index.php?act=findpost&pid=1099287Dziewczyny, jeszcze mam takie pytanko (probowalam znalezc na forum ale tyle do czytania...):
zrobilam mase cukrowa z przepisu: 3 lyzki zeltyny, 50 ml wody, 3 lyzki glukozy w proszku, 800g cukru pudru. Zelatyne rozpuscic w goracej wodzie, dodac glukoze. Dolewac do cukru pudru i zagniatac. Cukier puder dodawac stopniowo.
No mi ''weszlo'' tylko 600g cukru pudru i masa byla ciezka do rozgniatania. Niesamowicie szybko zasychala - wystarczyla minutka i po ptokach. Ratunkiem bylo podgrzewanie w mikrofali ale wszystko zajelo 2 razy dluzej, a mimo tego przy rozplaszczcaniu platkow rozy, brzegi mi sie rwaly
co robilam nie tak?
Może diabeł tkwi w proporcjach.
Na 800g cukru daje 3 łyżeczki żelatyny( nie łyżki) i 70 ml wody, 50 g glukozy i 2 łyżeczki planty. Moim zdaniem za duzo żelatyny i za mało wody.