będziesz widziała czy nie przesadziłaś, swoją drogą z jednej strony piętro z figurkami a trawa co goła? może stokrotki???
icon_razz.gif

Tak używam samoróbki, tylko w zależności do czego jest mi potrzebna taką robie ... Mieszam przepisy.

Myśle że dużo zależy od składników. Każda z nas ma inny cukier (ja mam Diamant niemiecki).
Ma inną glukozę ja mam z apteki 40% firmy Fagron bo ta z Wiltona wychodzi drożej i jak dla mnie się nie sprawdziła(masa zbyt krucha)
Żelatyne też musiałam dobrać.... Różnie z nią bywało czasami ta instant ścinała sie za szybko i wychodził mi glut
zahnlos.gif
teraz znalazłam taką do namaczania drobniutka szybko się rozpuszcza.
Trudno podawać konkretny przepis nawet CMC różni się w zalezności od producenta. Mogę podać przepis swojej masy ale już wiem że np. Ola robiła i z jej składników nie wyszło.
Jak robię to chcę by była miękka. Odstawiam do lodówki na dobę i potem w trakcie pracy w zależności od potrzeb dodaje cukier. Chciałabym byście mogły pomacać moją masę i zobaczyć jaka jest w pracy
icon_neutral.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ariette

Member
Cze 27, 2013
7
0
0
Witajcie
icon_smile.gif
Jestem nowa na forum, torty robię od niedawna, mam za sobą jakieś trzy gotowe
icon_smile.gif
Jak narazie robiłam torty jedynie z kremami, bez masy cukrowej. Jednak na te urodziny synek zażyczył sobie tort w kształcie głównego bohatera bajki "Tomek i Przyjaciele". No i mamusia musi zacząć posługiwać się masą cukrową
icon_smile.gif
Chciałabym abyście mnie trochę pokierowały jako starsze stażem w tej dziedzinie koleżanki
icon_smile.gif

Znalazłam na internecie przepis na masę maślanę (na biszkopt, pod masę cukrową), ale czy ten przepis będzie dobry? Może polecicie jakiś swój?
? szklanki cukru,
1 kostka masła,
2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub 16 g cukru waniliowego),
sok z cytryny (z około połowy).

Oraz przepis na masę cukrową jaki znalazłam, również proszę o opinie na temat przepisu:
70-80 dag cukru pudru,
10 dag glukozy (w płynie lub w proszku),
4 łyżeczki żelatyny,
70 ml wody.

przepisy pochodzą z: http://slodkowytrawnie.blox.pl/

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Ariette Witaj
wink.gif

moim zdaniem, w przepisie na masę cukrową nie ma tłuszczu....a powinien być !
masa typowo maślana do tynku dobra(pod masę cukrową).... do przełożenia nie polecam
Ja jak pisałam wcześniej Masa cukrowa według przepisu Vanilki (po modyfikacjach) a tynk maślany również opisany na poprzedniej stronie.

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Busia @ 27 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447248bumelka, super że sprawa z klientką się wyjaśniła
icon_smile.gif

dziewczyny, kolejne piękne torty podziwiałam
icon_smile.gif

a ja przypadkowo trafiłam na stronki z mega pięknymi tortami, figurkami...chcecie sobie pooglądać ?
Czy Ty chcesz nas psychicznie wykończyć? w kompleksy wpędzić????
pinggrins.gif

cudeńka...
ide do konta...
posiedze sobie cichutko
cry_1.gif

icon_wink.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Busia Tyś jest kobito niemożliwa .Nie dosć że czytam to nasze forum i jestem w szoku to jeszcze każesz mi oglądać takie rzeczy
cluebat.gif
jak ktos potrafi robić take cudne rzeczy
gruebel_2.gif
bardzo ,bardzo ich nie lubię
baa.gif
zwinker2.gif

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Oj przepraszam dziewczyny, ale nie chciałam sama się w to gapić
cvety.gif

same przyznacie że to normalnie cuda nie torty... normalnie podziwiam z wywalonymi gałami
icon_eek.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy