Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Cze 30, 2010
54
0
0
Jo-anno, dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif

Mam przed sobą właśnie tort prostokątny także wasze rady mi się przydadzą;)

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
dziewczyny świetne torty
Strażacki bardzo fajny, w strażaku prawie się zabujałam
icon_mrgreen.gif

Komunijny dostojny i delikatny.
daumen.gif

A takiego kucharza to zatrudniłabym w kuchni i warzywka ciachu-ciach i do gara
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
weerka @ 13 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1139742dziewczyny nie bojcie się prostokątnych tortów!
na początku można robić tak,że pokrywacie dwa krótsze boki opowiedniej długości i szerokości paskami masy,
a dwa dłuższe i środek okrywacie jednym dużym prostokątem,wygładzacie,przycinacie jeśli jest zbyt długi i gra muzyka
icon_wink.gif
Ale po co tak kombinować. Masa sie doskonale poddaje zabiegom modelującym trzeba tylko obejrzeć jak to ktoś robi - to nic trudnego, naprawdę. Joanna podawała linki do filmików o pokrywaniu masą tortów prostokątnych i kwadratowych.

O tu zajrzyjcie https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1138819 tam są te linki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Przyznaję całkowicie rację Cince
daumen.gif
Nie ma się czego bać. Ja tez miałam opory, wydawało mi się takie trudne. Kładłam kawałek masy prosto, tyle ile mi sie udało a resztę zakrywałam dla niepoznaki falowaną (np tort z fortepianem, z Dżinem) W końcu przełamałam się i zrobiłam. Tort z fioletowymi storczykami i białymi różami z piątku, jest moim pierwszym tak obłożonym. Udało mi się za pierwszym razem.
Więc do dzieła dziewczyny masy w dłoń, prostokątne torty na stół i obkładać
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Cinko teraz kiedy już nabrałam doświadczenia też uważam że to prościzna ale trzeba pamiętać że zagląda tu wiele osób które nie mają doświadczenia z masą i chciały by ale boją się spróbować.
pamiętam swoje początki i swoje zniechęcenie po tym jak mi się to nie udało.
myślę że łatwiej jest zrobić tort prostokątny metodą "doklejaną" i nabrać chęci na próbę uformowania masy z jednego kawałka,
niż próbować od razu tego drugiego sposobu i się zrazić na zawsze.
z doświadczenia wiem że z powodu zbyt wilgotnej warstwy masy którą sie pokrywa ciasto przed przykryciem,
albo z powodu składników (cukier i żelatyna) masa może wyjść zbyt twarda lub zbyt luzna pomimo ścisłego trzymania się przepisu i rwie się,rozłazi albo jest zbyt giętka
i wtedy wcale nie jest prosto uformować z niej jednolite przykrycie.
dlatego właśnie zaproponowałam mniej stresującą metodę-dwa paski zakrywające krótsze boki i jeden duży kawałek ,
o szerokości dłuższego boku na przykrycie pozostałej części ciasta.
im więcej sposobów na dojście do celu tym lepiej a każdy niech sobie wybiera co chce.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Ja mam tortownice w ksztalcie podkowy i juz od dluzszego czasu chodzi z amna zeby ja masa oblozyc, ale jakos nie moge sie odwazyc.... robila juz ktoras z Was cos takiego?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja podkowy nie robilam ale obkladalam masa serce. I zgadzam sie z cinka i joanna - masa rozwalkowana do odpowiedniej wielkosci sama praktycznie uklada sie na torcie - wystarczy ja tylko pozniej wyrownac i podociskac gdzie sie chce
icon_biggrin.gif

a tu moje dzielo z wczoraj
icon_biggrin.gif

Załączniki

• torcik_moni.jpg
    torcik_moni.jpg
    61.9 KB · Wyświetleń: 0

Gabka22

Member
Maj 14, 2008
23
0
0
Oj dawno już się nie odzywałam, ale śledzę Was na bieżąco i jestem zachwycona wszystkimi tortami. Troche też już tortów w międzyczasie poczyniłam, np.:
gitara.JPG
hamburger2.JPG
Gitara Hannah Montana i hamburger dla wielbiciela fast-foodów
icon_smile.gif

Mam też pytanie do Was dziewczyny znacie jakiś przepis na masę do tortu NIE zawierającej mleka, masła i śmietany?? Mam zrobić tort dla alergika i mam problem... Mam nadzieję, że pomożecie...
anbetung.gif

Załączniki

• gitara.JPG
    gitara.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 0
  • hamburger2.JPG
    hamburger2.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Jo_anna1 @ 13 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1139811dziewczyny świetne torty
Strażacki bardzo fajny, w strażaku prawie się zabujałam
icon_mrgreen.gif

...........
Dziękuje Ci bardzo bo miałam straszne wątpliwości co do niego
icon_smile.gif
poniżej pokazuje tort z którego wstawiałam juz figurki ale teraz w całej okazałości
icon_mrgreen.gif
ponoć na imprezie zrobił furore
icon_smile.gif
ale to fajne gdy robimy to co nas kręci i jeszcze inni się zachwycają prawda
lecker.gif
Buziaki dla Was wszystkich kobitki
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• 18cc.jpg
    18cc.jpg
    185.4 KB · Wyświetleń: 0

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Hej moje drogie
CZy wy mnie jeszcze pamietycie??
Nie bylo mnie dlugo bo kursowalam sie i urlopowalam ale juz wrocilam
Cuda robicie z masy cukrowej i nie tylko a ja dogonic was nie moge ale pochwale sie tym co niedawno robilam
icon_smile.gif

Teraz mam robic kilka aut i glowe teletubisia

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
prześlicznie, zastanawiam się teraz, czy pokazać mój ,,torcik,, . to troszkę porażka, ale raz kozie śmierć

Załączniki

• IMG_0224.JPG
    IMG_0224.JPG
    62 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
A ja przy weselnym sobie pomyślałam : " o żesz ty.....!!!! prze prze prze !!!!przepiękny!!!!!!!!!!!!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

A co do lepienia itp to wiem ze pewnie gdzies na forum to jest ale mam malo czasu i nie moge tego znależć, czy któraś ze stałych bywalczyń mogłaby mi podrzucic linka co moge zrobic z gumą arabską??? dam rade zrobić GUMPASTE albo cuś ??
gruebel_2.gif
Kobitki pomóżcie!!!!!

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
guma arabska jest stabilizatorem, ktory powoduje, ze masa cukrowa jest bardziej elastyczna, szybciej zasycha i jest stabilniejsza. Mozesz zrobic klej spozywczy z gumy - 1 lyzeczka gumy wymieszana z kilkoma kroplami letniej wody.
Nie pamietam dokladnie, wiec bym prosila inne dziewczyny o potwierdzenie, ze jak doda sie gume do masy to trzeba ja porzadnie wgniesc i na pare godzin zostawic zeby sie polaczylo.
Ponoc guma arabska ma tez jakies zastosowania przeciwko biegunce
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy