Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
emilka41 @ 3 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1465311dziewczyny szukam pomysłu na tort na wieczór panieński ,chodzi o to żeby nie był to penis.Może macie jakies pomysły?
http://pobieramysie.pl/upload/portal/galer..._6_oryginal.jpg
http://img.zszywka.pl/1/0100/w_6080/wesele...i-nie-bedac.jpg
http://magdaupiecze.blox.pl/resource/DSC_5871.JPG
http://pics.tinypic.pl/i/00169/0vxhncskn1ki.jpg





<a href=&quot;http://api.ning.com/files/geu9c-eSC0*xB1BvjylIccljQSyYp*lIN8O8tMb5Yworj0ydwTDykQc1jndq*wmPGLTnv5fmmNt1DEV8Jqh0Yp
mdDarVnVM-/HandcuffCake.jpg?width=737&height=491&quot; target=&quot;_blank&quot;></a>
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

elapawelec

Member
Lip 6, 2013
22
0
0
Zgłębiając temat masy cukrowej, doszłam do wniosku, że glukoza w płynie Wilton to 100% syrop kukurydziany( tak podają nastronie sklepu). Natomiast skład syropu kukurydzianego to 55% glukozy i 45% fruktozy, a glukoza w żelu, kupiona w aptece w takich saszetkach ( smakowa) dla diabetyków ma w składzie 38% glukozy, reszta to maltoza, fruktoza i woda.
Teraz nasuwa sie pytanie, czy można glukoze zastapić syropem kukurydzianym, albo taka zaszetką?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Wszystkie Wasze torty, to mistrzostwo świata!
A z tych na ostatnich stroniach najbardzej mi się spodobał ten z nurkiem oli-wroclaw
icon_biggrin.gif


mój wczorajszy, już do znudzenia-z musem jagodowo-śmietankowym:
tort_z_gerberami_019.jpg
 

Załączniki

  • tort_z_gerberami_019.jpg
    tort_z_gerberami_019.jpg
    73.1 KB · Wyświetleń: 0

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Jezu, ale mam zaległości !!!! normalnie szlak mnie trafia już! ciągły brak czasu wszystko biegiem! TAK POZA TY MNÓSTWO ŚLICZNOŚCI POWSTAŁO! TO I WKLEJE KILKA MOICH...
 

Załączniki

  • 100_9962.JPG
    100_9962.JPG
    487.8 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
BeataSz cudny torcik
icon_smile.gif
taki czyściutki
freu.gif


sylkag66 Niezła produkcja
icon_eek.gif
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif


elapawelec
Jak się kiedyś zagłębiłam w skład barwników spożywczych , okazało się że wszystkie są trujące
icon_razz.gif
mój post został zupełnie bez odzewu ...co do glukozy wałkowałam ostatnio ten temat . Ta Wiltona oprócz składu oczywistego ma inne dodatki o których mowa tylko na amerykańskich stronach u nas na razie cisza. Wilton ma &quot;monopolop&quot;
icon_wink.gif
pierwszą glukozę kupowałam w aptece http://www.fagron.de/catalogue_items/663 glukoza 40% i była najlepsza ... niestety najdroższa ...
 

AniaCz

Member
Sie 29, 2013
9
0
1
Dziewczyny mam do was jeszcze jedno pytanie chodzi mi o ozdoby z tortu wyczytałam że niektóre z was robią ozdoby szybciej i przechowują w szczelnych pojemniczkach. Chciałabym zapytać czy takie ozdoby zrobione szybciej nadają się później do jedzenia czy nie robią się za twarde? - do urodzin córki mam jeszcze trzy tygodnie ale już chciałabym zacząć eksperymentować i spróbować zrobić ozdoby z tym że jestem pewno iż córka właśnie te ozdoby będzie chciała zjeść. Czy twardość ozdób będzie różna jeśli schowam je w suchym miejscu albo w lodówce? (w szczelnym pojemniku oczywiście).
A może jeśli przed nałożeniem ozdób na tort obłożony masą cukrową leciutko przesmaruję ich spód masą maślaną to zmiękną? Tylko jeśli ta masa wylezie spod ozdóbki to będzie brzydki efekt i pewnie zacznie się ślizgać jak masa zrobi się miękka.
Poradźcie mi proszę bo przerasta mnie przekopywanie się przez tyle stron forum przy tym moim małym urwisie.
 

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Jak najbardziej możesz zrobić ozdoby wcześniej 3 tygodnie to nie tak dużo ,jeśli ozdoby są małe to schną szybciej jeżeli wieksze wiadomo dłużej ,pewno że stwardnieją po jakimś czasie ale to tak jak z barankiem wielkanocnym z cukru mimo że twardy to dzieci lubią go pałaszować .Ja swoje ozdoby przechowuję w zwykłych kartonowych pudełeczkach np. po butach poprzekładane papierem śnidaniowym no i oczywiście w jakimś suchym pomieszczeniu, nie w kuchni bo wiadomo wilgoć i chłoną zapachy ,masa maślana nie powinna rozpuścić ozdób jesli chcesz ich przykleić to np.wodą z cukrem ,przynajmniej tak jest u mnie
wink.gif

Dziewczyny torty cudowne
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AniaCz

Member
Sie 29, 2013
9
0
1
Marta12 dziękuję bardzo za odpowiedź
icon_smile.gif
fakt z tym barankiem jest twardy ale dzieciaki pałaszują no i jak to cukier rozpuszcza się w buzi. Muszę teraz wygospodarować sobie czas i zabrać się za ozdóbki tak się nie mogę doczekać oby tylko mój szkrab dał mi tyle czasu bo to cwana bestyjka jest nawet jak wstane wcześniej np. o 5 to ona zaraz też wstaje i nici z wolnego czasu
dontknow.gif
 

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
Witajcie kochane tortomaniaczki
icon_smile.gif

wszystkie torty są przepiekne wchodze tu codziennie zeby podziwiac choc nie zawsze mam o czym pisac i co pokazywac
icon_smile.gif

tak mnie naszlo bo jest nowa tortomaniaczka AniaCz z malym urwisem tak jak ja
icon_smile.gif
u mnie tez ciezko zabrac sie do pracy moja mała wszedzie wlazi i wszystko rozwala kiedy lepie cos z masy ona mi ją podbiera i zjada ! aż sie boje jak pojdzie do przedszkola i pani da jej plasteline ... !
tak wiec jesli chodzi o prace nad tortami siedze po nocach i lepie, wczoraj ulepilam monster high jak dzisiaj skoncze torta to oczywiscie bede sie chwalic ciekawe czy sie Wam spodoba
icon_smile.gif

siedze w pracy i juz mysle ze kiedy wroce do domku bede lepic torcika i ozdoby
icon_smile.gif
)))))))))))))))))))))))) tylko musze zająć czymś moją małą rozrabiare
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy