Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
hariet @ 20 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1198802Dziewczyny, podziwiam Wasze zdolności. Jestescie rewelacyjne!
anbetung.gif

Na sobote mam zrobic tort w kształcie jachtu/łódki i nie mam pojecia z czego zrobic maszt. Prosze Was podpowiedzcie. Wiem ze mozna na Was liczyc .
np patyk do szaszłyka. Można zostawić naturalne drewno, można pomalować albo "obciągnąć" lukrem.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Cinka @ 18 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1197976Lambethko jedyne co mi nie gra w tym torcie to kolor listków - trzeba by jakoś złamać tę zieleń, bo ta ma zbyt chłodny odcień, jakiś nienaturalny wg mnie oczywiście
icon_wink.gif

A kwiaty cudne.
hmm...no balam sie dodac czarnego bo akurat z tym barwnikiem mialam problem - ostatnio zrobila mi sie granatowa masa
gruebel_2.gif

ale masz racje...ten zielony jest za zielony..a wydawalo mi sie ze dobrze pasowal. No chyba ze moj aparat knoci kolory
baa.gif

tak! zwale na apart - to jego wina!
fiesgrins.gif

dziekuje Cinko
cvety.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ale nie masz za co - chciałam tylko zwrócić twoją uwage na coś, co można by było poprawić, żeby nie było nic do czego można by się było przyczepić
fiesgrins.gif

A koloru naturalnej zieleni możesz szukać dodając odrobinki barwnika do niewielkiej ilości masy, jak sie kolor nie uda to żeby nie było szkoda wyrzucić i spróbowac jeszcze raz
icon_smile.gif
a jak się uda to powtórzyć to samo na większej ilości masy.
Czasem można dodać czarnego, a czasem odrobiny zółtego tez żeby ocieplić odcień.
Z czerwonego i zielonego wychodzi brąz to jakby po dodaniu czerni wychodził granat to można odrobinke czerwonego i żółtego spróbowac dodać - wtedy zieleń poszłaby w kierunku ciemnej zgniłej zieleni. Do róż pasowałoby idealnie
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ale tu chyba tez zagralo swiatlo bo popatrzylam na inne zdjecia i zielen jest ciut ciemniejsza. Ale masz racje, ze lepiej pasowalaby zgnila zielen
icon_biggrin.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Lambethko nie,nie,nie!być może mam jakoś inaczej ustawione kolory ale mi się bardzo podoba właśnie z tą zielenią.jest taki radosny,ciepły,cała Ty w nim jesteś.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Co się komu podoba bardziej lub mniej to tylko rzecz gustu - ja pisząc że można poprawić odcień zieleni na bardziej naturalny wcale nie miałam na myśli tego że torcik nie jest...
weerka @ 21 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1198998... taki radosny,ciepły,cała Ty w nim jesteś.
czy że mi się nie podoba
icon_rolleyes.gif
a moja rada nie była w żadnym wypadku krytyką, jedynie zwróceniem uwagi na coś co można by było poprawić.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Ostatni tort, jaki robiłam i jedyny w ostatnim czasie
icon_smile.gif
Na dzień nauczyciela do szkoły, górna warstwa to biszkopt makowy z kremem maślanym z białej czekolady i dżemem porzeczkowym, a dolna biszkopt kakaowy z kremem z mlecznej czekolady i suszonymi śliwkami.

tortnadzie_nauczyciela.jpg

Załączniki

• tortnadzie_nauczyciela.jpg
    tortnadzie_nauczyciela.jpg
    216.3 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Popełniłam, w końcu go popełniłam
icon_mrgreen.gif
Już dawno obiecałam mojemu tacie że zrobię mu ośmiorniczkę i nareszcie mi się udało.
Poznajcie moją Aldonkę:
IMG_0833.JPG
I następny eksperyment, kolejny dzidziuś, tym razem kwiatuszkowy
icon_mrgreen.gif

IMG_0827.JPG

Załączniki

• IMG_0833.JPG
    IMG_0833.JPG
    168.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0827.JPG
    IMG_0827.JPG
    178 KB · Wyświetleń: 0

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Joanna Aldonka z masy czy to też tort? Dzidziuś świetny.
Evenstar_Arwen Hanah dopracowana.
A to moje weekendowe.
Na 18 urodziny urena 105 kabriolet i smerfiki na 4 urodziny.

Załączniki

• PA220006corelm.JPG
    PA220006corelm.JPG
    35.9 KB · Wyświetleń: 0
  • PA230019m.JPG
    PA230019m.JPG
    32.2 KB · Wyświetleń: 0
  • PA230021m.JPG
    PA230021m.JPG
    32 KB · Wyświetleń: 0
  • PA230028m.JPG
    PA230028m.JPG
    25 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Evenstar_Arwen- torcik gładziutk, wycacany.
Lusia- sympatyczne smerfiki i autko niczego sobie.
Aniu-magdo- nauczyciele napewno byli zadowoleni z takiego prezentu.

dzieki dziewczyny za miłe słowa.
bussi.gif

Do tego dzidziusia zakupiłam niedawno foremkę w PAN-e.
Ośmiorniczka ze względu na to, że był to taki spontan i juz nie miałam kiedy piec kolejnego biszkoptu jest zrobiona z masy ryżowo-piankowej, obsmarowana i obłożona. Jeżeli robię takie rzeczy z biszkoptów to w małej salaterce wyłożonej folią
spozywczą układam, przekładam masą i schładzam, dopiero później obsmarowuję i obkładam. Tak jak np. piłka( robię ją w misce) po schłodzeniu utrzymuje nadany kształt. Wyłożenie folią miski jest niezbędne żeby dobrze później wyjąć tort.

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Ośmiorniczka ze względu na to, że był to taki spontan i juz nie miałam kiedy piec kolejnego biszkoptu jest zrobiona z masy ryżowo-piankowej, obsmarowana i obłożona.
Joanno a co to masa ryżowo-piankowa?

marzena_85

Member
Paź 14, 2011
5
0
0
Witam Was wszystkie bardzo serdecznie. Od około tygodnia przeglądam tą strone. Przez zupełny przypadek. wasze torty są przepiękne. Jestem pod wielkim wrażeniem. Zresztą nie tylko ja. Szukałam przepisu na mase do tortu dla mojej córeczki Oliwi (wczorakj miała 3 urodziny), a skonczylę na tym, że zakochałam się bez pamięci w tortach, masach itd. Postanowilam zrobić tort taki jak moje dziecko sobie zażyczyło a mianowicie z hallo kitty i koniecznie musial być kolorowy. Jak każda matka chce by moje dziecko miało to co chce w miare mozliwości. Ostatnio miała ciężki okres, ciągle coś sie dzialo, ciągłe choroby(jest niepelnosprawna), chcialam jej to wszystko wynagrodzic. I mysle ze mi sie udało, bo córcia była zachwycona. A oto mój pierwszy tort z prawdziwego zdarzenia. Za tydzien bede robiła dla chrzeniaka na roczek. Mam nadzieje ze bedzie czym się pochwalic:)

Mam nadzieję, że Wam się podoba mój torcik.
Pozdrawiam

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
marzena_85 @ 24 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1200706Witam Was wszystkie bardzo serdecznie. Od około tygodnia przeglądam tą strone. Przez zupełny przypadek. wasze torty są przepiękne. Jestem pod wielkim wrażeniem. Zresztą nie tylko ja. Szukałam przepisu na mase do tortu dla mojej córeczki Oliwi (wczorakj miała 3 urodziny), a skonczylę na tym, że zakochałam się bez pamięci w tortach, masach itd. Postanowilam zrobić tort taki jak moje dziecko sobie zażyczyło a mianowicie z hallo kitty i koniecznie musial być kolorowy. Jak każda matka chce by moje dziecko miało to co chce w miare mozliwości. Ostatnio miała ciężki okres, ciągle coś sie dzialo, ciągłe choroby(jest niepelnosprawna), chcialam jej to wszystko wynagrodzic. I mysle ze mi sie udało, bo córcia była zachwycona. A oto mój pierwszy tort z prawdziwego zdarzenia. Za tydzien bede robiła dla chrzeniaka na roczek. Mam nadzieje ze bedzie czym się pochwalic:)
http://img163.imageshack.us/img163/2774/dscn2971s.jpg][/URL]
[URL="http://htt://imageshack.us/photo/my-images/198/dscn3024e.jpg/"][img]http://img198.imageshack.us/img198/7924/dscn3024e.jpg[[/URL]

Mam nadzieję, że Wam się podoba mój torcik.
Pozdrawiam[QUOTE]
Bardzo udany debiut, piękny torcik i widać w nim wiele miłości [IMG]https://www.cincin.cc/style_emoticons/cincin/icon_smile.gif Zdrówka dla Oliwki

hariet

Member
Lut 9, 2009
16
0
0
Witaj Marzena_85
tort w pełni udany, bardzo kolorowy,
Oliwka z pewnoscią była szczesliwa , ma zdolna mamę

Evenstar_Arwen , Jo_anna1 super torty. Osmiornicka najbardzie trafiła w mój gust

Ja w sobote robiłam zaglówke. W miare wyszła. Najwazniejsze ze bardzo podobała sie jubilatowi. Nie pozwalał pokroic tortu, aby nie zniszczyć. Chciał wydłubywac ciasto od spodu :D
Czekam na zdjecia bo sama nie zdązyłam zrobic. Jak tylko dostane to wkleje

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy