Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
W niedziele stawiam sie na "smietanowym"
icon_smile.gif
.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Kadarma właśnie przejrzałam dział "słodki makijaż", a właściwie ostatnie wpisy i jestem w szoku. Te torty są prześliczne. Zdradź proszę jak tworzysz takie szczegóły na torcie, że są i kontury i wypełnienie i nic się nie zlew?. Jak tworzysz rysunek? Ja nigdy nie robiłam tego typu tortów i jestem bardzo ciekawa na czym to polega
icon_smile.gif
.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Już mówię. Drukuję z neta kolorowankę, która mnie interesuje, w lustrzanym odbiciu. Wkładam w foliową koszulkę. Rozpuszczam w kąpieli wodnej 1/3 gorzkiej czekolady, przelewam w pergaminowy rożek i heja po konturach. Następnie koszulka ląduje w lodówce. Gdy zastygnie czekolada, wyjmuję delikatnie rysunek, a koszulkę z czekoladowymi konturami przerzucam do góry nogami na posmarowany cieniutko kremem tort. A dalej to już zabawa w "dziubdzianie".

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziękuję Kadarma za wyjaśnienie...naprawdę super te torty wyglądają. Zaintrygowało mnie to bardzo
icon_smile.gif
.
A te, jak to nazywasz, "dziubdzianie" wykonujesz jakim rodzajem tylki? Bo pewnie musi być jakaś nie za duża, żeby efekt był tak ładny. I jakiego rodzaju kremu używasz do wykonania takiego tortu?
icon_smile.gif

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
kadarma @ 15 Aug 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1612162Już mówię. Drukuję z neta kolorowankę, która mnie interesuje, w lustrzanym odbiciu. Wkładam w foliową koszulkę. Rozpuszczam w kąpieli wodnej 1/3 gorzkiej czekolady, przelewam w pergaminowy rożek i heja po konturach. Następnie koszulka ląduje w lodówce. Gdy zastygnie czekolada, wyjmuję delikatnie rysunek, a koszulkę z czekoladowymi konturami przerzucam do góry nogami na posmarowany cieniutko kremem tort. A dalej to już zabawa w "dziubdzianie".
Niby banalne, a sama w życiu bym na to nie wpadła. Dzięki za pouczenie
icon_biggrin.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Tylka Wiltona 14 lub 16. W środku zazwyczaj mam śmietanę 36% z mascarpone, a na zewnątrz roślnną z barwnikami. Zwierzęca czasami się warzyła jeśli chciałam intensywny kolor. Roślinnej śmietany jest naprawdę cienka warstewka, a efekt jest, no chyba że ktoś woli pastelowe kolory, to i tortowa daje radę.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Moje kochane. Nawiązując do wątków wyżej muszę powiedzieć, że też tu wpadam aby podziwiać Wasze torty. Sama ubolewam nad tym że jest nas tak mało. Ja niestety musiałam ograniczyć, a właściwie obecnie całkiem zrezygnować z tortowania. A zamówień trochę bym miała i to tych ambitnych.Niestety choruję i teraz muszę dojść do sił. Jestem z Wami zawsze myślami. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie. I mam nadzieję,że się jeszcze "spotkamy"
wink.gif

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
bumelka @ 16 Aug 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1612180Moje kochane. Nawiązując do wątków wyżej muszę powiedzieć, że też tu wpadam aby podziwiać Wasze torty. Sama ubolewam nad tym że jest nas tak mało. Ja niestety musiałam ograniczyć, a właściwie obecnie całkiem zrezygnować z tortowania. A zamówień trochę bym miała i to tych ambitnych.Niestety choruję i teraz muszę dojść do sił. Jestem z Wami zawsze myślami. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie. I mam nadzieję,że się jeszcze "spotkamy"
wink.gif
W takim razie zdrowiej nam Bumelko. Czekamy na Twoje dzieła!
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
bumelka @ 16 Aug 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1612180Moje kochane. Nawiązując do wątków wyżej muszę powiedzieć, że też tu wpadam aby podziwiać Wasze torty. Sama ubolewam nad tym że jest nas tak mało. Ja niestety musiałam ograniczyć, a właściwie obecnie całkiem zrezygnować z tortowania. A zamówień trochę bym miała i to tych ambitnych.Niestety choruję i teraz muszę dojść do sił. Jestem z Wami zawsze myślami. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie. I mam nadzieję,że się jeszcze "spotkamy"
wink.gif
Wracaj do zdrowia i do tortowaania. Znam ten ból, bo gdy byłam po operacji w zeszłym roku, wtedy miałam mnóstwo telefonów z zamówieniami. Nie przejmuj się niczym - zdrowie najważniejsze. Trzymaj się cieplutko.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Bumelko....zdrówka życzę. Dbaj o siebie, bo to najważniejsze.
Kadarma...a gdzie kupujesz tą roślinną śmietankę? I jaką byś polecała?

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Wcześniej korzystałam z Puratosa. Dostępny w większości sklepów, a w Lewiatanie na pewno. Ale jak dla mnie plasikowy smak. Teraz korzytam z takiej śmietany. http://allegro.pl/smietana-roslinna-suldy-...6371573345.html
Dodaję tylko troszkę cukru pudru. Nie używam jej dużo, bo przy jopkowaniu tortu jest to cienka warstwa. Na początek spróbujcie z połowy szklanki. Barwnik rozpuszam w łyżce wody i gotowe.
W moim miasteczku tylko jedna pani ją przywozi, handluje też gotowymi dekoracjami cukierniczymi.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziękuję za info. Na pewno spróbuję. U mnie w miasteczku nie ma w ogóle sklepu z produktami cukierniczymi. Większość rzeczy kupuję przez internet. Ale poszukam w marketach w okolicy. Może gdzieś się trafi taka roślinna śmietana. Super....dowiedziałam się znowu czegoś nowego z branży cukierniczej
icon_smile.gif
.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Walizka dla 60-u osób. Jestem z niej dumna
icon_wink.gif
Podobnie jak koleżanka Złomka, tak i ja też pomalowałam całość, a nie bawiłam się w zagniatanie brązowej masy. Trochę byłoby szkoda, gdyby zmarnowało się prawie kilogram cukru pudru.
A hełm strażacki nic specjalnego. Czym tu można się wykazać...

Załączniki

• IMG_20160820_084645.jpg
    IMG_20160820_084645.jpg
    238.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20160820_081158.jpg
    IMG_20160820_081158.jpg
    217.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Kadarma a pieniądze to z opłatka czy też sama malowałaś?

A to moje z weekendu. I Passat:) bardzo dużo czasu mi zajął. I tez zawsze sobie obiecuje że nie będę robić na ostatnią chwile a własnie biuścik taki jest:)

Załączniki

• biust_1.jpg
    biust_1.jpg
    150.8 KB · Wyświetleń: 0
  • passat_1.jpg
    passat_1.jpg
    154.7 KB · Wyświetleń: 0

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziewczyny, jakim kolorem przyciemnić żywą czerwień, żeby wyszła taka bardziej stonowana (może być nawet nieco ciemniejsza), ale żeby nie był to "brudny" efekt? Wiem, brzmi to dziwnie, ale opisałam najlepiej jak umiałam
icon_smile.gif
.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy