Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Ale pięknie Ci wyszedł!
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
devilko - bardzo ladny! strach pomyslec co bedzie jak dojdziesz do mega wprawy
icon_mrgreen.gif

a co grubosci masy - ja bym ja rozwalkowala jeszcze o polowe cieniej
icon_biggrin.gif
ja staram sie w ogole zeby masa byla jak najciensza - wtedy pod nia daje butter cream i masa rowno lezy
icon_biggrin.gif

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
devillwoman bardzo oryginalny pomysł z tym makowym biszkoptem, ładnie wygląda.

Dziewczyny, czy któraś z Was robiła kiedyś ażurki z lukru (Royal Icing) na torcie pokrytym bitą śmietaną? Czy to nie spływa? Mam wątpliwości czy tak się da, a nie chciałabym eksperymentować na siłę, bo tort nie jest dla mnie ale dla koleżanki.

(Zdjęć nadal nie wklejam, wciąż jestem "ciemna masa" i nie wiem jak.)

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja osobiscie nie ryzykowalabym z azurkami na bitej smietanie - chiaba ze zrobisz wczesniej i jak wyschna to je ulozysz ale ukladalabym je w dniu podania tortu. Balabym sie ze wilgoc ze smietany mi rozpusci lukier
icon_biggrin.gif
to moje osobiste odczucia - moze inne dziewczyny sa bardziej doswiadczone
icon_biggrin.gif

jaasmina

Member
Lis 11, 2010
76
0
0
Ażurki na śmietanie ładnie wychodzą ze śmietany.Jo_anna robi takie esy floresy na tortach.Większe ozdoby ażurowe z lukru moim zdaniem rozpłyną się

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Dzisiaj dowiedzialam sie wkoncu czy moj ostatni lalka tort smakowal, wszyscy sie zachwycali, a jubilatka nie chciala pozwolic na pokrojenie, bo to przeciez jej lalka i jej sukienka( ma 2 latka).
icon_mrgreen.gif

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
I mały z kwiatkami...

Weselny.jpg

Ufff... udało się.
Wiem, wiem, pewnie powinnam w jednym poście, żeby nie zaśmiecać ... przepraszam.
Następnym razem będę uważać.

Załączniki

• Weselny.jpg
    Weselny.jpg
    64.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Po tygodniowej nieobecności nie wiem kiedy wszystko nadrobię. Produktywne dziewczyny jesteście, super
daumen.gif

Wróciłam wczoraj prawie o 20-tej z Poznania i musiałam ostro działać ponieważ obicałam znajomej tort na 18-tkę. Jestem kamikadze, ale zdążyłam
icon_mrgreen.gif

IMG_0457.JPG
teraz nadrabiam "cinowanie"

Załączniki

• IMG_0457.JPG
    IMG_0457.JPG
    160 KB · Wyświetleń: 0

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
delicious -sliczne torciki, cudenka, zwlaszcza ten na chrzciny. a czym robilas te esy-floresy na tym z rozami? ciagle przymierzam sie do takiego, moze wreszcie zrobie.
Jo_anna1 - oczwiscie tez cudenko ( jak zwykle ). moj nastepny torcik jest zainspirowany twoim fortepianem (sory ze odgapiam, ale tak mi sie podoba i chyba ta strona jest tez po to zeby cos podpatrzec )

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Dzięki Wam bardzo.
Miglietto te eski-floreski to lukier Royal Icing wyciskany z tylki. Przepis mam z wikipedii (pojawił się wcześniej tu na forum).
oto link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Royal_icing
Z jednego białka w zupełności wystarcza. Robiłam go pierwszy raz i bardzo byłam zadowolona, bo łatwo się z nim pracuje. Można go też farbować.
Dodatkowym walorem jest to, że zasycha na masie cukrowej i nie rozmaże się pod wpływem dotknięcia tak jak ażurki z bitej śmietany, albo masy maślanej.

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Ale naprodukowałyście cuda
icon_smile.gif

Nic tylko podziwiać
icon_smile.gif

to mój ostatni, dla mojej własnej osobistej córki...
taki sobie wyszukała w necie i zażyczyła to jej zrobiłam..chociaż nie podobał mi się
baa.gif
no ale nie mi się miał podobać
gruebel_2.gif

nasza szkapa jak się patrzy;p

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy