Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
malamalinkaa @ 27 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1157881dziewczyny,

czy któraś z Was korzystała ze stolnicy tupperware? czy rzeczywiście lukier nie przywiera?

ostatnio tak mi sie schrzanil tort przez podsypywanie lukru cukrem pudrem ze sie wscieklam i stwierdzilam, ze musze sie zaopatrzyc w jakis bardziej profesjonalny sprzet:)

w tortowni nie ma chwilowo stolnicy, wiec pomyslalam o tej z tupperware...może sie nadaje?
ja używam tej stolnicy i masa się nie przylepia, choć zaraz po wyrobieniu przecieram ją gąbką i potem pryskam tłuszczem w sprayu, wtedy na 100% nie przylepi się, co więcej przenoszę ją na stolnicy nad tort i dopiero odklejam, super się w ten sposób obkłada, jak mam duży tort to zwijam masę razem ze stolnicą i też da się ładnie nałożyć bez ryzyka rozerwania, ja jestem zadowolona...
mam też silikonową matę do pieczenia i na niej też można wałkować, ale jest ciut mniejsza więc wolę stolnicę z tupperware
jedyna wada takich mat czy stolnic to brak możliwości używania ostrego noża czy wycinarek metalowych, ale mi to nie przeszkadza, bo korzystam z plastikowych częściej, a metalowe używam na desce do krojenia, kupiłam sobie taką cienką też zwijaną i używam tylko do masy cukrowej

zahir2006 ja do obkładania wolę masę bez planty, natomiast do figurek ta z plantą jest bardziej elastyczna, miękka i wolniej zastyga, więc można dłużej formować... możesz zrobić masę bez planty i obłożyć tort, a do figurek wykorzystać resztki masy dodając przy dodawaniu barwników po trochu planty, wtedy zobaczysz różnicę w masie...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
WITAM. JA TEŻ KORZYSTAM ZE STOLNICY TUPERWARE. JESTEM BARDZO ZADOWOLONA. TYLKO PRZED WAŁKOWANIEM LEKKO SMARUJE OLIWĄ I NIGDY NIE MIAŁAM PROBLEMU
icon_smile.gif
TAKŻE POLECAM:)

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
ciacho to były moje jedne z pierwszychgc

Załączniki

• 100_6684.JPG
    100_6684.JPG
    711.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_6661.JPG
    100_6661.JPG
    799.6 KB · Wyświetleń: 0

o.baby06

Member
Mar 9, 2010
44
0
0
Zamierzam przygotować na 2-gie urodziny synka tort z motywem Elma. Dodam, że jestem raczej początkująca w tym temacie, tzn. zrobiłam jak dotąd tylko 4 torty ozdobione masą cukrową i liczę na Waszą pomoc. Myślałam o czymś takim
gallery-89530845-500x500.jpg

ale nie wiem do końca jak to jest zrobione. Czy jest on namalowany barwnikami?
A może lepiej wyciąć go z masy cukrowej z jakiegoś szablonu i potem nalepić na tort? Liczę na jakieś wskazówki i podpowiedzi. A może robiłyście już coś podobnego?

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
lambethka @ 28 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158055pscolki - nie gniewaj sie ale ja bym nie polecala rury pcv. Jesli robisz torty dla kogos to bierzesz tez na siebie poniekad odpowiedzialnosc, ze dokladasz wszelkich staran, aby Twoj produkt byl zdrowy i nieszkodliwy. Rura pcv nie ma atestu PZH dopuszczajacego uzycie go do zywnosci. Nie masz tez gwarancji, ze przy kontakcie rury z jakims produktem nie uwalnia sie szkodliwa substancja. No mam mieszane uczucia co do tego pomyslu ...
gruebel_2.gif
...takimi rurkami płynie woda do kranu w kuchni...myślisz, że moze być w niej coś szkodliwego?
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
z rur tak
icon_biggrin.gif
z wody niekoniecznie
icon_biggrin.gif

no takie moje zdanie - moze jestem pod tym wzgledem zbytnia pedantka i nie uzywam do robienia niczego co nie ma atestu kontaktu z zywnoscia.
icon_biggrin.gif

edit: o.baby ja widze, ze kontury sa wymalowane czekolada a srodek pomalowany barwnikami spozywczymi
icon_biggrin.gif
no chyba ze z moimi oczami juz nie tak i zle widze
icon_mrgreen.gif
mozesz za pomoca szablonu zrobic kontury, wyciskajac stopiona czekolade z rozka i jak czekolada zastygnie to pomalowac mase barwnikiem.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
lambethka @ 29 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158488edit: o.baby ja widze, ze kontury sa wymalowane czekolada a srodek pomalowany barwnikami spozywczymi
icon_biggrin.gif
no chyba ze z moimi oczami juz nie tak i zle widze
icon_mrgreen.gif
mozesz za pomoca szablonu zrobic kontury, wyciskajac stopiona czekolade z rozka i jak czekolada zastygnie to pomalowac mase barwnikiem.
też tak myslę. Jest jeszcze opcja, że kontur zrobiony czekoladą a kolorowe wypełnienie żelem.

Własnie skończyłam prace twórcze
icon_mrgreen.gif

IMG_0532.JPG

zapomniałam zrobić zdjęcie, a później zbyt leniwa byłam żeby wyjąć z lodówki
icon_mrgreen.gif

IMG_0536.JPG

A tutaj lenistwo nie pozwoliło mi złożyć stelaża
icon_mrgreen.gif

IMG_0543.JPG

Załączniki

• IMG_0532.JPG
    IMG_0532.JPG
    150.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0536.JPG
    IMG_0536.JPG
    151.9 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0543.JPG
    IMG_0543.JPG
    133.9 KB · Wyświetleń: 0

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Też obstawiam, że jest to czekolada
icon_smile.gif
Środek wygląda jak ketchup... ale chyba jednak to barwniki spożywcze
icon_mrgreen.gif
Można też wyciąć kształt z masy cukrowej. Tutaj masz załadowany adres do konturowego obrazka, łatwiej będzie wyciąć: klik.

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Witam.
Nie mogę się napatrzeć na wasze torty, są cudowne. Ja zdolności plastycznych raczej nie mam, dwa torty zrobiłam jak do tej pory. Może któraś z was ma filmik jak obłożyć masą cukrową okrągły tort bo mi kurde cały czas po bokach wychodzą jakieś fałdy
icon_sad.gif
Pomóżcie proszę. a to zdjęcie mojego pierwszego torta, tylko się nie śmiejcie

Załączniki

• P1050263.JPG
    P1050263.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

o.baby06

Member
Mar 9, 2010
44
0
0
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Muszę się teraz zastanowić czy lepiej faktycznie go narysować czy wyciąć
gruebel_2.gif

Mam jeszcze pytanie do ekspertów: jak można uzyskać taki efekt cieniowanej masy jak pokazała na swoich tortach sylkag66. Na pewno juz gdzieś o tym pisałyście, ale przy takiej ilości stron trudno mi to znaleźć.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Trzeba zagnieść dwa kawałki masy w różnych kolorach - jeden ciemniejszy, drugi jaśniejszy (można dodać mniejszy kawałek biały) i później trzeba niedokładnie zagnieść, żeby pozostały cieniowania
icon_smile.gif

Chyba łatwiej będzie wyciąć, a przynajmniej efekt lepszy (tylko trzeba pamiętać, żeby nie kłaść na bitą śmietanę, a jeśli tak, to posmarować od spodu masą maślaną, żeby nie przesiąkło).

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja zanim wymieszam dwa kolory masy to roluje je w rekach i skrecam jak warkocz a nastepnie zagniatam
icon_biggrin.gif

asiulla - jak obkladasz masa tort, to pamietaj zeby masa byla ciut wieksza od tortu i gdy oklejasz boki to delikatnie naciagaj mase jedna reka, a druga przygladzaj do bokow
icon_biggrin.gif
a najlepiej zaopatrz sie w packe
icon_biggrin.gif

Sie 22, 2008
203
0
0
Oj dawno mnie nie było, przejrzałam wszystkie zdjęcia dziewczyny jesteście niesamowite. Ja też "produkuje"
icon_smile.gif
tygodnie to mi mijają "od tortu do tortu"
icon_smile.gif

Oto moje ostatnie:
delfinki.jpg
motylekzuzi.jpg
tomek1.jpg
babka.jpg
fryz.jpg

Załączniki

• delfinki.jpg
    delfinki.jpg
    93.9 KB · Wyświetleń: 0
  • motylekzuzi.jpg
    motylekzuzi.jpg
    81.6 KB · Wyświetleń: 0
  • tomek1.jpg
    tomek1.jpg
    98.8 KB · Wyświetleń: 0
  • babka.jpg
    babka.jpg
    85.7 KB · Wyświetleń: 0
  • fryz.jpg
    fryz.jpg
    94.6 KB · Wyświetleń: 0
Sie 22, 2008
203
0
0
i ciąg dalszy
zolty.jpg
ziel.jpg
traktor.jpg
mis.jpg
i link do tortu na wieczór panieńśki, z którym miałam mały ubaw ale to może jutro opiszę
icon_smile.gif

http://imageshack.us/photo/my-images/89/luln.jpg/

aha i jeszcze w lodówce czeka na lepsze, dzienne światło jeden tort na roczek
icon_smile.gif

Załączniki

• zolty.jpg
    zolty.jpg
    95.3 KB · Wyświetleń: 0
  • ziel.jpg
    ziel.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 0
  • traktor.jpg
    traktor.jpg
    69.4 KB · Wyświetleń: 0
  • mis.jpg
    mis.jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 0

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
dziękuję ania-magda, tego mi trzeba było
icon_smile.gif

A powiedzcie mi dziewczyny z jakiego przepisu robicie masę cukrową? moja wychodzi jakaś dziwna, wlaśnie jak ją wałkuję zeby obłożyć tort to mi peka po bokach i tak się szarpie, chyba powinna być bardziej plastyczna nie.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Truskaweczko zaszalalaś normalnie, super produkcja
daumen.gif
lecker.gif

Asiulla mase robię z przepisu Dorotaxx z plantą. W zasadzie to kilka czynników ma znaczenie. To moje doświadczenia:
- cukier puder ma granulki i dlatego go zawsze przesiewam
- może wgniatasz zbyt dużo cukru pudru
- masa przed wałkowaniem jest zbyt zimna i przez to mało plastyczna
- w pomieszczeniu jest bardzo duża lub bardzo mała wilgotność i wysoka temperatura
- zbyt duża ilość mąki ziemniaczanej lub cukru podsypywana podczas wałkowania
Ja masę zawsze robię dzień wcześniej zawijam w woreczek foliowy i odkładam żeby "przegryzła się" Następnego dnia wyrabiam ogrzewając w dłoniach i jest ok.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy