Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Miglietto- sandałek galówka - wyjściówka
icon_mrgreen.gif

asiulla1984 @ 31 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1204705jakie trampki super!!!
icon_smile.gif
cały czas się zastanawiam czy przeciągacie masę przez dziurki na sznurówki czy nie hehe
JUż dawno chciałam te trampeczki zrobić, tak mnie intrygowały. Teraz będąc na zwolnieniu, choć rzeczywiście na zwolnionych obrotach jestem ( z wekendu wszystko odwołałam) pomalutku eksperymentuję.
A sznurówki nie są przeciągane
icon_mrgreen.gif
też kiedyś nad tym się zastanawiałam. Jak masz dziurki to tylko końcówki wkładasz i przyklejasz. Ładnie się maskuje.

miglietta @ 31 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1204719Joanno - śliczny torcik.
i wracaj szybko do formy. czekamy na Twoje cudeńka
wink.gif
Dziękuję
bussi.gif

Dziewczyny nie lekceważcie grypy
Przebyta grypa skutkowała zapaleniem mięśnia sercowego, całe szczęście, że trafiłam do szpitala w początkowej fazie( a swoją drogą tak myślę jaka jest ta zaawansowana bo już w początkowej czułam się fatalnie) Teraz przez kilka tygodni zabroniony mam wysiłek fizyczny, nawet bez zakazu i tak czuję jakby siły mnie opuściły a po wejściu na półpiętro to mam wrażenie, że serce mi wyskoczy.

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Jo_anno uważaj na siebie!

dziewczyny poszły na całego! wielkie wow!

u mnie był to weekend o mało co bezsenny - ze względu na przygotowania do poniedziałkowego party
icon_smile.gif

obmyślanie menu, szycie strojów, pieczenie ciast...
a to, które nadaje się do tego działu wyglądało tak (zdjęcia robione już na party i do tego z lapmą błyskową - dlatego kolory nie do końca rzeczywiste - dynia była w odcieniach pomarańczy, a tu jakby na żółto przebija)

31102011447.jpg

31102011448.jpg

Załączniki

• 31102011446.jpg
    31102011446.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0
  • 31102011448.jpg
    31102011448.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0
  • 31102011447.jpg
    31102011447.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Malena dynia jak świezo z ogródka zerwana ,świetna. Vanilka autka fajniusie, kwiaty superanckie a tort dla bliźniaków bardzo taki bielusieńko sterylny.
Joanna dużo zdrówka i odpoczywaj. Trampki fajne sama zrobiłas formę czy z wykrawaczek?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
sylkag66 @ 1 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1205206Dziewczyny czym przyklejacie wszystkie elementy na tort?
ja woda przegotowana - smaruje element mokrym pedzelkiem i jest. Ciezsze elementy mocuje na wykalaczkach, ewentualnie drutach

marzena - super torcik i fajny pomysl z choinkami
icon_biggrin.gif
brawo
ja jutro wkleje moje dzisiejsze zmagania - teraz juz jest ciemno i swiatla nie ma zbytnio dobrego
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
lusia74 @ 1 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1205107Malena dynia jak świezo z ogródka zerwana ,świetna. Vanilka autka fajniusie, kwiaty superanckie a tort dla bliźniaków bardzo taki bielusieńko sterylny.
Joanna dużo zdrówka i odpoczywaj. Trampki fajne sama zrobiłas formę czy z wykrawaczek?
Dzięki Joanna bo ja swoje sama robię zrobiłam szablon na oko , ale dobrze poczytać i popatrzeć na fochowe rzeczy.

Załączniki

• P5270003m.JPG
    P5270003m.JPG
    30.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P8130239m.JPG
    P8130239m.JPG
    26.6 KB · Wyświetleń: 0

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
Witam.
Od dłuższego czasu podglądam Wasze pracy. I sama także chcę coś stworzyć. Zbliża się okazja więc spróbuje "coś" stworzyć. Bardzo proszę o pomoc. Interesuje mnie czy Wasze cudne prace powstają z gotowej masy a może robicie je same (poproszę o linki)? Interesuje mnie ozdoba 3D. Będę bardzo wdzięczna o pomoc.

Justyna

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Witaj Justyno wśród pozytywnie zakręconych:wink:
jak przekopiesz się przez wszystkie wpisy to będziesz mistrzunio
icon_mrgreen.gif

Jeżeli chodzi o masę ja korzystam z przepisu Dorotaxx z plantą. Polubiłam tę masę i dobrze mi się z nią współpracuje. Robię z nią wszystko, obkładam, robię kwiaty, figurki, wszystkie dekoracje.
Raz kupiłam masę ticcino nie polubiła mnie, zużyłam ją do obkładania mieszając z samoróbką.
Petinace jest dla mnie też jakaś dziwna, choć lepsza zdecydowanie od ticcino, też zużyłam mieszając z samoróbką.
Gum paste może i fajnie z niej robić te kwiatki ale dla mnie śmierdziała już przy otwieraniu, nie wysycha tak jak samoróbka i w lodówce gotowe kwiatki "więdną"
Model past świetna, rewelacyjna masa do figurek, jak robiłam z niej figurki to po prostu ta masa sama się układa w rękach.
Choć zdarzało mi się korzystać z gotowych mas to i tak wracam do samoróbki.
Jaką chciałabyś zrobić ozdobę? Jest mnóstwo tuturiali w necie napewno coś znajdziemy
icon_razz.gif

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Ja tez robię ze swojskiej masy jak Joanna z tego samego przepisu tylko daję 3 łyżeczki żelatyny ( moje są sporoe to okoł 17g). Oblkładam torty i robię wszelkie ozdoby

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja tym razem robie z gotowej masy - choc wczesniej bardzo dobrze pracowalo mi sie na masach z pianek lub na masie Cinki.

A tu moje weekendowe torcicho. Wyszlo duze ale niewysokie - zgodnie z prosba bylo tylko jedno przelozenie kremem
icon_biggrin.gif
a nawiasem mowiac uwielbiam robic torty dla dzieci..

Załączniki

• podwojny_laura.jpg
    podwojny_laura.jpg
    78.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
No właśnie sporo tego
icon_wink.gif

Raz na chomikuj znalazłam takie ozdoby do tortów i jedno wpadło mi w oko takie trzy misie na kostkach a'la drewnianych z literkami
icon_wink.gif
chciałabym je ulepić na roczek synka. W sumie żyrafka bardziej mi się podobała ale w środku jej szyji jest włożony patyczek szaszłykowy. A to trochę niebezpieczne. Nie wiem czy bez niego szyja by się tej żyrafy pionowo utrzymałą
icon_wink.gif

Dziękuję bardzo za informacje.
Czy zamiast planty mogę użyć smalec czy raczej nie bardzo?
Pozdrawiam,
Justyna

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Witaj Justyno. Ja raczej smalcu bym ci nie polecała, też kiedyś tego próbowałam i nie wyszło tak jak trzeba. Więc korzystam tylko z planty taka kostka wystarcza na dość długo .

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
jutynka86 @ 2 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1205788No właśnie sporo tego
icon_wink.gif

Raz na chomikuj znalazłam takie ozdoby do tortów i jedno wpadło mi w oko takie trzy misie na kostkach a'la drewnianych z literkami
icon_wink.gif
chciałabym je ulepić na roczek synka. W sumie żyrafka bardziej mi się podobała ale w środku jej szyji jest włożony patyczek szaszłykowy. A to trochę niebezpieczne. Nie wiem czy bez niego szyja by się tej żyrafy pionowo utrzymałą
icon_wink.gif

Dziękuję bardzo za informacje.
Czy zamiast planty mogę użyć smalec czy raczej nie bardzo?
Pozdrawiam,
Justyna
Justynko86 - obawiam sie, ze z ozdobami na tort moze byc ciezko bez patyczka szaszlykowego lub wykalaczki. Masa cukrowa jest dosc podatna na ciezar i uginanie sie.Zreszta jak zrobisz ozdoby to mozesz zawsze uprzedzic gosci o wykalaczce i nie bedzie problemu. Ja robie torty nawet do przedszkoli i czasami jestem zmuszona wbic jakas wykalaczke ale zawsze o tym uprzedzam i nie bylo klopotu. Czasami nawet zostaje do momentu pokrojenia tortu i upewniam sie, ze wszystko w porzadku. Jezeli jednak bardzo chcesz sprobowac ulepic ozdobe bez wzmocnienia to proponuje abys poszczegolne elementy ozdoby wczesniej uformowala i zostawila do przeschniecia by lekko stwardnialy. Pozniej sprobuj je zlepic woda. Ja robilam tak raz aniola - troche sie garbil bo masa byla za ciezka ale stoi jeszcze i nie wyglada tragicznie.
A co do kostek to moge Ci zaproponowac aby powycinala kwadraty z biszkopta, obsmarowala je masa maslana i do kazdego boku kostki przykleila kawalek masy
icon_biggrin.gif
wtedy kostki beda wielokolorowe
icon_biggrin.gif
jak znajde jakis link to podesle chyba, ze ktoras z dziewczyn bedzie szybsza
icon_biggrin.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Zrobiłam wczoraj dla mojego zięcia
icon_mrgreen.gif
pięcioletniego Tomka, szaleńczo zakochanego w mojej 16-to letniej córce. Ostatnio kiedy go odwiedziłyśmy z córką to taki zachwycony patrząc jej w oczy powiedział: marzyłem o tym tyle nocy.
On jest po prostu niesamowity, taki mój synek dodatkowy
icon_mrgreen.gif

Zawsze prosi mnie o tort, ostatnio o tort z księżycem. Jak juz obejrzał to stwierdził, że ten dzidzius to Marysia śpi- to jego młodsza siostrzyczka
IMG_0837.JPG

Załączniki

• IMG_0837.JPG
    IMG_0837.JPG
    151.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy