Megi428
Member
- Gru 26, 2010
- 439
- 0
- 0
dziunia @ 2 Jan 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1236064Dykta/płyta pilśniowa raczej będzie szkodliwa, produkuje się ją do mebli, a nie do kontaktu z żywnością jak podkłady tortowe. Wszystko sztuczne co ma styczność szczególnie z tłuszczem, a tłuszcz w tortach przecież jest, może się rozpuszczać i przenikać do jedzenia, jeśli więc dykta, to koniecznie coś pomiędzy nią, a ciastem powinno się znajdować, jakaś folia przeznaczona do żywności itp. Pomijam już specyficzny zapach takiej dykty, który może przejść do tortu.
A zwykła goła, nielakierowana niczym deska, to już inna para kaloszy, oczywiście nie jest szkodliwa w przeciwieństwie do płyty, która jest produkowana również z drewna, czy jego odpadków, ale z użyciem różnych klei i lakierów sztucznych.Dykta to nie płyta pilśniowa tylko tektura prasowana
krasnoludka @ 3 Jan 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1236755Kobitki, poratujcie. Ja tradycyjnie, urodziny dziecka się zbliżają. Tym razem jest fanem Gwiezdnych Wojen. Widziałam tort z Yodą, ale nie dam rady. Wymyslcie coś dla dwuleworęcznej.
Jeżeli nie stojaca dekoracja to może coś płaskiego. Wydrukuj z netu jakis obrazek, zdjęcie, kadr filmu i po prostu wycinaj elementy tego obrazka z masy cukrowej a później składaj na torcie w całość. Daje to także duże możliwości - sprawdziłam![]()
Obejrzyj jeszcze tutaj może cos Cie natchnie:![]()
http://www.google.pl/search?tbm=isch&h...920&bih=817
lusia74 @ 3 Jan 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1236905od jednej strony szara z drugiej biała ,brązowa jak masz jakąś szafę regał to zobacz co jest z tyłuJeśli masz na myśli to, co jest z tyłu szafy, to jest to niestety płyta pilśniowa, dokładnie płyta HDF i faktycznie jest to odpowiednio spreparowana masa z drewna, podobnie jak tektura ale tekturą nie jest, trzyma się to za pomocą kleju oraz prasowania pod ciśnieniem: http://www.meble.pl/slownik,hdf,35.html No i ta biała warstwa to lakier, który styczności z żywnością nie powinien mieć, a raczej odwrotnieCzyli jest to płyta meblowa, o której pisałam wyżej, nie nadaje się na podkłady do ciast, chyba że położysz coś pomiędzy.![]()
lambethka @ 3 Jan 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1236956Rozmawialam z pania z sanepidu. Jezeli np. karton nie ma atestu kontaktu z zywnoscia to nalezy podlozyc pod ciasto podkladke lub serwete, ktora taki atest juz posiada i po sprawie
No dokładnie, na chłopski rozumwystarczy oddzielić ciasto czymś, co może mieć kontakt z żywnością od tego lakieru i nie ma sprawy.![]()
lusia74 @ 3 Jan 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1236971co do atestów to nozyczki mają? a uzywacieUżywa się różnych rzeczy ale się ich potem nie je rozpuszczonych w cieście, a nożyczki jak już, to można np. wyparzyć, poza tym nie wchodzą w szkodliwą reakcję z tłuszczem w przeciwieństwie od różnych plastików, czy lakieru do płyt meblowych, który sam w sobie na pewno jest szkodliwy jeśli go zjadamy. Ja w każdym razie nie użyłabym płyty HDF bezpośrednio pod ciasto i nie wydałabym tak położonego ciasta klientowi, nawet jeśli używam grubego kartonu z pudeł, a czasem muszę, to owijam go albo folią aluminiową, albo najpierw kładę serwetkę tortową, potem owijam wszystko cienką, przezroczystą folią do żywności i dopiero na to kładę ciasto, a jeśli to jest tort, to używam podkładów przeznaczonych do tortów.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.