Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
ooooo matko z 15 stron musiałam przeczytać żeby dojść do końca
rofl.gif
nie będę wszystkich wyliczać bo nie chce o kimś zapomnieć, ale wszystkie torty przepiękne
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

ja też mam konto na fb i ostatnio patrzyłam kto wysłał zaproszenie asiulli, to chyba nie które z was?

a co do spotkania to może Ola albo JAM wziełybyście laptopa, jak macie i włączyły skype a reszta co nie może przyjechać to się podłączy
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

aż sie popłakałam, wydarłam ze złości na dziecko które później biedne przepraszałam, tort był dla chrześnicy i tak sobie pomyslałm,że dodam kwasku do robionej masy, ale połowę tego co pisało w przepisie. Do żelatyny dałam barwnik zielony. Masa się zabarwiła bez kropek, tylko,ze zielony był zajasny niż chciałam i dodałm barwnika jak już masa odleżakowała 12 godzin. no i masakra dodany później brawnik porobił mi kropki, a byłam przekonana,że kwasek się rozpuścił. JUŻ NIGDY WIĘCEJ KWASKU !!!!
baa.gif
. Jakby tego było mało to różowy konik wydał mi się,że ma trochę za grube nogi, no i zrobiłam drugi tułów i nogi, schło przez noc i i do 16.00 drugiego dnia, tęcza była suchutka i twardziudka, ale jak włożyłam do lodówki to zmiękła i się pokładała, a różowemu konikowi odkleiły się nogi. Jechałam po drodze i byłam strasznie zła i zdruzgotana, tak chciałm się pochwalić innym gościom jakie to ja torty robie
cry_1.gif
Dobrze,że mąż mi podpowiedział,żeby konika ułożyć tak jakby sobie leżał. Gdy na miejscu powiedziałm wszystko siostrze i szwagrowi to oni i tak byli zachwyceni i myśleli,że konik tak właśnie miał siedzieć, a tęcze wyjęłam z tortu i położyłam obok tortu i po drodze przy otwartym oknie mi trochę podeschła i wsadziłam do tortu. Wstyt pokazać, ale wstawie krytykujcie zdjęcie było wstawione przed wsadzeniem do lodówki

ponny.JPG

Załączniki

• ponny.JPG
    ponny.JPG
    239.7 KB · Wyświetleń: 0

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
subtelna wszystko piękne:) dino..mega!!!
Dziewczynki już założyłam sobie koncepcję:) ...chcę zrobić tort normalny ale z Mistrzem Yodą....plis jakiś tutorial..fajnie by było gdyby to była figurka ;)

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
mój wspólny blog (z córką) [...]
fb [...] i prywatnie [...]
pozdrawiam wszystkie tortomaniaczki:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dodam tylko jeszcze,że włosy i ogony to chyba przed połozeniem na tort będę przyklejać, bo się kruszą,
icon_neutral.gif
, no i mąż stwierdził,że chyba czas rozmrozić lodówkę, bo w drodze ta tęcza była w miarę sucha i nawet trochę sztywna, jak mi podeschła w samochodzie, no i u mojej siostry w lodówce nic się nie działo, najgorzej boję się,żeby sytuacja nie powtórzyła się w sierpniu bo mam zamówienie na tort chrzcinowy.
dump.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Hajastan, bardzo sympatyczny torcik
icon_smile.gif

Wiem, że ekspert ze mnie żaden, ale ja bym takiej dużej tęczy do lodówki nie wkładała, bo tam zawsze trochę wilgoci jest, szczególnie w upały. Wsadziłabym ją tuż przed wydaniem. No i te kropki mnie zastanawiają. Dlaczego przez kwasek? Ja zawsze barwię gotową masę, teraz robiłam drugi raz z kwaskiem i nie miałam problemów. Tzn po wgnieceniu barwnika i wyrobieniu zazwyczaj kropki są, ale po wyrobieniu drugiego dnia znikają. Kiedyś o.laz pisała, że im dłużej i więcej razy wyrabiana masa, tym intensywniejszy i bardziej jednolity kolor. A tak poza wszystkim kropki na trawie udają efekt zamierzony
icon_smile.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Hajastan, a kiedy ten kwasek dodajesz? Ja dodaję do jeszcze suchej żelatyny i po namoczeniu podgrzewam ją tak, żeby była klarowna, więc kwasek też na 100% rozpuszczony jest
icon_smile.gif

Też myślałam, że na gotowym torcie się rysuje. Ale rysowanie na papierze nie takie głupie - można przygotować wcześniej, a jak nie wyjdzie to nie ma bidy
icon_wink.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Monia super te ucyki. Ja zawsze jak większe rzeczy robię to staram sie wczesniej żeby dobrze wyschły. Nie suszę w kuchni bo tam zawsze ocoś paruje. najczęsciej robię, kładę na deseczkę drewnianą okrywam ręczniczkiem papierowym i do witrynki w pokoju tam gdzie szklaneczki, kieliszki. Super schną i nigdy nie pokładły się. A w lodówce to juz zawsze robię izolację czyli tekturki owinięte ściereczką lub ręcznikiem papierowym na tylną sciankę a na boki ręczniki papierowe. Super chłoną wilgoć.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Jam a ty masz fc?
ola_wrocław ty masz 2 konta na fc?

dziewczyny planuje zrobić sobie zakupy i prosze o podpowiedź, bo mam zamiar kupić sobie drugą packę do wygładzania ( tak żeby było lepiej kanty robić) czy któraś z was używa dwóch?, no i chcę kupić sobie formę dzidziusia, ale są różowe i niebieskie, a wy jakie macie?, czy te niebieskie są lepsze bo cenowo są droższe, no i jakie barwniki najlepiej kupić: na włosy dzidziusia i ciałko (np.policzki)?
gruebel_2.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Hajastan, że tak się zacytuję:
Sierotka3m @ 2 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1448976Na tym filmiku kobieta pudruje całego dzidziusia kolorem FLESHTONE, na policzki i załamania daje PINK, a na włosy i załamania powiek MUSHROOM, więc ja zdecydowałabym się na pink candy (ostatni)
icon_smile.gif
Co do pacek, nie mam doświadczenia, więc nie pomogę
icon_wink.gif
Jaki różowy a jaki niebieski dzidziuś? Bo ten, na którego się czaje może być różowy albo niebieski.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
alipek @ 9 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451043Monia super te ucyki. Ja zawsze jak większe rzeczy robię to staram sie wczesniej żeby dobrze wyschły. Nie suszę w kuchni bo tam zawsze ocoś paruje. najczęsciej robię, kładę na deseczkę drewnianą okrywam ręczniczkiem papierowym i do witrynki w pokoju tam gdzie szklaneczki, kieliszki. Super schną i nigdy nie pokładły się. A w lodówce to juz zawsze robię izolację czyli tekturki owinięte ściereczką lub ręcznikiem papierowym na tylną sciankę a na boki ręczniki papierowe. Super chłoną wilgoć.
dzięki Aniu
bussi.gif
no nie pomyślałam,żeby tak zrobić, no właśnie ja głupia
dump.gif
suszyłam w kuchni i teraz mam nauczkę, siostra chciała się pochwalić na fc, no i wstawiła zdjęcie tortu takie, uuufff że nic nie widać, no i super komentarze pod nim, że szkoda go kroić i takie tam
rofl.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0

maro79

Member
Lip 5, 2013
18
0
0
Witam wszystkich
wink.gif
jestem tu nowy wiec na początku się przywitam i powiem ze podziwiam wszystkie te wasze dzieła
anbetung.gif

Ps. możecie mi doradzić czarną mase na pokrycie torta zwykle robiłem z samoróbki ale raczej sie niezda na całego

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Hmmm.. A różowy? Czaję się na tego samego, co pokazałaś. A pytam, bo tu jest napisane, że forma ma kolor różowy. Czyli to będzie inny niż na zdjęciu?

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
no właśnie i to dużo tańszy, wiem,że chyba Ania (alipek) taki ma tylko nie wiem czy różową formę czy niebieską?
gruebel_2.gif
pozostałe dziewczyny dajcie znać jaką formę silikonową macie różową czy niebieską?
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy