Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
A to moj torcik
icon_smile.gif
Robiony na próbę przed urodzinami synka
icon_smile.gif
Masa (wg przepisu Joanny) chyba wyszła mi nie tak jak powinna, bo nie była mocno plastyczna. Tzn jak ją wyrabiałam to nie wiedziałam, czy dostypywac jeszcze cukru,czy nie. Zużyłam mniej cukru niz w przepisie. Robiłam ją w czwartek, zawinelam w folię (trzymałam na blacie kuchennym) i dziś obkładałam tort. W środku jak ją chciałam zgiąć to trochę pękala. Dodałam troszkę planty, troszkę wody i jakoś poszło ;)
Czy na etapie zagniatania masa w ogole nie powinna się lepić do rąk i nie powinna się rwać w środku? Bo moja sie ciutke lepiła i tak jako kula była plastyczna, ale w srodku taka już jakby trochę rwaca sie, czy porowata. Nie wiem, czy wiecie o co chodzi
icon_smile.gif

Jak obłozyc tort- boki, by nie robiły sie takie zakładki jak u mnie?
A oto moj pierwszy tort z tą masa
icon_smile.gif
na razie dwa pingwiny :)na urodzinki, które sa za 2 tyg zamierzam zrobić całą brygadę
icon_smile.gif

201401111471.jpg

Załączniki

• 201401111471.jpg
    201401111471.jpg
    176.2 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
a zagniatałaś ją po tym leżakowaniu? Masę dobrze jest kilka razy pozagniatać trochę w czsie tego leżakowania-przynajmniej ja tak robię-zwłaszcza z kolorowymi, a już koniecznie przed położeniem na ciasto-staje się wtedy bardziej plastyczna. Żeby się nie lepiła ręce smaruję odrobiną planty a często też używam silikonowych rękawiczek. Jak masa jest dobrze wyrobiona i plastyczna bardzo ładnie się nakłada na tort, trzeba stopniowo i delikatnie przyklejać do boków, ona się świetnie układa i zakładki nie nie powstają.

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
Dziękuje ślicznie za odpowiedź i rady. Zagniatałam tylko dziś, wczoraj nie. Pisząc "zagniatałas" masz na myśli takie coś jak wyrabianie ciasta?
icon_smile.gif
bo jesli tak to tak własnie robiłam, ale już bez dosypywania cukru pudru. A jak masz już gotową masę to ona jest już taka plastyczna jak plastelina, że wszystko już można z niej ulepić, czy dopiero po leżakowaniu taka sie robi? Bo ta moja czwartkowa była taka nie bardzo plastyczna, tzn dało się uzyskać jakiś kształt, ale zaraz sie troche odkształacała. Dziś było trochę lepiej, ale i tak musiałam wsmarowac w nią troche planty i ciutke wody, by dało sie ja wałkowac.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Tak, moja jest plastyczna od razu, czesem, jak zbyt ciepłej żelatyny dodam, to jst trochę zbyt rzadka i musi stężeć w lodówce, ale przeważnie daję już taką ścinającą się lekko i wtedy od razu po wyrobieniu z cukrem pudrem nadaje się do obłożenia tortu. Zauważyłam, że im chłodniesze płyny, tym mniej cukru pudru wchodzi.
I ja unikam wody przy zagniataniu, używam tylko planty do natłuszczenia dłoni i blatu. Kilku kropel wody dodaję jedynie do rozprowadzenia barwnika.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
A Ty Beato z jakiego przepisu robisz masę? Ozdoby na tort - kokardy i inne robisz z tej samej, co do obłożenia tortu?
Robiłaś tą masę szampańska i truskawkową wg. przepisu Monsai? Mi ta szampańska troche nie wyszła, bo po dodaniu żelatyny rozpuszczonej w szampanie do śmietany zrobił się glut
icon_sad.gif
Chyba za bardzo mi ta żelatyna stężała,ale bałam sie taką ciepłą dolewać do śmietany.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
masę robię wg Vanilki i używam jej do wszystkich ozdób:

Przepis na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.

najlepiej przeczytać cały wątek, jest w nim wiel pytań i odpowiedzi, no i cała masa vardzo przydatnych porad
icon_wink.gif

Ponadto, czasami metodą prób i błędów dojść trzeba do tego, co najbardziej nam odpowiada.
A masę szampańsą robiłam tak jak w przepisie, wyszła ok.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Imieniny z ostatniej chwili. Na prezent za późno a w lodówce zazwyczaj składniki zawsze są.

Załączniki

• 20140112_151507.jpg
    20140112_151507.jpg
    71.5 KB · Wyświetleń: 0

Anani

Member
Sie 1, 2013
16
0
0
Witam i kolejny raz zwracam się do Was o pomoc. Mam zamówienie na tort basen i muszę uzyskać efekt wody. Gdzieś tu chyba obił mi się taki tort oczy. ten efekt został uzyskany przez piping gel czy przez galaretkę? z góry dziekuję za odp.
icon_smile.gif

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
Beato a Ty taką leżakującą masę 2-3 dni przechowujesz w lodówce?
Kwasek cytrynowy jest konieczny, robiłas bez niego? czytałam, ze moga pojawiac sie kropeczki przy barwieniu przez ten kwasek
icon_sad.gif

A ile czasu zajmuje Ci tak mniej wiecej zrobienie masy cukrowej takiej gotowej do leżakowania? mi strasznie długo sie zeszło, ale to kwestia wprawy pewno.
Pozdrawiam

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Moja masa niewykorzystana leżakuje w lodówce nawet 2 -3 miesiące. Jest jak kamień. Potem na kilkanaście sekund do mikrofali, ręce posmarować plantą lub olejem, wyrobić na gładko i jak nówka. Trzeba tylko uważać zeby się nie poparzyć bo w środku jak lawa. Zawsze tak robię jeśli muszę zrobić jakieś detale a zostało masy od poprzedniego tortu.
Wodę śmialo możesz zrobić z galaretki albo piping gel tylko wcześniej odizoluj miękkim masełkiem od śmietany żeby nie puszczało "soczku".

Anani

Member
Sie 1, 2013
16
0
0
Dziękuję za szybką odp. Przyznam że o wiele łatwiej by mi było zrbić tą wodę z galaretki tylko obawiam się czy mi nie rozpuści masy cukroej i figurek z basenu. Myślicie że posmarowanie tłuszczem powinno wystarczyć?

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Zaglądam tu od dłuższego czasu, czytam i się od Was uczę. Oto, czego już się nauczyłam
icon_biggrin.gif
Jeszcze daleka droga przede mną, ale się nie poddaję
icon_wink.gif

Załączniki

• DSC_0112.JPG
    DSC_0112.JPG
    936.3 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy