Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Jeśli tort jest do zrobienia na określony dzień, to proponuję upiec w środę i przełożyć biszkopty. Masę wyrównać z góry, żeby była gotowa do obłożenia. Na drugi dzień zagnieść masę cukrową i wszystko ozdobić od góry. Tak najlepiej się pracuje, moim zdaniem, bo nie ma strachu, że się nie zdąży
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
eee, to super! czyli jak upieke torta w srode, to nie bedzie w piatek zle smakowal
icon_smile.gif

czy tylko biszkopty mozna piec wczesniej, czy ucierane ciasto tez nie ucierpi na smaku?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
mexikana @ 15 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1128672prosze o pomoc
cvety.gif

na piatek musze zrobic tort, kiedy najwczesniej moge zrobic mase cukrowa i upiec biszkopty?

w piatek pracuje i na przygotowanie wszystkiego bede miala tylko ok. 2 godzin, w tym rodzinke schodzaca sie do domu po szkole i pracy, posprzatanie po dziatwie, czyli zamieszanie pur
najlepiej rozłożyć sobie prace.
Już dziś możesz zacząć przygotowania. Masę cukrową możesz zrobić dziś, przygotować ozdoby i zostawić do zaschnięcia- nic im się nie stanie jeżeli będą leżały w suchym miejscu. Jeżeli masa cukrowa ma być użyta do obłożenia tortu to przechowujesz ją szczelnie owiniętą folią spożywczą( żeby nie dostawało się powietrze) w lodówce. Potrzebną ilość podgrzewasz dosłownie chwilkę w mikrofali(5-10 sekund) lub wyrabiając w rękach uplastyczniasz i gotowe. Dla mnie najlepiej jednak pracuje się z masą zrobioną dzień wcześniej.
Biszkopty zdecydowanie trzeba upiec dzień przed przekładaniem ze względu na to że lepiej będą się kroiły. Możęsz to zrobić nawet już we wtorek.
Przełożyć i obsmarować boki spokojnie we środę. Jeżeli nasączasz biszkopt, będzie miał czas żeby równomiernie nasączyć się i "przegryzły" się smaki.
Na czwartek lub piątek ( w zależności od wolnej chwili) pozostawiasz już tylko ułożenie ozdób.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
mexikana @ 15 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1128672prosze o pomoc
cvety.gif

na piatek musze zrobic tort, kiedy najwczesniej moge zrobic mase cukrowa i upiec biszkopty?

w piatek pracuje i na przygotowanie wszystkiego bede miala tylko ok. 2 godzin, w tym rodzinke schodzaca sie do domu po szkole i pracy, posprzatanie po dziatwie, czyli zamieszanie pur
Ja bym biszkopty upiekła w środę, zawinięte do piątku spokojnie przetrwaja a nawet będą się lepiej kroiły.
Przełożenie biszkoptów - to już zależy od masy czwartek lub piatek...
A samą masę cukrową mozesz zrobić i dzis, zawinąć szczelnie i przechowywac w lodówce.. W piątek wyjmij ja rano a przed dekorowaniem ew. wrzuć do mikrofali
icon_smile.gif

Dziękuję Wam za miłe słowa:)

Delicious, dolne piętro tortu jechalo na poduszkach w bagażniku, do podstawy przyklejone taśmą dwustronną ( tzn podkładki tortowe do tej duzej podstawy) więc bez stresu... górne pietro na moich kolanach ciut jeżdziło po tacy ale dałam radę
icon_smile.gif

Pięciolinia jest z masy wyciskanej z "pistoletu"

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
dziekuje wam baaaaardzo, jutro zrobie mase, bo dzis nie mam tluszczu, a poza tym wsiaklam w robienie dekoracji, medali itp.
jak to dobrze, ze mozna wszystko wczesniej zrobic, a nie na ostatnia chwile, uff...chyba mam treme

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
to ciiii...
zwinker2.gif

nawiaze jeszcze do pscolki - no kochana torcik to bylo wyzwanie - przyznaj sie ile rozyczek w sumie zrobilas? bardzo ladnie wyglada -choc gora troszeczke za mala mi sie wydaje - nie gniewaj sie
icon_biggrin.gif

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
lambethka @ 16 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1128889to ciiii...
zwinker2.gif

nawiaze jeszcze do pscolki - no kochana torcik to bylo wyzwanie - przyznaj sie ile rozyczek w sumie zrobilas? bardzo ladnie wyglada -choc gora troszeczke za mala mi sie wydaje - nie gniewaj sie
icon_biggrin.gif
Alez absolutnie nie planuję się gniewać
icon_smile.gif
Każda uwaga cenna !
Różyczek ulepiłam ponad 80, kilkanaście zostało niewykorzystanych ale nie zmarnują się na pewno...

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Wszystkie torciki super, ale jakby moja córcia dostała na urodziny ten ze Scoobym to byłaby zachwycona, tylko taka mała uwaga, nie ma imienia Kondrad, jest imię Konrad.
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
dziewczyny co to jest planta i ktora mase wybrac, pierwsza czy druga? dodam, ze jestem poczatkujaca

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Dzięki Tina86,
w sprawie imienia na torcie pewnie masz rację, że nie Kondrad. Jednak rodzice dziecka chyba najlepiej wiedzą, więc zanim położyłam napisy w sobotę to jeszcze raz konsultowałam się z nimi i tata dziecka potwierdzał, że to Kondrad a nie Konrad. Naprawdę.
Może to jakiś błąd urzędnika. Nie wypadało pytać. Różnie to bywa z tymi Urzędmi.
Moja siostra-Wioletta, według jednej urzędniczki w USC miała być Wioletą. Ale tata się uparł i nie pozwolił, zostało Wioletta.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy