malamalinkaa @ 27 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1157881dziewczyny,
czy któraś z Was korzystała ze stolnicy tupperware? czy rzeczywiście lukier nie przywiera?
ostatnio tak mi sie schrzanil tort przez podsypywanie lukru cukrem pudrem ze sie wscieklam i stwierdzilam, ze musze sie zaopatrzyc w jakis bardziej profesjonalny sprzet
w tortowni nie ma chwilowo stolnicy, wiec pomyslalam o tej z tupperware...może sie nadaje?ja używam tej stolnicy i masa się nie przylepia, choć zaraz po wyrobieniu przecieram ją gąbką i potem pryskam tłuszczem w sprayu, wtedy na 100% nie przylepi się, co więcej przenoszę ją na stolnicy nad tort i dopiero odklejam, super się w ten sposób obkłada, jak mam duży tort to zwijam masę razem ze stolnicą i też da się ładnie nałożyć bez ryzyka rozerwania, ja jestem zadowolona...
mam też silikonową matę do pieczenia i na niej też można wałkować, ale jest ciut mniejsza więc wolę stolnicę z tupperware
jedyna wada takich mat czy stolnic to brak możliwości używania ostrego noża czy wycinarek metalowych, ale mi to nie przeszkadza, bo korzystam z plastikowych częściej, a metalowe używam na desce do krojenia, kupiłam sobie taką cienką też zwijaną i używam tylko do masy cukrowej
zahir2006 ja do obkładania wolę masę bez planty, natomiast do figurek ta z plantą jest bardziej elastyczna, miękka i wolniej zastyga, więc można dłużej formować... możesz zrobić masę bez planty i obłożyć tort, a do figurek wykorzystać resztki masy dodając przy dodawaniu barwników po trochu planty, wtedy zobaczysz różnicę w masie...
Ostatnią edycję dokonał moderator: