Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Jak zaczynałam swoją przygodę z tortami, to pracowałam właśnie na masie z pianek. Wszystko było ok, do czasu gdy potrzebna była mi masa w kolorze białym, a pianek białych nigdzie dostać nie mogłam
icon_frown.gif
Trafiłam na TO forum, zrobiłam masę z przepisu podanego przez tutejsze dziewczyny i nigdy już do piankowej masy nie wróciłam
icon_biggrin.gif

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
mysz @ 29 Jun 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1580422Napiszesz konkretnie z którego przepisu? bo może ja ze złego korzystam.
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
opcjonalnie - kilka kropelek jakiegoś aromatu

Jako autorka jest w Internecie podawana Dorotaxx.
Przeglądając Internet trafiłam na jeszcze jeden jej przepis - podobno lepszy. Nie wiem, nie próbowałam. Tu w składzie jest gliceryna. Nigdy z gliceryną nie pracowałam. Może wypowiedzą się koleżanki, które sprawdziły w praktyce...?

ok. 80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
2 łyzeczki margaryny Planta
łyzka gliceryny
aromat migdałowy

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Ja sprawdziłam przepis zarówno bez gliceryny, jak i z jej wykorzystaniem. I odkąd natrafiłam na recepturę, w której dodaje się glicerynę, korzystam tylko z tego przepisu. Masa jest bardziej elastyczna i nie wysycha tak szybko jak masa bez gliceryny. Nadaje się również do robienia ozdób.

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
Robiłam z przepisu dorotaxx, ale nie tego z gliceryną. Gdzie stacjonarnie kupię glicerynę? obawiam się że nie zdążę do czwartku zamówić.

Czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z masą z pianek? Chyba trzeba mi burzy mózgów bo w temacie tortów jestem prawie zielona (na koncie 5 tortów z częstotliwością 1 tort rocznie).

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
mysz @ 29 Jun 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1580450Robiłam z przepisu dorotaxx, ale nie tego z gliceryną. Gdzie stacjonarnie kupię glicerynę? obawiam się że nie zdążę do czwartku zamówić.

Czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z masą z pianek? Chyba trzeba mi burzy mózgów bo w temacie tortów jestem prawie zielona (na koncie 5 tortów z częstotliwością 1 tort rocznie).
w aptece za pare groszy

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Zrób z przepisu Vanilki. Jak nie masz gliceryny to nie dawaj , tez będzie ok. Zrób tylko masę jeden dzień wcześniej . Lepiej się na niej pracuje , jak sobie odpocznie . Powodzenia. Na pewno się uda

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jak to ma być wóż strażacki więc kolory czarny i czerwony z pewnością będą potrzebne - to z tego co dziewczyny piszą o barwieniu takich kolorów, masę trzeba zrobić ze 3 dni wcześniej i kilkakrotnie zagniatać kawałki masy z barwnikami żeby kolory zdążyły się odpowiednio wysycić i były intensywne, głębokie.

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
Rok temu nie wiedząc tego o czym piszesz robiłam w dzień urodzin i barwnik (żel Wiltona) dał radę, wóz był odpowiednio czerwony.
Ale dzięki za rady, postaram się zrobić masę dziś, a przy okazji zaraz wyjmę z zamrażalnika kolorowe skrawki co mi zostały z tamtego roku.
Matko, to już jutro <trzęsie portkami>

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Upały, ale masa daje radę, nawet nie pociła się... Sama byłam zdziwiona, nie wiem od czego to jest zależne?
gruebel_2.gif

Załączniki

• 20150705_062601.jpg
    20150705_062601.jpg
    159.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150704_124846.jpg
    20150704_124846.jpg
    165.6 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Grzechotka to balonik maczany kilkakrotnie w rozpuszczonej, stężonej żelatynie, do której dodałam srebrnego barwnika, stąd błyszczące drobinki. Potem jak skorupka była mocno twarda, przebiłam i wyciągnęłam balonik, do środka wsypałam perełek jadalnych, a koniec zakleiłam rączką (uchwytem). Trochę pracy przy tym było, ale sama też jestem zadowolona.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy