Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Agra

Member
Paź 24, 2011
4
0
0
lambethka @ 9 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1239648Przy obkladaniu tortu, sprobuj lekko naciagac mase i dogladzac ja do tortu - brzegi wtedy beda gladsze, a wyglaskana masa ladnie przylgnie i pokryje tort
icon_biggrin.gif
Dzięki za radę, następnym razem na pewno spróbuję
icon_biggrin.gif
Wiesz Lambethko, dodałam do masy trochę więcej żelatyny, i ciężko mi było naciągać tę masę, bo wciąż wracała na swoje miejsce heh. Jak guma
icon_biggrin.gif
Nałożyłam na tort, przycisnęłam i wydawało mi się, że przylgnęła. Odcięłam resztę, a tu masa podciągnęła się do góry! Stąd pomysł na wstążkę która to ukryła. I nie mogłam sobie poradzić z fałdami masy po bokach tortu. Co zrobić z jej nadmiarem?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
hmm... nastepnym razem sprobuj zachowac proporcje zelatyny i dodawaj powoli cukier przy zagniataniu. Ewentualnie mozesz ja sprobowac rozwalkowac na cieplo - podgrzej mase doslownie pare sekund w mikrofalowce. Tort najlepiej okladac gdy jest on pokryty jeszcze z wierzchu cienka warstwa kremu maslanego - masa wtedy sie przykleja i rowno sie uklada.. Krem maslany powinnas najpierw nalozyc na boki i wierzch tortu (jak szpachle -byleby wyrownac) i wsadzic do lodowki na minimum 15 minut. Jak krem zastygnie to mozna wtedy mocniej wygladzac mase na torcie. A widzialas filmik jak obkladac tort masa cukrowa?

joanna24

Member
Gru 10, 2011
6
0
0
index.php?act=findpost&pid=1239620joanno24-cieszy, ze rady z forum sie przydaja
icon_biggrin.gif
torciki bardzo ladne i nie masz co byc za skromna
icon_mrgreen.gif
CMC moze Ci utrudnic prace. CMC to stabilizator, ktory pomaga masie szybko wyschnac. Bardzo szybko wiec dobrze jest miec juz z masa jakas wprawe i umiec sprawnie ja modelowac. A z jakiego przepisu robilas mase? mysle, ze dalas za duzo cukru pudru i dlatego sie rwala.
Jeszcze jak moge Ci doradzic to warto na koncu tort omiesc pedzlem z nadmiaru cukru pudru lub posmarowac go pedzlem zwilzonym woda albo alkoholem (bo szybciej odparowuje). Wtedy tort jest ladnie blyszczacy i nie ma plamek po cukrze pudrze
icon_biggrin.gif
Lambethko dziękuję za szybką odpowiedż na moje pytanie, bo ja myślałam że jak dodam cmc to masa będzia bardziej elastyczna i łatwiejsza w pracy , ale się pomyliłam.Masę robiłam z przepisu ,który znalazłam na forum - 105 ml wody, 5 łyżeczek żelatyny, 100 gr.glukozy, 4 łyżeczki planty, 1-1,5 kg cukru pudru, olejek pomarańczowy.
Myślę że masz rację i tego cukru pudru było za dużo bo chyba 1,5kg , w taki razie poradź mi jakich proporcji mam się trzymać bo nie bardzo wiem kiedy ta masa jest już odpowiednia.Moja była taka że nie mogłam jej przenieść na tort bo tak się rwała .Dziękuję za każdą radę i wskazówkę , bo jestem jeszcze laikiem w tym temacie.POZDRAWIAM

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
joanno24 - cukier puder jak dodajesz to dodawaj stopniowo az poczujesz, ze masa jest konsystencji plasteliny. Moze na poczatek sprobuj innego przepisu? Sprobuj zrobic mase z pianek marshmallows. 200 g bialych marshmallows zalewasz 2 lyzkami wody, dodajesz pare kropel z cytryny i wstawiasz do mikrofalowki na okolo minute (zalezy od mocy mikrofalowki). Pianki musza spulchniec. Jak podwoja swoja objetosc to wyciagasz z mikrofalowki i ''wylewasz'' na stolnice, na ktora wczesniej wysypalas ok.250g cukru pudru. Zagniatasz tak zeby miedzy piankami a palcami byla warstwa cukru i w razie potrzeby dosypujesz cukier puder (z oryginalnego przepisu wynika: 400g pianek i 1 kg cukru pudru wiec dla 200g pianek 0,5 kg cukru pudru). Zagniatasz i dodajesz cukier puder do czasu az masa nie bedzie sie sama rozplywala pod swoim ciezarem i nie dosyp tez za duzo zeby nie byla za twarda. Ja nie wiem jak Ci te konsystencje dokladnie opisac...bo ja ja poprostu czuje, ze jest przyjemna w dotyku i taka plastyczna
icon_mrgreen.gif
W przypadku gdy masa sie kruszy to pomaga gliceryna spozywcza -plynna. Pamietaj, ze barniki tez zawieraja pewne substancje, ktore moga wysuszac mase i powodowac ze sie kruszy. Ja np. do fondantu dodalam barwniki zelowy wiltona i masa sie kruszyla. Przy zastosowaniu juz barwnika w proszku nie bylo tego problemu
icon_biggrin.gif

Agra

Member
Paź 24, 2011
4
0
0
Widziałam filmik jak obkładać tort masą. Ale właśnie moja masa trochę inaczej się zachowywała
icon_biggrin.gif
Pewnie za dużo tej żelatyny było. Muszę trzymać się jednak przepisu. Nic to, będę próbować, wszak to mój pierwszy tort:) Ale powiem szczerze, że "wzięło" mnie i już obmyślam tort dla mamy. Jeszcze raz dzięki Lambethko za rady.

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Witam zdolne tortomaniaczki,
od jakiegoś czasu też piekę, ale im dalej w las tym trudniej,
robiłam ostatnio tort ze scooby doo i pomalowałam nu nos i obrys czarnym żelowym barwnikiem wiltona, na początku wyschło ale jak wsadziłam do lodówki to zrobiło się znowu mokre i przy krojeniu brudziło palce, poradźcie proszę jak podmalowywać obrysy i całe elementy aby to ładnie wyglądało i schło.
Do Joanny mam pytanie jak robi torty łączone ślubne, mam zrobić coś takiego na urodziny teściowej i nie bardzo wiem na jak się do tego zabrać- jaka masa maślana ma być i jak porobić takie ładne wzorki, z góry dzięki za porady
jak dojdę do tego jak wstawia się zdjęcia to wkleję moje torciki
beata

joanna24

Member
Gru 10, 2011
6
0
0
index.php?act=findpost&pid=1239775joanno24 - cukier puder jak dodajesz to dodawaj stopniowo az poczujesz, ze masa jest konsystencji plasteliny. Moze na poczatek sprobuj innego przepisu? Sprobuj zrobic mase z pianek marshmallows. 200 g bialych marshmallows zalewasz 2 lyzkami wody, dodajesz pare kropel z cytryny i wstawiasz do mikrofalowki na okolo minute (zalezy od mocy mikrofalowki). Pianki musza spulchniec. Jak podwoja swoja objetosc to wyciagasz z mikrofalowki i ''wylewasz'' na stolnice, na ktora wczesniej wysypalas ok.250g cukru pudru. Zagniatasz tak zeby miedzy piankami a palcami byla warstwa cukru i w razie potrzeby dosypujesz cukier puder (z oryginalnego przepisu wynika: 400g pianek i 1 kg cukru pudru wiec dla 200g pianek 0,5 kg cukru pudru). Zagniatasz i dodajesz cukier puder do czasu az masa nie bedzie sie sama rozplywala pod swoim ciezarem i nie dosyp tez za duzo zeby nie byla za twarda. Ja nie wiem jak Ci te konsystencje dokladnie opisac...bo ja ja poprostu czuje, ze jest przyjemna w dotyku i taka plastyczna
icon_mrgreen.gif
W przypadku gdy masa sie kruszy to pomaga gliceryna spozywcza -plynna. Pamietaj, ze barniki tez zawieraja pewne substancje, ktore moga wysuszac mase i powodowac ze sie kruszy. Ja np. do fondantu dodalam barwniki zelowy wiltona i masa sie kruszyla. Przy zastosowaniu juz barwnika w proszku nie bylo tego problemu
icon_biggrin.gif
Witam ponownie i kolejny raz proszę o radę , mianowicie chodzi mi o przepis na krem którym mogę spokojnie posmarować tort przed położeniem masy . Ja na moje dwa pierwsze torty zrobiłam krem tylko z masła i cukru pudru , bo bałam się że masa się rozpuści pod innym kremem.Wiadomo jednak że taki krem nie jest zbyt smaczny i lubiany, więc proszę o jakiś przepis na krem abym mogła spokojnie położyć na niego masę.Myślałam już czy mógłby to być krem maślano -budyniowy ,ale nieznam się i boję się że przekombinuję ,proszę o radę i ewentualnie jakiś sprawdzony przepis.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
czy poprawnie jest "Wojtek niech moc będzie z Tobą" czy "Wojtku niech moc będzie z Tobą?"

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Doruśka. Ja bym napisała "Wojtku! Niech moc będzie z Tobą". czyli z wykrzyknikiem po Wojtku lub "Wojtku, niech moc będzie z tobą". Zasięgnęłam porady polonistki i też potwierdziła

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
joanna24 @ 10 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240175Witam ponownie i kolejny raz proszę o radę , mianowicie chodzi mi o przepis na krem którym mogę spokojnie posmarować tort przed położeniem masy . Ja na moje dwa pierwsze torty zrobiłam krem tylko z masła i cukru pudru , bo bałam się że masa się rozpuści pod innym kremem.Wiadomo jednak że taki krem nie jest zbyt smaczny i lubiany, więc proszę o jakiś przepis na krem abym mogła spokojnie położyć na niego masę.Myślałam już czy mógłby to być krem maślano -budyniowy ,ale nieznam się i boję się że przekombinuję ,proszę o radę i ewentualnie jakiś sprawdzony przepis.
joanno24 przepis na baze maslana pod mase cukrowa jest taki:
1 czesc bialka
2 czesci cukru
3 czesci masla

Bialko i cukier ubijasz na beze/gesta piane w kapieli wodnej (czyli garnek zanurzony w goracej wodzie w drugim garnku). Jak cukier sie rozpusci i piana bedzie gesta zdejmujesz i przestudzasz. Potem nadal miksujac dodajesz maslo - konsystencja powinna byc zwarta - jak krem.

Przyklad jak ja robie mase na tort o srednicy do 26 cm: bialko z jednego jajka ma okolo 33 g. Dodaje ok.60 g cukru (zmmniejszam ilosc zeby nie bylo za slodkie) i ubijam w kapieli wodnej. Na koncu dodaje 99 g masla i dalej miksuje az masa bedzie aksamitna.

Doruśka @ 10 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240203czy poprawnie jest "Wojtek niech moc będzie z Tobą" czy "Wojtku niech moc będzie z Tobą?"
poprawnie jest Wojtku, ale ja napisalabym bez wykrzyknika
icon_biggrin.gif

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
robię te z pianek, ale ich nie jadam, bo są bardzo słodkie. nie wiem też jak smakują te inne
a oto moje nowe torciki

Załączniki

• narciarz.jpg
    narciarz.jpg
    85.5 KB · Wyświetleń: 0
  • szpilki.jpg
    szpilki.jpg
    61.1 KB · Wyświetleń: 0

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
o to własnie tort z mokrym nosem scoobiego, tak jak wczesniej pisałam najpierw wysechł a potem znowu barwnik zrobił się mokry

Załączniki

• scoobie_doo.JPG
    scoobie_doo.JPG
    440.9 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
lambethka @ 10 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240232joanno24 przepis na baze maslana pod mase cukrowa jest taki:
1 czesc bialka
2 czesci cukru
3 czesci masla

Bialko i cukier ubijasz na beze/gesta piane w kapieli wodnej (czyli garnek zanurzony w goracej wodzie w drugim garnku). Jak cukier sie rozpusci i piana bedzie gesta zdejmujesz i przestudzasz. Potem nadal miksujac dodajesz maslo - konsystencja powinna byc zwarta - jak krem.

Przyklad jak ja robie mase na tort o srednicy do 26 cm: bialko z jednego jajka ma okolo 33 g. Dodaje ok.60 g cukru (zmmniejszam ilosc zeby nie bylo za slodkie) i ubijam w kapieli wodnej. Na koncu dodaje 99 g masla i dalej miksuje az masa bedzie aksamitna.

poprawnie jest Wojtku, ale ja napisalabym bez wykrzyknika
icon_biggrin.gif
Obie formy są poprawne. Na torcie na pewno może być bez wykrzyknika. To zależy co chcemy w tym zdaniu podkreślić. Przecinek powinien być

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
Doruśka @ 10 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240203czy poprawnie jest "Wojtek niech moc będzie z Tobą" czy "Wojtku niech moc będzie z Tobą?"
To dotyczy mojego tortu, więc napiszę Wam tylko tyle, że zawsze proszę o dokładnie sformułowany napis i robię wg tego. Dlatego na torcie napisałam "wojtek niech moc będzie z tobą"
icon_smile.gif
klient nasz pan ;)

KaleidoStar

Member
Maj 3, 2009
31
0
0
A ja to Was nie lubię. Pokazujecie te zdjęcia, opisujecie jak robicie... i brzmi to wszystko tak łatwo i przyjemnie. No i też mi się zachciało, no bo jak inaczej. I oczywiście wcale nie było tak pięknie
icon_razz.gif
Co ja się nazlościłam i napłakałam z nerwów, bo robiłam tort dla mamy, na imprezę, gdzie miało być ze 20 koleżanek... Oczywiście po co robić wcześniej, jak można na ostatnią chwilę
icon_razz.gif

W końcu coś tam wymodzilam, gdyby nie to, że trochę krzywo powychodzilo, to byłoby nieźle. I cale szczęście, że koloru dodalam tylko do elementów dekoracyjnych (niebieskie gwiazdki). Ktoś znajomy powiedział, że jakaś tam ciotka używa do barwienia lukru itp barwników takich jak do jajek.
Cóż...
..
Szkoda tylko, że ten barwnik mój byl słony. A pfujjjj....
Wolę nie myśleć co by było, gdybym chciala zrobić caly tort kolorowy ;]

Mam nadzieję, że kiedyś nabiorę takiej wprawy iak Wy i przestanę się frustrować ;]

Ostatnią edycję dokonał moderator:

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
beata34-mam pytanie odnosnie twojego tortu ze skooby doo,mianowicie czym robisz ten czarny kontur

jeżli ktoś wie proszę o odpowiedz-podpowiedz

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Joanno24 ja rzadko tu się udzielam, ale mogę Ci powiedzieć, że pod masę cukrową śmiało możesz posmarować kremem maślano budyniowym. Ja tak robię zawsze i nigdy nie miałam problemu. Ostatnio robiłam tort dla przyjaciółki i nawet po 4 dniach nic złego się nie działo
z_czerwonymi_r__ami.jpg

Załączniki

• z_czerwonymi_r__ami.jpg
    z_czerwonymi_r__ami.jpg
    121.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy