Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
mamaKrzysia @ 12 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1496996Beato a Ty taką leżakującą masę 2-3 dni przechowujesz w lodówce?
Kwasek cytrynowy jest konieczny, robiłas bez niego? czytałam, ze moga pojawiac sie kropeczki przy barwieniu przez ten kwasek
icon_sad.gif

A ile czasu zajmuje Ci tak mniej wiecej zrobienie masy cukrowej takiej gotowej do leżakowania? mi strasznie długo sie zeszło, ale to kwestia wprawy pewno.
Pozdrawiam
staram się jakieś 2-3 dni wcześniej ją zrobić, zwłaszcza jak ma mieć intensywny kolor, ale to, czego nie zużyję leżakuje sobie potem długo, kilka tygodni na pewno, resztki niektórych kolorów nie zawsze mi są potrzebne, więc czekają na swoją kolej, kiedyś tam
icon_wink.gif
Z masą nic złego się nie dzieje ( kiedyś zamrażałam, a potem doszłam do wniosku, że nie jest to konieczne, przecież to niaml sam cukier-nie psuje się
icon_wink.gif
), musi być tylko szczelnie zamknięta ( ja mam w woreczkach strunowych i dodatkowo w platikowym pojemniku.

Kiedyś robiłam bez kwasku, ale mi nie smakuje-zbyt słodka jest. Nie narzekam na "kropeczki", chyba, że za słabo i za krótko wyrobię
icon_wink.gif


Nigdy nie mierzyłam czasu jaki ma zajmuje zrobienie masy, ani się nad tym nie zastanawiałam zbytnio, ale to chwila jest- rozpuszczenie żelatyny z glukozą i plantą, przestudzenie jej i zagniatanie z cukrem, to w sumie z 15 minut może...
gruebel_2.gif
No z pewnością nie dłużej niż 30 minut licząc czas na spęcznienie żelatyny.
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny już Wam kiedyś pisałam, że aby nie było ryzyka, że kwasek się dobrze nie rozpuścił to zalejcie go minimalną ilością wrzątku. Potem wlejcie go na etapie rozpuszcznia żelatyny i już żadne kropki Wam nie grożą no chyba, że źle rozpuścicie barwnik proszkowy, ale to już inna bajka.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Kwasek rozpuszcza się bardzo dobrze. Namaczając żelatynę od razu z kwaskiem nie mam takich problemów. U mnie najczęstszą przyczyna kropek jest barwnik proszkowy dlatego staram się masę robić dużo wcześniej żeby móc ja kilka razy przegnieść. zauważyłam też, że jeżeli rozgrzewam masę w mikrofali kropek jest mniej.
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziewczyny mam problem z ciemnym biszkoptem...jasny zawsze piękny wyrośniety można kroić na cztery, a ciemny taki niski że na dwa tylko sie nadaje. Macie na to sposoby??
 

Załączniki

  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6795_zmniejszacz_pl_268894.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6795_zmniejszacz_pl_268894.jpg
    127.6 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6834_zmniejszacz_pl_378936.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6834_zmniejszacz_pl_378936.jpg
    96 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6839_zmniejszacz_pl_289428.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6839_zmniejszacz_pl_289428.jpg
    140.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
c.d.
 

Załączniki

  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6967_zmniejszacz_pl_311297.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6967_zmniejszacz_pl_311297.jpg
    90.1 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6992_zmniejszacz_pl_734453.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6992_zmniejszacz_pl_734453.jpg
    104.6 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN7024_zmniejszacz_pl_74372.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN7024_zmniejszacz_pl_74372.jpg
    125.7 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN7042_zmniejszacz_pl_807903.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN7042_zmniejszacz_pl_807903.jpg
    116.3 KB · Wyświetleń: 0

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
c.d.
 

Załączniki

  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6858_zmniejszacz_pl_254250.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6858_zmniejszacz_pl_254250.jpg
    125.8 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6865_zmniejszacz_pl_153057.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6865_zmniejszacz_pl_153057.jpg
    134.5 KB · Wyświetleń: 0

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
Vanilko, jak uzyskałas efekt takiego cieniowania masy? to jest malowane, czy efekt połączenia dwóch kolorów mas?
 

Załączniki

  • post_22824_1377967740_thumb.jpg
    post_22824_1377967740_thumb.jpg
    21.6 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Połączone są dwie masy

Judyta piękna i imponująca produkcja
daumen.gif
Maja jak wyjęta prosto z bajki, gorset cudny, opona jak prawdziwa no i pomysł z łańcuchem super
daumen.gif
Pogratulować
icon_smile.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Moje zaległości weekendowe

P1160886.JPG

P1160892.JPG

P1160896.JPG

P1160905.JPG

P1160929.JPG
 

Załączniki

  • P1160886.JPG
    P1160886.JPG
    88.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1160892.JPG
    P1160892.JPG
    66.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1160896.JPG
    P1160896.JPG
    79.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1160905.JPG
    P1160905.JPG
    78.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1160929.JPG
    P1160929.JPG
    94.3 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka ubić, nadal ubijając dodawać stopniowo cukier. Dodać zółtka, chwilę ubijać. Na koniec mąka z kakao - wymieszać łyżką. To są proporcje na formę o średnicy 20 cm. Na dużą formę (28 cm biorę dwie porcje). Na formę 23-25 cm robię z 8 jaj. Biszkopt wyrasta napradę wysoki i jest bardzo dobry w smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziękuje dziewczyny z miłe komentarze:) Vanilko takie słowa uznania z twoich ust to zaszczyt ;)
anmatorko dziękuje może błedem było dodanie octu hmm sama nie wiem jutro sie okaże:)

Wiem że już był temat aerografu, ale jakich używacie, jakie polecacie?
 

kasia19

Member
Mar 7, 2013
158
0
0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0

Załączniki

  • kufel___Kopia.jpg
    kufel___Kopia.jpg
    57.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy