Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Witajcie Kobietki!!!!
Oczywiscie wspaniale Torty jak zawsze .... az cudnie jest oczami popatrzec, pomarzyc , ze sie takie zjada
Ja zrobilam ostatnio dla przyjaciolki, ktorej syn mial komunie , i wyszedl taki

Załączniki

• 025__1600x1200_.JPG
    025__1600x1200_.JPG
    346.4 KB · Wyświetleń: 0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Sliczny torcik, bardzo sie mi podoba.
Kurde, musze sobie wkoncu jakies wykrawaczki do kwiatow zakupic, bo mnie szlag trafia jak widze sliczne kwiaty a ja nie mam
icon_mrgreen.gif

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
czy może któraś z was mi powiedzieć, czy tort obłożony masą cukrową można zrobić dzień wcześniej. czy nic się z nim nie stanie

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
o.k. walka skonczona, uff.. tort zrobiony, teraz tylko nie wiem jak go do jutra przechowac,
poradzcie do lodowki go czy zostawic na stole?
przelozony jest kremem maslanym z truskawkami, a pokryty masa illy

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
szybko wstawilam, dziekuje
cvety.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
donosze, ze...tort sie udal
banana.gif
banana.gif

nie byl tak perfekcyjny jak wasze, ale sprostal naszym wymaganiom
icon_smile.gif

bardzo dziekuje za pomoc
cvety.gif
, jutro postaram sie wstawic zdjecia

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
ja też już ukończyłam mój ,, torcik ,,. zdjęcie jest kiepskie, bo było późno i robiłam telefonem.w realu kolory są o wiele żywsze

Załączniki

• tort_cricri.jpg
    tort_cricri.jpg
    60 KB · Wyświetleń: 0

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Miglieta
Tort cudowny. Kolory bardzo mi się podobają.
Balbina Bardzo piękna koronka, przy tym komunijnym. Miałaś jakąś wykrawaczkę?
Emilka Fantastyczny pomysł z tym tortem dla firmy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Miglietta tort przepiekny, gratulacje, a kolory tez sliczne, takie delikatne.

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
Witam!
Mam do zrobienia tort urodzinowy w kształcie Kubusia Puchatka. Zastanawiam się, jak go wykonać. Czy wyciąć w masie element ubranka i wstawić tam czerwony fragment i nałożyć na cały tort masę czy wyciąć po kawałeczku każdy większy element i ułożyć tylko na wierzchu tortu, jak układankę, a boki posmarować kremem?

Mam jeszcze pytanie odnośnie barwników. Korzystałyście może z czerwonego firmy FIORIO COLORI?

Tort będzie mniej więcej tak wyglądał:
Pooh-thanksgiving-autumn-leaves-coloring-page.jpg

Jeszcze nasunęły mi się 2 pytania. Który z podanych przepisow na masy będzie lepszy od Illy czy Dorotaxx?
I jeszcze jedno, czy któraś z Was orientuje się ile wagowo wychodzi tych mas? Dowiedziałam się, że na taki duży tort (ok. 41x26 cm) będzie jej potrzeba ok. 1,5 kg.

Proszę o radę.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Nadrabiam cinowe zaległości dziewczyny świetnie działacie.
Miglietta super tort
daumen.gif

ewunia_666 @ 21 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1130880Witam!
Mam do zrobienia tort urodzinowy w kształcie Kubusia Puchatka. Zastanawiam się, jak go wykonać. Czy wyciąć w masie element ubranka i wstawić tam czerwony fragment i nałożyć na cały tort masę czy wyciąć po kawałeczku każdy większy element i ułożyć tylko na wierzchu tortu, jak układankę, a boki posmarować kremem?
Jeszcze nasunęły mi się 2 pytania. Który z podanych przepisow na masy będzie lepszy od Illy czy Dorotaxx?
I jeszcze jedno, czy któraś z Was orientuje się ile wagowo wychodzi tych mas? Dowiedziałam się, że na taki duży tort (ok. 41x26 cm) będzie jej potrzeba ok. 1,5 kg.
Proszę o radę.
Z Kubusiem trobiłam taki torcik wycinany : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33167&st=300
Trudno powiedzieć która masa jest lepsza
gruebel_2.gif
. każdy ma swoje preferencje. Masa Dorotaxx jest biała i jeżeli do barwienia jest lepsza. Z całej porcji ( czyli z 80 dkg cukru pudru) wyjdzie ok. 1 kg masy. czyli 1,5 porcji masy Ci wystarczy.

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Ewuniu mnie te wycinane nie za bardzo wychodzą, ale jeśli mogę coś doradzić, to ostatnio odkrywałam, że najlepiej jest robić je warstwami. To znaczy:
najpierw przygotować cały kontur żółtego Kubusia z delikatnie wypukłym brzuszkiem, na to nałożyć masę czerwoną w kształcie czerwonego kubraczka, potem żółte łapki i nóżki, a na końcu główka, tak by główka i brzusio były najbardziej wystającymi elementami słodkiej "płaskorzeźby". Może do czegoś Ci się Ewuniu to przyda, tymczasem wrzucam nieśmiało tort "Komunistyczny".

IMG_1601.JPG

Załączniki

• IMG_1601.JPG
    IMG_1601.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
Dziękuję za rady, na pewno się przydadzą.

Delicious czyli boków tortu nie pokrywać masą tylko nałożyć krem?
Po przeczytaniu Twojej podpowiedzi naszła mnie myśl, że może po prostu pokryć tort żółtą masą i na to tylko wycięty czerwony kubraczek. Kontury zrobiłabym czekoladą.

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
dzięki dziewczyny za pochwały. to było dla mnie ogromne wyzwanie, bo nigdy nie piekłam tak ogromnego tortu. strasznie się bałam, ale dzięki waszym radom wszystko się udało. jeszcze nie wiem czy smakował,bo niestety nie mogłam pójść na to wesele (praca, praca.....) ale jutro będę wszystko wiedziała. już nie mogę się doczekać

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
Ja dziś upiekłam mój pierwszy tort, tak bez żadnej okazji więc nie musiał się udać, następny ma być na urodziny młodego.
Piękny nie jest, w porównaniu z waszymi nawet okropny ale mam nadzieję, że następny będzie ładniejszy.

SAM_8828.JPG SAM_8829.JPG
SAM_8830.JPG

Załączniki

• SAM_8828.JPG
    SAM_8828.JPG
    138.1 KB · Wyświetleń: 0
  • SAM_8829.JPG
    SAM_8829.JPG
    140.2 KB · Wyświetleń: 0
  • SAM_8830.JPG
    SAM_8830.JPG
    141.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy