Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
Judyta050 , h-elen, bardzo dziękuję za rady
cvety.gif
icon_biggrin.gif

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Kochane tortomaniaczki...po raz kolejny proszę o pomoc. Czy któraś z was ma jakiś sprawdzony przepis na masę chałwową i malagową? Nigdy dotąd nie robiłam tego typu kremów, a zależy mi na czymś sprawdzonym i przede wszystkim smacznym. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
batoja @ 17 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1592688Kochane tortomaniaczki...po raz kolejny proszę o pomoc. Czy któraś z was ma jakiś sprawdzony przepis na masę chałwową i malagową? Nigdy dotąd nie robiłam tego typu kremów, a zależy mi na czymś sprawdzonym i przede wszystkim smacznym. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Nigdy nie robiłam malagowego ale chałwowy tak. 0,5 litra śmietany 30%, 250g mascarpone, 250g chałwy, 2łyżeczki żelatyny. Robiłam już kilka razy , i wszystkim smakowało .

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
batoja @ 17 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1592688Kochane tortomaniaczki...po raz kolejny proszę o pomoc. Czy któraś z was ma jakiś sprawdzony przepis na masę chałwową i malagową? Nigdy dotąd nie robiłam tego typu kremów, a zależy mi na czymś sprawdzonym i przede wszystkim smacznym. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Na krem chałwowy Agatka podawała przepis: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32702
A tutaj różne kremy, w tym alkoholowe https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27762
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Łopatka wszystko co dziewczyny piszą odnośnie zapadania tortu to prawda. Jest jeszcze coś. Jak docinasz patyczki czy rurki koniecznie muszą być wszystkie równe i najlepiej 1-2 mm wyższe niż tort w który je wkładasz. Jak będą o te 2 mm niższe to przy ciężkim drugim piętrze właśnie się może zapadać. Sama tak miałam i to w torcie ślubnym. Na szczęście było sporo kwiatów i jakoś zamaskowałam.
Dziś wstawiam tylko jeden. Posucha jakaś w tortowaniu.

DSC_3821.jpg

Załączniki

• DSC_3821.jpg
    DSC_3821.jpg
    415.3 KB · Wyświetleń: 0

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
O moje ostatnie Arielka , statek , BMW

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    162.2 KB · Wyświetleń: 0
  • image.jpg
    image.jpg
    131.8 KB · Wyświetleń: 0
  • image.jpg
    image.jpg
    76.8 KB · Wyświetleń: 0
  • image.jpg
    image.jpg
    126.4 KB · Wyświetleń: 0

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
bumelka @ 25 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1593520Łopatka wszystko co dziewczyny piszą odnośnie zapadania tortu to prawda. Jest jeszcze coś. Jak docinasz patyczki czy rurki koniecznie muszą być wszystkie równe i najlepiej 1-2 mm wyższe niż tort w który je wkładasz. Jak będą o te 2 mm niższe to przy ciężkim drugim piętrze właśnie się może zapadać. Sama tak miałam i to w torcie ślubnym. Na szczęście było sporo kwiatów i jakoś zamaskowałam.
Dziś wstawiam tylko jeden. Posucha jakaś w tortowaniu.
Bardzo dziękuję za rade:) korzystam z nich wszystkich. Tortów robię mało, ale juz widać poprawę, przede wszystkim ćwiczę tynkowanie. Teraz na ciasto o średnicy 24 cm zamiast jednej kostki masła ucieram dwie i wyglada o niebo lepiej:)

Torty jak zwykle piękne, a to mój tynkowany "na bogato"
icon_biggrin.gif

Zdaję sobie sprawę, ze podkładka jest źle obłożona, może nie rzucałoby się tak w oczy, ale ostatnio postanowiłam kupić podkładki pakowane po 100 sztuk i okazały się być za cienkie, wyginają się nawet pod 3kg tortem.

20151017_083640_1.jpg

Załączniki

• 20151017_083640_1.jpg
    20151017_083640_1.jpg
    393.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Jeśli chcesz okładać podkładkę to postaraj sie to zrobić kilka dni wcześniej. Masa na niej wyschnie i jest na tyle twarda ,że jest ją już trudno uszkodzić. Ja okładam nawet tydzień wcześniej. Te podkładki,które masz lepiej nie okładaj do samego brzegu zostaw sobie jakiś cm i wykończ cienkim wałeczkiem. Są one trochę za miękkie i masa może się wykruszyć jak już wyschnie.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Zdarzyło wam się, że ktoś w ostatniej chwili odwołał tort? Własnie to mi się przydarzyło. Ponoć wnuczka się rozchorowała i nie przyjechała do babci, która najzwyczajniej w świecie zadzwoniła i powiedziała, że nie odbierze. Stąd Myszka bez imienia została dla nas, bo nawet w ostatniej chwili nie było komu podarować.

Załączniki

• 20151031_150715.jpg
    20151031_150715.jpg
    193 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
A szanowna Pani Babcia nie pomyślała, że to nie cukiernia, gdzie można nie pójść i nie kupić, że tworzysz pod konkretne zamówienie, a nie masowo, że poniosłaś jakieś koszty - finansowe, czasowe... Miała to zwyczajnie gdzieś.
icon_frown.gif
Mi się raz zdarzyło, że klientka zadzwoniła do mnie baaaardzo późnym wieczorem i prawie płacząc prosiła o przyjęcie zamówienia. Zgodziłam się, choć wiedziałam, że przez to pójdę baaardzo późno spać, bo musiałam przygotować do jej tortu kilka rzeczy tak, abym zdążyła wykonać go na czas. Siedziałam więc i robiłam. Po południu kolejnego dnia szanowna pani odwołała zamówienie i z rozbrajającą szczerością wyznała, że ktoś z rodziny jej upiecze tort. Zapytała jednak, czy ma pokryć poniesione do tej pory koszty. Oczywiście powiedziałam, że nie, ale wiem, że więcej swojego czasu jej nie poświęcę
icon_wink.gif
Pozdrawiam
icon_biggrin.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
No właśnie, kolejnego zamówienia od tej pani już nie wezmę. Najbardziej szkoda mi włożonego czasu, produkty - pal licho, rozinka męczyła się
fiesgrins.gif

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziewczyny, mam takie pytanko. W jaki sposób określacie cenę tortu? Czy podajecie ogólną kwotę za całość (na tzw. oko), czy za kg? Zawsze mam problem z wycenianiem tortów :/.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy