BeataSz @ 16 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1595848 Pokaż załącznik 93805Co prawda nie gustuję w tortach z masą cukrową, ale podziwiam dokładność odwzorowania warzyw. Podobają mi się zwłaszcza kapusty - wyglądają jak malowane. Nie rozpoznałam tylko tego płożącego warzywa z pierwszego zdjęcia, na pierwszy rzut oka, sądząc po liściach, dyniowatego. Co to jest, jakiś melon? Bo raczej nie bakłażan, bo one rosną na krzaczkach jak papryka, przynajmniej moje działkowe tak rosły...![]()
Generalnie - gratuluję pomysłu i talentu.![]()
Joanna @ 17 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1596024Co prawda nie gustuję w tortach z masą cukrową, ale podziwiam dokładność odwzorowania warzyw. Podobają mi się zwłaszcza kapusty - wyglądają jak malowane. Nie rozpoznałam tylko tego płożącego warzywa z pierwszego zdjęcia, na pierwszy rzut oka, sądząc po liściach, dyniowatego. Co to jest, jakiś melon? Bo raczej nie bakłażan, bo one rosną na krzaczkach jak papryka, przynajmniej moje działkowe tak rosły..![]()
Generalnie - gratuluję pomysłu i talentu.![]()
![]()
No to zdałaś egzamin perfekcyjnie!
Bakłażan, tak jak mówisz, inne krzaczki ma, jak to psiankowateale tam w pierwotnej wersji miały być ogórki, tylko pomyślałam, że będzie zbyt zielono i zdecydowałam się poukładać bakłażany licząc, że nikt się nie pozna
I powiem Ci, że całą imprezę drżałam, że ktoś mi to wytknie, ale wszyscy byli zbyt zafascynowani ogólnym widokiem, żeby zwracać uwagę na takie szczegóły, albo może już nie pamiętali, bo przecież minęło 25 lat i mało kto pracuje w zawodzie...![]()
![]()
Tak więc to owoce bakłażana w pędach dyniowatych![]()
Miło mi, że podoba się Wam to moje dzieło, dzięki![]()
doris71 @ 17 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1596027Beato piekny warzywniak.![]()
![]()
Ale to nie tylko warzywniak![]()
Starałam się, żeby każdy znalazł w torcie coś ze swojej specjalizacji, było więc:
Warzywnictwo,
Rośliny ozdobne,
Szkółkarstwo,
Sadownictwo ( to skrzynia z jabłkami i gruszkami)
Nawożenie i Ochrona roślin (że niby jakieś środki w konewce są)![]()
BeataSz @ 17 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1596026No to zdałaś egzamin perfekcyjnie!![]()
![]()
Dobrze, że na imprezie nikt nie był tak dociekliwy jak ja.![]()
Joanna @ 17 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1596033![]()
![]()
Dobrze, że na imprezie nikt nie był tak dociekliwy jak ja.
właściwie, to na taką okoliczniść miałam przygotowany scenariusz, powiedziałabym wówczas, że to była zagadka do rozwiązania i osoba, która zwróciłaby na to uwagę dostałaby nagrodę- dodatkowy kawałek tortu![]()
Kurcze, ale mogłam od razu taką zagadkę zadać, byłoby fajniej niż podawanie nazw łacińskch...![]()
BeataSz @ 17 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1596034właściwie, to na taką okoliczniść miałam przygotowany scenariusz, powiedziałabym wówczas, że to była zagadka do rozwiązania i osoba, która zwróciłaby na to uwagę dostałaby nagrodę- dodatkowy kawałek tortu
Dobre!![]()
Ale nie dziwię, się, że nie zauważyli. Podejrzewam, że po pierwsze w tamtych czasach mało kto widział na oczy bakłażana, a po drugie - było tyle wspaniałości do oglądania, że kto by tam patrzył na takie szczegóły.![]()
dziunia @ 16 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1595912Mysz, ale tu nie trzeba znać języka, wszystko widać: https://www.flickr.com/photos/stupidtabby/6123916027/ Pieczesz dwa biszkopty, docinasz wg schematu, robisz masę, przekładasz tort, bitą śmietaną z zewnątrz smarujesz, oczy robisz z biszkoptów, szczegóły z roztopionej czekolady, lub pisak Oetkera kup lukrowy i to wszystko. Możesz też najpierw przełożyć biszkopty masą, schłodzić je przez noc z lodówce i wtedy przyciąć, ten sposób jest nawet lepszy, bo będzie równiej, tylko trzeba zaplanować wcześniej, bo nieschłodzony tort nie będzie się dobrze przycinał.
EDIT: masę możesz zrobić jak Beata wyżej napisała, tu masz proporcje, tylko truskawki zastąp zmiksowanymi wiśniami: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513 Tylko wtedy już musisz najpierw przełożyć te biszkopty, schłodzić przez noc i dopiero docinać.Jak go zrobię z dwóch 6-jajecznych biszkoptów pieczonych w tortownicy 28 cm (jak w podlinkowanym przepisie na tort truskawkowy) to wyjdzie ogromny.
A mi taki ogromny zupełnie nie jest potrzebny.
Mam blaszkę 23 chyba cm. Z jakich proporcji zrobić biszkopty?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.