Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Witam wszystkich serdecznie, już od dłuższego czasu śledzę forum i wele bardzo praktycznych porad tu znalazłam
lecker.gif
chciałam Was zapytać bo na pewno macie juz duże doświadczenie z masą cukrową, która Waszym zdaniem jest lepsza w obróbcę, ta z dodatkiem planty czy bez, do tej pory robiłam masę do ozdób bez dodatku planty i nie wiem czy powinnam eksperymentować
dump.gif
proszę o pomoc i poradę
icon_lol.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
powaznie tylko 5? ja liczylam ze moze z 7 podasz
icon_mrgreen.gif

zahir - co do Twojego pytania to ja bym Ci polecala jednak sprobowac i pokombinowac bo kazdy ma swoje gusta i woli z inna masa pracowac. Ja np. zachwycam sie masa z pianek marshmallows, lubie tez bardzo mase Cinki. Pewnie sa dziewczyny, ktore tylko i wylacznie na tej masie pracuja. a sa tez takie, ktore robia tylko torty na bazie masy z zelatyna i glukoza
icon_biggrin.gif

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
zahir - co do Twojego pytania to ja bym Ci polecala jednak sprobowac i pokombinowac bo kazdy ma swoje gusta i woli z inna masa pracowac. Ja np. zachwycam sie masa z pianek marshmallows, lubie tez bardzo mase Cinki. Pewnie sa dziewczyny, ktore tylko i wylacznie na tej masie pracuja. a sa tez takie, ktore robia tylko torty na bazie masy z zelatyna i glukoza
icon_biggrin.gif

[/quote]

ja też najlepiej robię z pianek, robi się bardzo szybko

jaasmina

Member
Lis 11, 2010
76
0
0
Dziewczyny,ja nigdy nie robiłam masy z pianek.Powiedzcie mi czy dekoracje zrobione z niej zasychają tak jak z tej z pudru ,glukozy i żelatyny,czy są miękkie

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ogolnie zasychaja i nie ma problemu -dobrze je robic dzien, dwa przed polozeniem na torcie. ale zdarza sie, ze jak jest parno, burzowo i w powietrzu jest duzo wilgoci to masa nie zastyga i jest miekka. Mi juz sie zdarzylo dwa razy robic ozdoby pod wentylatorem
icon_biggrin.gif
ratuje jeszcze podanie do masy satabilizatora CMC lub gumy tragakantowej
icon_biggrin.gif

Ale ogolnie te, ktore robilam do tej pory schly ladnie na kamien
icon_biggrin.gif

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Ślicznie dziękuję za odpowiedzi, składniki mam już kupione na masę cukrową, a że torciki robię tylko na rzadkie uroczystości rodzinne (takie małe hobby
fiesgrins.gif
) więc masę z pianek wypróbuje przy następnej okazji
icon_razz.gif
jak wyjdzie mi coś godnego pokazania to się "pochwale"
gruebel_2.gif

Pozdrawiam
wink.gif

malamalinkaa

Member
Maj 3, 2011
11
0
0
dziewczyny,

czy któraś z Was korzystała ze stolnicy tupperware? czy rzeczywiście lukier nie przywiera?

ostatnio tak mi sie schrzanil tort przez podsypywanie lukru cukrem pudrem ze sie wscieklam i stwierdzilam, ze musze sie zaopatrzyc w jakis bardziej profesjonalny sprzet:)

w tortowni nie ma chwilowo stolnicy, wiec pomyslalam o tej z tupperware...może sie nadaje?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Polecam wałkować na papierze do pieczenia
icon_smile.gif
Rozwiązanie tańsze, a przy najmniej nie trzeba obawiać się o zahaczenie nożem i można swobodnie przenosić na tort. Masa też się nie klei, tylko trzeba pamiętać, ze wałek też musi być odpowiedni ;)

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
U mnie się czasami przyklejał do takiego, zależy od tego, jak cienko chciałam rozwałkować masę. Ostatnio kupiłam taki mały wałek w TK-Maxx jak te w tortowni i jest lepszy, nie klei się do niego masa. Może używamy innych przepisów
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
lub kwestia podsypywania -ja mase z pianek podsypuje zawsze maka ziemniaczana - delikatnie ja oproszam pod spodem i z wierzchu i walek sie nie klei
icon_biggrin.gif

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Anna5 @ 27 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1157848Pscółki jak ty postawiłąś to wszystko na sobie, że się nie zawaliło??? Podasz jakieś szczegóły, proszę?
zawstydzony1.gif
Kazdy tort stoi na spodzie od tortownicy, dodatkowo dałam rurki wbite w kazdy tort dla wzmocnienia.

Co do wałkowania - ja też wałkuję na papierze do pieczenia, jak sie troszke masa klei to pomaga podsypanie cukrem pudrem albo mąką ziemniaczaną(nie używam) . Mam wałek nieprzywierający zrobiony metoda domową - pół metra rury pcv (takiej, jak się uzywa w hydraulice;p) - polecam, kosztowało grosze a sprawdza się znakomicie;)

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
pscolki - nie gniewaj sie ale ja bym nie polecala rury pcv. Jesli robisz torty dla kogos to bierzesz tez na siebie poniekad odpowiedzialnosc, ze dokladasz wszelkich staran, aby Twoj produkt byl zdrowy i nieszkodliwy. Rura pcv nie ma atestu PZH dopuszczajacego uzycie go do zywnosci. Nie masz tez gwarancji, ze przy kontakcie rury z jakims produktem nie uwalnia sie szkodliwa substancja. No mam mieszane uczucia co do tego pomyslu ...
gruebel_2.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Zawsze można włożyć między dwa kawałki papieru do pieczenia i wyjdzie podobnie
icon_smile.gif
Kiedyś próbowałam podsypywać mąką ziemniaczaną, ale nie dało się strzepać resztek, to zrezygnowałam i normalnie wałkowałam, żeby nie było białych śladów.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Spróbuję
icon_smile.gif
Chociaż mi się mimo wszystko odciska pędzel na masie, chyba nowy trzeba kupić. Ale i tak mam metalowy wałek, którym lepiej mi się wałkuje, także problemów nie ma :D

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
to w takim razie wina masy -za miekka
icon_biggrin.gif
w watku o ozdobach krok po kroku na zdjeciu jest pedzel, ktorego ja uzywam i zmiata wszystko elegancko
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy