Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Wszystkiego dobrego na Nowy Rok
icon_smile.gif


Piekne torty
icon_smile.gif

Lusia a te dykty nadają się do styczności z żywnością? ja powiem szczerze bałabym sie że to jednak może w jakiś sposób szkodzić.

A to mój ostatni który zamknął ubiegły rok
Harry.jpg
 

Załączniki

  • Harry.jpg
    Harry.jpg
    77.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Wszystkiego najlepszego w nowym roku.

Dykta raczej nie jest szkodliwa ,te złote podkłady też są laminowane więc jeden pies z nich tylko ,że dykta jest sztywna i wiekszy tort się nie wykręci na niej. Zresztą popytaj cukierników oni na zwykłych deskach gołych robią wielkie konstrukcje . A to mj robiony w sylwestra do 23;45 dla bratanicy pet shop na 1.01
 

Załączniki

  • P1010038m.JPG
    P1010038m.JPG
    21.9 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dykta/płyta pilśniowa raczej będzie szkodliwa, produkuje się ją do mebli, a nie do kontaktu z żywnością jak podkłady tortowe. Wszystko sztuczne co ma styczność szczególnie z tłuszczem, a tłuszcz w tortach przecież jest, może się rozpuszczać i przenikać do jedzenia, jeśli więc dykta, to koniecznie coś pomiędzy nią, a ciastem powinno się znajdować, jakaś folia przeznaczona do żywności itp. Pomijam już specyficzny zapach takiej dykty, który może przejść do tortu.
A zwykła goła, nielakierowana niczym deska, to już inna para kaloszy, oczywiście nie jest szkodliwa w przeciwieństwie do płyty, która jest produkowana również z drewna, czy jego odpadków, ale z użyciem różnych klei i lakierów sztucznych.
 

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Kobitki, poratujcie. Ja tradycyjnie, urodziny dziecka się zbliżają. Tym razem jest fanem Gwiezdnych Wojen. Widziałam tort z Yodą, ale nie dam rady. Wymyslcie coś dla dwuleworęcznej
icon_smile.gif
.
 

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
dziunia @ 2 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1236064Dykta/płyta pilśniowa raczej będzie szkodliwa, produkuje się ją do mebli, a nie do kontaktu z żywnością jak podkłady tortowe. Wszystko sztuczne co ma styczność szczególnie z tłuszczem, a tłuszcz w tortach przecież jest, może się rozpuszczać i przenikać do jedzenia, jeśli więc dykta, to koniecznie coś pomiędzy nią, a ciastem powinno się znajdować, jakaś folia przeznaczona do żywności itp. Pomijam już specyficzny zapach takiej dykty, który może przejść do tortu.
A zwykła goła, nielakierowana niczym deska, to już inna para kaloszy, oczywiście nie jest szkodliwa w przeciwieństwie do płyty, która jest produkowana również z drewna, czy jego odpadków, ale z użyciem różnych klei i lakierów sztucznych.
Dykta to nie płyta pilśniowa tylko tektura prasowana
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
U mnie dykta od zawsze mówiło się na płytę pilśniową, być może gdzie indziej to tektura, bo ja na tekturę nie znam innego określenia jak tektura
icon_wink.gif
Poza tym tektura prasowana to taka grubsza i sztywna szara? Czy inną masz na myśli?
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
krasnoludka @ 3 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1236755Kobitki, poratujcie. Ja tradycyjnie, urodziny dziecka się zbliżają. Tym razem jest fanem Gwiezdnych Wojen. Widziałam tort z Yodą, ale nie dam rady. Wymyslcie coś dla dwuleworęcznej
icon_smile.gif
.
Jeżeli nie stojaca dekoracja to może coś płaskiego. Wydrukuj z netu jakis obrazek, zdjęcie, kadr filmu i po prostu wycinaj elementy tego obrazka z masy cukrowej a później składaj na torcie w całość. Daje to także duże możliwości - sprawdziłam
icon_mrgreen.gif

Obejrzyj jeszcze tutaj może cos Cie natchnie
icon_mrgreen.gif
:
http://www.google.pl/search?tbm=isch&h...920&bih=817
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
lusia74 @ 3 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1236905od jednej strony szara z drugiej biała ,brązowa jak masz jakąś szafę regał to zobacz co jest z tyłu
Jeśli masz na myśli to, co jest z tyłu szafy, to jest to niestety płyta pilśniowa, dokładnie płyta HDF i faktycznie jest to odpowiednio spreparowana masa z drewna, podobnie jak tektura ale tekturą nie jest, trzyma się to za pomocą kleju oraz prasowania pod ciśnieniem: http://www.meble.pl/slownik,hdf,35.html No i ta biała warstwa to lakier, który styczności z żywnością nie powinien mieć, a raczej odwrotnie
icon_wink.gif
Czyli jest to płyta meblowa, o której pisałam wyżej, nie nadaje się na podkłady do ciast, chyba że położysz coś pomiędzy.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Rozmawialam z pania z sanepidu. Jezeli np. karton nie ma atestu kontaktu z zywnoscia to nalezy podlozyc pod ciasto podkladke lub serwete, ktora taki atest juz posiada i po sprawie
icon_biggrin.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
lambethka @ 3 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1236956Rozmawialam z pania z sanepidu. Jezeli np. karton nie ma atestu kontaktu z zywnoscia to nalezy podlozyc pod ciasto podkladke lub serwete, ktora taki atest juz posiada i po sprawie
icon_biggrin.gif
No dokładnie, na chłopski rozum
icon_wink.gif
wystarczy oddzielić ciasto czymś, co może mieć kontakt z żywnością od tego lakieru i nie ma sprawy.

lusia74 @ 3 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1236971co do atestów to nozyczki mają? a uzywacie
Używa się różnych rzeczy ale się ich potem nie je rozpuszczonych w cieście, a nożyczki jak już, to można np. wyparzyć, poza tym nie wchodzą w szkodliwą reakcję z tłuszczem w przeciwieństwie od różnych plastików, czy lakieru do płyt meblowych, który sam w sobie na pewno jest szkodliwy jeśli go zjadamy. Ja w każdym razie nie użyłabym płyty HDF bezpośrednio pod ciasto i nie wydałabym tak położonego ciasta klientowi, nawet jeśli używam grubego kartonu z pudeł, a czasem muszę, to owijam go albo folią aluminiową, albo najpierw kładę serwetkę tortową, potem owijam wszystko cienką, przezroczystą folią do żywności i dopiero na to kładę ciasto, a jeśli to jest tort, to używam podkładów przeznaczonych do tortów.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
niektore nozyce sa specjalnie przeznaczone do gastronomii i maja atesty. Sa to np. nozyce do krojenia ziol czy krojenia kurczaka.

A co do ciast i kartonow, zgadzam sie z Dziunia. Mialam raz zlecenie na tort takie, ze zadnego podkladu nie moglam dopasowac. Wycielam odpowiedniaj wielkosci karton. Chyba z 5 razy owinelam go gruba folia srebrna (mam taka - 3 razy grubsza niz standartowa ze sklepu) i zabezpieczylam dwoma cienkimi podkladami.
 

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Nicki1 z tym Lordem Vaderem to mi nóż w plecy wbiłaś
icon_mrgreen.gif
Przecież ja takiego nie ulepię, dobrze że dziecko go nie zobaczyło.
Ja mogę ulepiś tylko tego grubego co wyglądał jak kupa z oczami, nie wiem jak on miał na imię. Taka brązowata jakby kupa galarety
icon_smile.gif
. Może synek się zgodzi, ale tortu wtedy nikt nie ruszy.
 

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
A powiedzcie proszę z której masy korzystacie do obłożenia i lepienia. Ja dotychczas robiłam masę Cinki ale ona jest cielista. Te białe mnie kuszą.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Biała cukrowa z żelatyną jest super tylko muisisz pamiętać żeby nie dodawać od razu całego cukru bo może się nie udać. Cukier najlepiej przesiany dodawaj stopniowo i zagniataj - aż do momentu kiedy masa zrobi się jak plastelina - plastyczna na tyle żeby ładnie trzymała kształt, nie kleiła się i nie pękała pod naciskiem czy próbie wałkowania.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy