Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziewczyny proszę o poradę...co zrobić, aby masa na figurce (w środku jest biszkopt otynkowany masą maślaną) nie robiła się miękka przy każdym wyjęciu z lodówki. Wygląda to tak, jakby masa się pociła, robi się miękka i przez to trudno się pracuje podczas obróbki tej figurki (odkształca się). Może któraś z was bardziej doświadczonych ma jakiś fajny sprawdzony sposób???
 

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
kadarma @ 14 Jun 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1609493Jak ja bym chciała zrobić Minionka... Figurki wyciskałaś, czy taki talent kobieto masz w rączkach?
U mnie znowu traktor, tylko inny. Nie lubię robić pojazdów, bo za dużo energii na nie marnuję.
Koszystam z foremek. Za dużo czasu zabierało mi formowanie każdego szczegółu a i tak finalnie nie byłam z tego, co zrobiłam zadowolona
icon_biggrin.gif
Końowa obróbka, czyli malowanki, włosy, ręce, nogi... to już ręczna robota. Kaczka Daisy ręczna cała, Elsa ma twarz z formy - reszta ręcznie robiona. To były duże figurki. Miały około 17 cm. Kiedyś już tu pisałam, że u mnie najczęściej klienci chcą tort "z figurką". Inwestycja w formy U MNIE się opłaciła. Nie siedzę tak długo jak kiedyś nad postaciami i są ładniejsze
icon_biggrin.gif
Niedawno dokupiłam też ciałko kobiety i mężczyzny i jestem z nich baaardzo zadowolona. Dla mnie to mega oszczędność czasu i nerwów. Trzeba jednak mieć też dobrą masę do figurek. Ta domowa u mnie się nie sprzwdza. Do obkładania super, do budowania już gorzej. Pozdrawiam
icon_biggrin.gif
 

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0

Załączniki

  • Kosz.jpg
    Kosz.jpg
    149 KB · Wyświetleń: 0
  • Irena.jpg
    Irena.jpg
    146.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Ania.jpg
    Ania.jpg
    85.2 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
batoja @ 15 Jun 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1609520Dziewczyny proszę o poradę...co zrobić, aby masa na figurce (w środku jest biszkopt otynkowany masą maślaną) nie robiła się miękka przy każdym wyjęciu z lodówki. Wygląda to tak, jakby masa się pociła, robi się miękka i przez to trudno się pracuje podczas obróbki tej figurki (odkształca się). Może któraś z was bardziej doświadczonych ma jakiś fajny sprawdzony sposób???
Ja figurki zawsze robię całe z masy cukrowej. Na forum jest też przepis na placek ryżowy. Niektóre dziewczyny właśnie z niego formują figurkę, później "tynkują" i na końcu dają masę cukrową. Figurka z takim wypełnieniem na pewno nie zmięknie
icon_biggrin.gif
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Anmatorko dziękuję za zainteresowanie tematem...jednakże z preparowanym ryżem też już próbowałam i efekt był podobny. Masa na figurce przy każdym wyjęciu z lodówki robiła się miękka i zaczynała błyszczeć i się kleić. Przez co trudno było na niej pracować. Domyślam się, że różnica temperatur robi swoje, ale jakoś z całym tortem (po wyjęciu z lodówki) nie mam takiego problemu.
 

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
batoja @ 23 Jun 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1609823Anmatorko dziękuję za zainteresowanie tematem...jednakże z preparowanym ryżem też już próbowałam i efekt był podobny. Masa na figurce przy każdym wyjęciu z lodówki robiła się miękka i zaczynała błyszczeć i się kleić. Przez co trudno było na niej pracować. Domyślam się, że różnica temperatur robi swoje, ale jakoś z całym tortem (po wyjęciu z lodówki) nie mam takiego problemu.
A obkładasz figurkę samoróbką czy masą kupną? Moja samoróbka schnie i twardnieje niemal błyskawicznie, natomiast z kupnymi różnie bywa...
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Faktycznie te kilka razy obkładałam gotową masą, bo w domowych warunkach nie byłam w stanie zrobić masy czarnej. Być może rzeczywiście może mieć to wpływ na proces twardnienia masy. Następna figurka ma być w neutralnym kolorze więc na pewno wykorzystam samoróbkę i wtedy zobaczę czy będzie podobny efekt czy będzie lepiej. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Ja figurki robię kilka dni wcześniej w zależności od czasu jakim dysponuję. Figurka schnie na blacie kuchennym. jest twarda jak cukrowy baranek wielkanocny i to w niczym nie przeszkadza.
 

Załączniki

  • 20160625_142718.jpg
    20160625_142718.jpg
    176.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160625_123111.jpg
    20160625_123111.jpg
    166.7 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Tylko, że Batoja wewnątrz figurki ma biszkopt i do tego posmarowany on jest masą maślaną. Jeśli nie wstawi tego do lodówki, to się to zwyczajnie zepsuje...
icon_frown.gif
 

Załączniki

  • 13506988_1096821180388325_2534029082950982872_n.jpg
    13506988_1096821180388325_2534029082950982872_n.jpg
    95 KB · Wyświetleń: 0
  • 13524442_1097012920369151_5922599750673579487_n.jpg
    13524442_1097012920369151_5922599750673579487_n.jpg
    110.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 13537739_1096189427118167_715183745573047215_n.jpg
    13537739_1096189427118167_715183745573047215_n.jpg
    108.5 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Piękne te Wasze torty. U mnie niewiele. Może to i dobrze...przy tej pogodzie ciężko się pracuje.

Dla wielbicielki czekoladek i piwonii:
12.jpg 11.jpg

weselny z piękną historią w tle:

1.jpg 1a.jpg

2.jpg 2a.jpg

3.jpg


Niestety nie mam zdjęcia na stojaku
icon_frown.gif


 

Załączniki

  • 12.jpg
    12.jpg
    75 KB · Wyświetleń: 0
  • 11.jpg
    11.jpg
    82.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 1.jpg
    1.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    69.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 2a.jpg
    2a.jpg
    58.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    60.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 1a.jpg
    1a.jpg
    46.4 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy