Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
delicious @ 14 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1153259Znalazłam też takie

http://www.jacquespastries.com/cakeflavors/

... A może by takiego z liną, i całym ekwipunkiem co już siedzi na górze i gra na gitarze jak ten poniżej

http://cgi.ebay.com/TOY-STORY-3-WOODY-GUIT...mp;x=40&y=6
ten pierwszy - hmmm... moglabym wykorzystac tylko jedno pietro (tort musi byc maly) ale propozycja bardzo ciekawa
a ten drugi z toy story to podobnie myslalam - tylko nie tak meksykansko i zeby np. przy ognisku siedzial
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

ufff...

no a dzis oddalam zestaw takich rozyczek
icon_biggrin.gif

Załączniki

• malycincin.jpg
    malycincin.jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie w Londynie można kupić barwniki w proszku ? Jak sie nazywają i ile mniej więcej kosztują ? Z góry dziekuje
icon_mrgreen.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Dzisiaj wieczorem bede robila tort z masa cukrowa na jutrzejsze urodziny kolezanki, w zwiazku z tym, iz zaraz po pracy jade do sklepu, i nie mam zbyt wiele czasu, mam do Was ogromna prosbe, a mianowicie, chcialabym tort przelozyc masa na wuzetke o ta https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9...t=0&start=0 tylko nie wiem, czy ona sie nadaje do tego rodzaju pokrycia. Mozecie mi pomoc i powiedziec, czy nie podejdzie masa cukrowa woda? Tort bede robic dzisiaj, natomiast konsumpcja jutro wieczorem.
Jesli nie nadaje sie, prosze o wskazanie mi masy, ktora bedzie smaczna, i w miare prosta, z gory dziekuje
icon_smile.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Nie powinno podejść wodą, jeśli tort będzie dość szybko zjedzony, w ciągu 1 dnia, ale na wszelki wypadek nie ryzykowałabym - jednak śmietana jest. Kremy tego typu, co podała BeataSz (link) nadają się świetnie pod masę cukrową. Możesz zrobić właśnie taki budyniowy.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja wlasnie robie budyniowy pod mase cukrowa
icon_biggrin.gif

ale robilam tez smietanowy tylko zanim polozylam mase cukrowa to pokrylam caly tort (gora i boki) cieniutka warstwa butter cream. Wtedy smietana zostala w srodku, masa jej nie dotykala, a warstwa butter cream byla tak cienka, ze niewyczuwalna w smaku.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
no tak, ale skad ja wezme taki butter cream? samemu da sie zrobic? maslo z czym?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Masło ubija się i dodaje cukier puder ile wejdzie, trochę wody gorącej można dodać, jeśli masło jest za twarde i ewentualnie olejku/aromatu. U mnie w książce podane są proporcje 1 kostka masła, 1kg cukru pudru, 40ml gorącej wody - ale cukru pudru można dać mniej, bo wychodzi to potwornie słodkie.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
a to ja robie inaczej - ja robie amerykanski przepis czyli :
1 porcja bialka jajek
2 porcje cukru
3 porcje masla

Przyklad z dzis z mojego butter cream i wykonanie: bialko jajek (po zwazeniu 33 g) miksuje w kapieli wodnej z cukrem (66g) do momentu az ubita piana bedzie gesta i cukier nie bedzie wyczuwalny miedzy palcami. Wyjmuje z kapieli wodnej i ubijam dalej az sie schlodzi. Do schlodzonych, ubitych bialek z cukrem dodaje maslo (99 g) i miksuje az konsystencja bedzie kremowa, niezbyt plynna. Czasami trzeba dodac ciut wiecej masla - to juz na oko najlepiej bo krem nie moze Ci splywac z tortu
icon_biggrin.gif
obtaczam cienko biszkopt tym kremem i wstawiam na minimum 15 minut do lodowki. Masa twardnieje i polozona na niej masa cukrowa przylega rowno i bez grudek
icon_biggrin.gif

edit zrobilam szybko zdjecie resztki mojego butter cream:

Załączniki

• SN856216.JPG
    SN856216.JPG
    60.6 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
No widzisz kochanienka
icon_smile.gif
a ja wlasnie jutro robie tort cały z masy i pewnikiem wykorzystam Twoje rady
anbetung.gif

A to mój dzisiejszy " WOREK Z PREZENTAMI" ładniejszy byłby cały z masy ale to na roczek i klijentka zażyczyła sobie "zdejmowane" ozdoby
lecker.gif
Nie bardzo wiedziałam gdzie go wstawić, ale chyba w nim tyle SUGARPASTE
icon_smile.gif
że pasuje w tym dziale
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• worek_z_prezentami_na_ccina.jpg
    worek_z_prezentami_na_ccina.jpg
    116.5 KB · Wyświetleń: 0

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ok dzieki rady napewno sie przydadza
icon_smile.gif

zdecydowalam, ze zrobie krem na soku ananasowym, nie mialam czasu, aby tu wejsc juz w pracy, wiec niech bedzie ten krem, budyn ugotowany na soku ananasowym, z maslem plus ananasy (wlasnie sie studzi)

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
mmmm...lubie ten krem - moja mama robi go po mistrzowsku. Ja jeszcze nie probowalam..a szkoda
icon_biggrin.gif

devilko - jak zawsze mistrzostwo swiata te Twoje torty!! A wiesz... w sumie moglabys zrobic jakis brzydki tort? chwalenie Cie za kazdym razem zaczyna mi sie nudzic
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
zwinker2.gif

Ja mialam dzis stresa. Robilam sobie na spokojnie tort i lubudub - telefon czy moglby byc na dzis na 17.00 gotowy? Myslalam, ze padne bo jeszcze w pieluchach bylam!!! Tort mial byc na sobote!! No ale zrobilam - plan byl inny wiec tylko 40% tego co planowalam zrobilam. Biedna ta dekoracja, no ucielo mi 24 godziny na reszte. Ale wazne, ze kolega byl zachwycony
icon_biggrin.gif

Załączniki

• sandro.jpg
    sandro.jpg
    59.7 KB · Wyświetleń: 0

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Lmabethko, Devillwoman - świetne torty!
icon_smile.gif
Wszystkie trzy mi się podobają, śmietana bardzo ładnie położona. A w tym z gitarą nie widać, żeby mu czegoś brakowało ;)

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Lambethko ja tez uzywam tego 1 2 3 buttercreme, znalazlam kiedys w necie i uwazam , ze jest super, nawet do jopkowania idealnie sie nadaje.
Torciki macie slicznie dziewczyny, ja chyba bede musiala za 2 tyg. robic spidermana.... zobaczymy

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
o widzisz - ja do jopkowania sie troche boje bo on jednak mocno maslany jest jak na moj gust ale np. moj maz go uwielbia. A znam ten przepis od mojego guru tortowego, pana Israel'a
icon_biggrin.gif
On zawsze uzywa tego kremu pod fondant.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
lambethka @ 15 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1153619mmmm...lubie ten krem - moja mama robi go po mistrzowsku. Ja jeszcze nie probowalam..a szkoda
icon_biggrin.gif

devilko - jak zawsze mistrzostwo swiata te Twoje torty!! A wiesz... w sumie moglabys zrobic jakis brzydki tort? chwalenie Cie za kazdym razem zaczyna mi sie nudzic
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
zwinker2.gif

Ja mialam dzis stresa. Robilam sobie na spokojnie tort i lubudub - telefon czy moglby byc na dzis na 17.00 gotowy? Myslalam, ze padne bo jeszcze w pieluchach bylam!!! Tort mial byc na sobote!! No ale zrobilam - plan byl inny wiec tylko 40% tego co planowalam zrobilam. Biedna ta dekoracja, no ucielo mi 24 godziny na reszte. Ale wazne, ze kolega byl zachwycony
icon_biggrin.gif
Szalona kobieto moje???!!! chyba mówisz o sobie!!! ja na dziś zrobiłabym gościowi jedynie buty
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
bez tortu i reszty, rzecz jasna
icon_mrgreen.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Devilwoman worek swietnie zrobiony
icon_smile.gif

Lambethko fajnie wygląda ten torcik, bardzo estetyczny
icon_smile.gif

Miałam wczoraj straszne problemy z masą, po prostu rozpływała się, nie mogłam nijak dojść z nią do porozumienia, ale chyba przyczyną była wysoka temperatura i duuuża wilgotność powietrza bo dzisiaj sprawdziłam i już zupełnie inaczej pracowała.
Wczoraj ledwie pokryłam ten tort
IMG_0500.JPG
A to dzisiaj ten skończyłam, oczywiscie nie było mowy o obłożeniu masą cukrową
icon_mrgreen.gif

IMG_0512.JPG

Załączniki

• IMG_0500.JPG
    IMG_0500.JPG
    177.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0512.JPG
    IMG_0512.JPG
    159.7 KB · Wyświetleń: 0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jo_anno cudowny traktor
icon_mrgreen.gif
i sliczny torcik, jak zwykle
icon_smile.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
lambethka @ 14 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1153283ten pierwszy - hmmm... moglabym wykorzystac tylko jedno pietro (tort musi byc maly) ale propozycja bardzo ciekawa
a ten drugi z toy story to podobnie myslalam - tylko nie tak meksykansko i zeby np. przy ognisku siedzial
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

ufff...

no a dzis oddalam zestaw takich rozyczek
icon_biggrin.gif
Lambethko, Twoja roza jest przepiekna!
anbetung.gif
Czy moglabys moze dac instrukcje do jej wykonania? Probowalam juz (jestem poczatkujaca i dopiero sie przymierzam do tego typu dekoracji) z masy cukrowej i z marcepanu. I albo mi sie platki zlepiaja, albo sa za grube, albo masa sie kruszy. Twoja roza jest idealna. Zdradzisz jak zrobilas?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy