h-elen
Well-known member
- Lut 16, 2008
- 8,770
- 1,576
- 113
Łopatka @ 13 Oct 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1592175Takich do napojów? A podkładki takie złote pod tort, czy inne?Ja tak robię.
Łopatka @ 13 Oct 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1592175Takich do napojów? A podkładki takie złote pod tort, czy inne?Ja tak robię.
Łopatka @ 13 Oct 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1592175Takich do napojów? A podkładki takie złote pod tort, czy inne?zgadza sięprzede wszystkim tort musi być dobrze schłodzony ! popracuj nad tynkiem
![]()
batoja @ 17 Oct 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1592688Kochane tortomaniaczki...po raz kolejny proszę o pomoc. Czy któraś z was ma jakiś sprawdzony przepis na masę chałwową i malagową? Nigdy dotąd nie robiłam tego typu kremów, a zależy mi na czymś sprawdzonym i przede wszystkim smacznym. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.Nigdy nie robiłam malagowego ale chałwowy tak. 0,5 litra śmietany 30%, 250g mascarpone, 250g chałwy, 2łyżeczki żelatyny. Robiłam już kilka razy , i wszystkim smakowało .
batoja @ 17 Oct 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1592688Kochane tortomaniaczki...po raz kolejny proszę o pomoc. Czy któraś z was ma jakiś sprawdzony przepis na masę chałwową i malagową? Nigdy dotąd nie robiłam tego typu kremów, a zależy mi na czymś sprawdzonym i przede wszystkim smacznym. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.Na krem chałwowy Agatka podawała przepis: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32702
A tutaj różne kremy, w tym alkoholowe https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27762![]()
bumelka @ 25 Oct 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1593520Łopatka wszystko co dziewczyny piszą odnośnie zapadania tortu to prawda. Jest jeszcze coś. Jak docinasz patyczki czy rurki koniecznie muszą być wszystkie równe i najlepiej 1-2 mm wyższe niż tort w który je wkładasz. Jak będą o te 2 mm niższe to przy ciężkim drugim piętrze właśnie się może zapadać. Sama tak miałam i to w torcie ślubnym. Na szczęście było sporo kwiatów i jakoś zamaskowałam.
Dziś wstawiam tylko jeden. Posucha jakaś w tortowaniu.Bardzo dziękuję za radekorzystam z nich wszystkich. Tortów robię mało, ale juz widać poprawę, przede wszystkim ćwiczę tynkowanie. Teraz na ciasto o średnicy 24 cm zamiast jednej kostki masła ucieram dwie i wyglada o niebo lepiej
![]()
Torty jak zwykle piękne, a to mój tynkowany "na bogato"![]()
Zdaję sobie sprawę, ze podkładka jest źle obłożona, może nie rzucałoby się tak w oczy, ale ostatnio postanowiłam kupić podkładki pakowane po 100 sztuk i okazały się być za cienkie, wyginają się nawet pod 3kg tortem.
![]()
batoja @ 8 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1594838Dziewczyny, mam takie pytanko. W jaki sposób określacie cenę tortu? Czy podajecie ogólną kwotę za całość (na tzw. oko), czy za kg? Zawsze mam problem z wycenianiem tortów :/.Ja liczę za kilogram.
anmatorka @ 8 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1594863Ja liczę za kilogram.I nie ważne ile pracy wymaga liczysz za kg? przecież może być tort ze skromną dekoracją, albo skomplikowany, wymagający więcej czasu i pracy. Ja robię mało, ale wyceniam w zależności od pracochłonności, nie tylko wg wagi.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.