sylkag66 @ 24 Jan 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1246327Ja nie narzekam spróbuj z mojego możesz nawet dodać 1 jajko więcej. najpierw ubij białka z szczyptą soli potem dodaj cukier żołtka i na końcu mąke , tylko mąke jak dodasz to mieszaj tylko drewnianą łyżkaWitaj,
ja piekę z tego przepisu http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html, wychodzi zawsze na stonie masz przelicznik blaszkowy, wpisujesz wymiary swojej blachy i jest zawsze ok
co do tortu myszka wpisz w google myszka miki i masz masę obrazków, możesz wydrukować i wyciąć sobie z masy myszkę albo zrobić tort w kształcie myszki - wyciąc jej głowę z uszami z biszkoptu i ozdobić jopkami z kremu, do bitej śmietany możesz dodać mascarpone albo użyć gotowego kremu do tortów- masz wtedy pewność, że ci jopki nie spłyną, do środka daj bitą śmietanę, owoce, galartekę będzie napewno smaczny no i własnej produkcji
na blachę 26x40 - to olbrzymia blacha, mniejszej nie masz?, musisz pomnożyć wszystkie składniki x 2,7 (bo przeliczałam z tortownicy 22 cm) - cały czas odnoszę się do przepisu zamieszczonego w linku podanego w moim wcześniejszym poście
http://aromatkuchni.blogspot.com/2011/04/t...yszka-miki.html to link do super bloga, pewnie którejś z Pań piszących na forum, masz tam ładnie pokazane jak zrobić myszkę
joannaMar @ 24 Jan 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1246435A jak poradzic sobie z lterkami, gdzie można kupic jakies tanie i ładne?
Lub czy macie jakis inny patent na literki?Zobacz tutaj:
http://www.tortownia.pl/dzial,102,wykrawac...gielskiego.html
http://www.pan-centrum.pl/sklep,Wykrawaczk...lear=k&n=25
http://allegro.pl/listing.php/search?strin...tion=1&sg=0
lub też możesz tworzyć własne wzory liter rysując na tekturowym szablonie i wycinając, choć ten sposób jest troszeczkę bardziej czasochłonny
agoosia @ 25 Jan 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1246740Witam, z góry przepraszam jeśli powielam pytanie które już się gdzieś tutaj znalazło, ale przyznam szczerze,że przebrniecie przez 130 stron tego wątku jest dla mnie problematyczne![]()
Czy znacie jakąś dobrą masę dla dzieci która z kolei można bez oporu dać pod masę cukrową wg przepisu z pierwszej strony? Z tego co się zorientowałam nie nadają się masy na bazie śmietany, a ja potrzebuję zrobić tort dla 30 dzieciaków do przedszkola na urodziny córci.Musi to być masa w miarę lekka, bo brzuszki 3-latków są wrazliwe![]()
![]()
Bedę bardzo wdzięczna za pomoc i zrozumienie
pozwolę sobie zacytować Asiullę
" wszystko smaruję tynkiem, górę i brzegi, kostka masła + szklanka cukru pudru utarte mikserem do białości i lecę cały tort na około, sama bita rozpuści masę , raz mi owoc wystawał i dziurka w masie się zrobiła bo ją rozpuściło. te masło z pudrem na torcie ci zastyga więc musisz równo rozprowadzić bo to twardnieje i na to walisz masę cukrową i gładzisz packą i gitara"
ja też tak robię, tort możesz przełożyć bitą śmietaną a górę i boki możesz zrobić tak jak radzi Asiulla, tej masy nie musi być dużo tyle tylko aby się masa cukrowa przykleiła
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.