Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
kajastama @ 5 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1536976Według mnie to takie bardzo małe porcje, myslę że bardziej 28 To zalezy jaka masz tortownice bo one nie sa rowne, ja mam 30 a w rzeczywistości to 29
-No ,tak moja też ma +/- 29 ,więc chyba zdecyduję się na piętrowy 26 i może 20 ?!
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Joka, ja swoj chrzcinowy (strona wcześniej) też robiłam z 26 i 20 ( na 35 osób). Kajastama, odważna jesteś podejmujac się takiego wyzwania. Ja nerwowo nie dałabym rady, mimo ze akurat teraz w wakacje jestem czasowa. U mnie znowu torebka. Dzisiaj nie pociło się aż tak mocno, chociaż duchota...

Załączniki

• 20140805_130931.jpg
    20140805_130931.jpg
    455.3 KB · Wyświetleń: 0

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Jeszcze jedno pytanie ,czy spód taki jak na zdjęciu utrzyma podobny 20 na górze ????
gruebel_2.gif
Oczywiście obkładane masą cukrowa .

Załączniki

• 100_1276.JPG
    100_1276.JPG
    1.9 MB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
index.php?act=findpost&pid=1536966Jeszcze jedno pytanie: Czy wystarczy upiec duży prostokątny biszkopt i z niego wycinać czy piec w jakiś małych specjalnych formach takich jak podała Bumelka?
Można i tak i tak. Gdybym miała robić to przełożyłabym prostokąt i od szablonu wycinałabym kwadraty. Po pierwsze, nie inwestowałabym w foremki, które może parę razy wykorzystam a po drugie, tą metodą szybciej przełożę równe sześciany.
U mnie w rodzinie ciocie pieką ciasta na wesela dla członka rodziny. Kiedyś chciałam zabłysnąć i zrobiłam 90 mini torcików w kształcie serca. Co prawda polewałam czekoladą i przyklejałam małą różyczkę z listkiem ale wierz mi, że w tym czasie zrobiłabym wypasiony tort
icon_wink.gif

Stąd wiem, że to spore wyzwanie.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
joka @ 5 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1537054Jeszcze jedno pytanie ,czy spód taki jak na zdjęciu utrzyma podobny 20 na górze ????
gruebel_2.gif
Oczywiście obkładane masą cukrowa .
Chodzi Ci o wzmocnienie, czy konstrukcję nośną?
Ja dałabym pałeczki do chińszczyzny ew. patyczki szaszłykowe a w ostateczności słomki i drugie piętro postawiłabym na podkładce.

Edytuję, żeby dopisać, że nie zawsze wzmacniam ale tutaj widać piankową masę i szkoda byłoby gdyby zapadająca się góra popsuła cały efekt.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Dzięki h-elen , tak chodzi mi o to czy trzeba dać wzmocnienie. Teraz po zastanowieniu ,też uważam że mogło by się zapaść i była by klapa .

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
kadarma @ 5 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1537029Joka, ja swoj chrzcinowy (strona wcześniej) też robiłam z 26 i 20 ( na 35 osób). Kajastama, odważna jesteś podejmujac się takiego wyzwania. Ja nerwowo nie dałabym rady, mimo ze akurat teraz w wakacje jestem czasowa. U mnie znowu torebka. Dzisiaj nie pociło się aż tak mocno, chociaż duchota...
Bardzo ładna torebka:)

A mój slubny to raczej już przeszłlość (i całe szczęście:)). Facet bardzo się zjeżył co do ceny. wstępnie podałam mu cenę min tysiąc i on chciał mieć wszystko za tę cene, transport, stelaż i 116 kawałków. Ogólnie jeśli od samego początku są zgrzyty nie chcę się w takie coś mieszać tym bardziej że to nie zamawiał młody tylko manager hotelu w którym ma się odbyć ślub więc pewnie i oni na tym zarobią
icon_sad.gif
niestety tak jest:(

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
index.php?act=findpost&pid=1537063Bardzo ładna torebka:)

A mój slubny to raczej już przeszłlość (i całe szczęście:)). Facet bardzo się zjeżył co do ceny. wstępnie podałam mu cenę min tysiąc i on chciał mieć wszystko za tę cene, transport, stelaż i 116 kawałków. Ogólnie jeśli od samego początku są zgrzyty nie chcę się w takie coś mieszać tym bardziej że to nie zamawiał młody tylko manager hotelu w którym ma się odbyć ślub więc pewnie i oni na tym zarobią
icon_sad.gif
niestety tak jest:(
Straciłaś zlecenie ale zyskałaś spokój ducha
icon_wink.gif
Jeszcze wiele tortów przed Tobą
icon_smile.gif

o.baby06

Member
Mar 9, 2010
44
0
0
Dziewczyny ja piekę takie torty tylko na urodziny moich synków. Zawsze robiłam masę Illy ale ostatnie dwa razy bardzo się rwała i chciałabym spróbować coś innego. Piszecie o masie Vanilki ale nie wiem gdzie jej szukać? Gdzie jest ten przepis?

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
joka, dzieki za odpowiedz.

o.baby06 podaje Ci przepis, ktorego szukasz

Masa wg Vanilki

Przepis na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Ok, podaję :
4 żółtka ,1 jajko + 1/2 szkl . cukru ubić na parze ,później schłodzić w zimnej wodzie,
1 kostkę masła utrzeć ,na puch dodać po 1 łyżce masę jajeczną następnie dodaję 1,5 szkl . mleka w proszku /tego niebieskiego/na koniec dodaję 20 dag serka ,w oryginalnym przepisie jest serek homogenizowany waniliowy , ja zamieniłam go na mascarpone
A środek robię normalnie owoce sezonowe ,tu truskawki z galaretką na to bita śmietana z galaretką na koniec masa śmietankowo-waniliowa i cienki biszkopt i wszystko odwracam do góry nogami.
acha pierwszy biszkopt piekę z miską metalową w środku, tak aby upiekł się biszkopt z wydrążonym środkiem ,taka biszkoptowa miska ,którą wypełniam warstwowo. Mam nadzieję że opisałam to jasno .

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Joka super ten torcik w przekroju, dzieki za przepis.Najpierw zrobię doświadczenie na domownikach, a dopiero potem jak wyjdzie - w świat Chodzi mi ostatni po głowie tort z owocami lesnymi- maliny, jezyny, jagody
lecker.gif
Chyba będzie taki na niedzielę do kawki. Pochwale się ale w wątku śmietanowym.
Kajastama, dobra decyzja... i noce spokojne.

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Na pewno się uda ,robi się go dość szybko .
Acha zapomniałam dodać że miskę trzeba lekko obciążyć ,nie za dużo bo biszkopt wykipi .Ja daję kilka foremek do rurek .
Powodzenia !!!!!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy