Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
superanckie torciki emilko
icon_biggrin.gif

miglieta - no sama slodycz w takim torcie! tez kcem taki miec - ze swinkami!!!

edit: nie wiem co zrobilam z tragakantem - wiec dodalam CMC - i mimo, ze dalam duzo to masa nadal miekka - choc twardsza niz wczoraj. Mam za duzo wilgoci w chalupie czy co?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
lambethka @ 29 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1145754superanckie torciki emilko
icon_biggrin.gif

miglieta - no sama slodycz w takim torcie! tez kcem taki miec - ze swinkami!!!

edit: nie wiem co zrobilam z tragakantem - wiec dodalam CMC - i mimo, ze dalam duzo to masa nadal miekka - choc twardsza niz wczoraj. Mam za duzo wilgoci w chalupie czy co?
Nie używałam osobiście masy z pianek marshmallows ale powiem ci że z innymi ostatnio nawet po dodaniu TYLO mam problem. No i odkryłam że to rzeczywiście wilgoć jest najgorsza. Jak wystawiłam tort z ozdobami juz wyschniętymi (ok 5 dni!) i akurat w kuchni 3 metry dalej (ale jednak) gotowała sie woda , to już masakra!! Normalnie miałam wrażenie że się topią!! Czasem w lodówce też mam problem, ale wiem już że musi być poniżej 5 stopni wtedy wytrzymują przepięknie
icon_smile.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Ogladalam wczoraj na Kabel 1 program o tortach, i byla dekoratorka z Hamburgu, ktora zajmuje sie dekorowaniem tortow(i tylko tym), jak robila figurki to zeby sie one mocno trzymaly trzebabylo je usztywnic. Ja w takim wypadku zawsze uzywalam wykalaczek choc nie zawsze mi to pasowalo, a ta pani zamiast wykalaczek uzywala makaronu spaghetti surowego... pewnie Wy juz wszystkie o tym wiecie tylko ja taka wczorajsza
icon_mrgreen.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jak ja robilam ta mase z marshmallows to dekoracja nie twardniala tak calkiem do konca, suknia lalki tez byla taka piankowata i w sumie fajnie bo lepiej sie to fadlo i kroilo.

Miglietta oooo w koncu ktos mieszka niedaleko mnie
icon_mrgreen.gif

karotka80

Member
Maj 19, 2009
15
0
0
migielita słodkie te twoje świnki.

emilka śliczne torciki

lambethka masę z pianek robiłam tylko raz w życiu ale moja nie stwardniała i dlatego więcej jej nie robiłam.

Pomóżcie proszę z czego robicie ziemię na tortach - czy to w świnkach czy w doniczkach?

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Osobiście nie robiłam "ziemi" ale widziałam że dużo "specjalistów" robi ją z maku! Niedawno widziałam tort a może raczej makiete
icon_smile.gif
Nowego Jorku z Empire State Building w centralnej części, i tam wszystkie elementy ziemi były właśnie z maku. Byłam sama zaskoczona jak świetnie to wyglądało!! Niestety nie mogłam zrobić zdjęć
cry_1.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
No ale 100 to kawal a ona mieszka w Taunus to jakies 30 km
icon_razz.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
zawsze mozna spotkac sie w polowie drogi
icon_mrgreen.gif

edit: mialam napisac. Do efektu ziemi uzywam kawalka ciemnego biszkoptu (kakaowego). Podsuszam go troche i rozkruszam
icon_biggrin.gif
wyglada pozniej jak to z kopca kreta
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Cześć Dziewczyny. Wreszcie mam urlop. Ale ile musiałam się narobić przed końcem to tylko ja wiem.
Pozdrawiam Wszystkie Pracowite Pszczółki, z wielkim podziwem śledziłam Wasze wszystkie prace. Nie było tylko czasu pisać.
A teraz chciałam nadrobić co się da, ale ... zdjęcia mi się nie chcą przesłać do załączników.
cfist.gif
Ktoś mógłby mi coś poradzić?
Ja jestem trochę wyprana z mózgownicy przez to ostatnie wariactwo i nic nie "czaję",
ugly_08.gif
o co tu chodzi? Co robię źle? Help!

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
Illy, masz rację - mieszkamy niedaleko siebie ( to jakiś rzut beretem lub 20 min s-bahnem), Jakoś mi raźniej się zrobiło
icon_smile.gif
może kiedyś spotkamy się? oczywiście, gdy dopisze czas
karotko80 - ja także efekt ziemi robię z kawałka podsuszonego biszkoptu czekoladaowego
delicious - może Twoje zdjęcia są za duże??

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy