Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Dziękuje mam nadzieje ze wyjdzie jak bede miała zdjecie to pokaze co wypociłam
icon_smile.gif

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
sylkag66 @ 24 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1246327Ja nie narzekam spróbuj z mojego możesz nawet dodać 1 jajko więcej. najpierw ubij białka z szczyptą soli potem dodaj cukier żołtka i na końcu mąke , tylko mąke jak dodasz to mieszaj tylko drewnianą łyżka
Witaj,
ja piekę z tego przepisu http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html, wychodzi zawsze na stonie masz przelicznik blaszkowy, wpisujesz wymiary swojej blachy i jest zawsze ok
co do tortu myszka wpisz w google myszka miki i masz masę obrazków, możesz wydrukować i wyciąć sobie z masy myszkę albo zrobić tort w kształcie myszki - wyciąc jej głowę z uszami z biszkoptu i ozdobić jopkami z kremu, do bitej śmietany możesz dodać mascarpone albo użyć gotowego kremu do tortów- masz wtedy pewność, że ci jopki nie spłyną, do środka daj bitą śmietanę, owoce, galartekę będzie napewno smaczny no i własnej produkcji

na blachę 26x40 - to olbrzymia blacha, mniejszej nie masz?, musisz pomnożyć wszystkie składniki x 2,7 (bo przeliczałam z tortownicy 22 cm) - cały czas odnoszę się do przepisu zamieszczonego w linku podanego w moim wcześniejszym poście

http://aromatkuchni.blogspot.com/2011/04/t...yszka-miki.html to link do super bloga, pewnie którejś z Pań piszących na forum, masz tam ładnie pokazane jak zrobić myszkę

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
joannaMar @ 24 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1246435A jak poradzic sobie z lterkami, gdzie można kupic jakies tanie i ładne?
Lub czy macie jakis inny patent na literki?
Zobacz tutaj:
http://www.tortownia.pl/dzial,102,wykrawac...gielskiego.html
http://www.pan-centrum.pl/sklep,Wykrawaczk...lear=k&n=25
http://allegro.pl/listing.php/search?strin...tion=1&sg=0
lub też możesz tworzyć własne wzory liter rysując na tekturowym szablonie i wycinając, choć ten sposób jest troszeczkę bardziej czasochłonny

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Dziekuje bardzo za linki no i porade mam nadzieje ze mój Adaśko sie ucieszy
icon_smile.gif
o ile wyjdzie mi wszystko a mam pytanie czy uzywacie czasem aromatów w proszku?? np. do masy??

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
witam,
ja mam sprawdzone trzy dodatki do masy- masę śmietanową, czekoladową i masę malinową dr Oetkera, http://www.oetker.pl/produkty/dodatki-do-p...smietanowe.html
naprawdę bita śmietana z tymi masami jest smaczna, producent chwali się, że nie ma w masie konserwantów i sztucznych barwników, ja nie wiem czy to prawda ale wiem, że masa czekoladowa jest pyszna, lekka - ot przepyszna bita śmietana o smaku czekolady, malinowa też ma świetny smak, śmietankowej raczej nie używam do środka tortu, bo nie widzę sensu jak ubije się śmietanę to mamy masą śmietankową, jedynie czasami daję ją na górę jak robię jopki i potrzebuję sztywniejszej masy. Do masy czekoladowej możesz też dodać kawałki czekolady, ja daję też wiśnie drylowane, można je dostać np w lidlu słoik ok 6 zł, mam nadzieję, że myszka będzie śliczna i pyszna

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
a z jakimi owocami mozna mieszac mase czekoladową i smietankową?? bo wiem ze z niektórymi sie gryzie. a gdybym jeden krem chciała zrobic truskawkowy bo mam zamrozone truskaweczki z letnich zbiorów to jakie inne warstwy zeby mi sie to nie pogryzło??

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
czekolada i smietana pasuje z wisniami (np. z kompotu)- mozesz dodac do jednej jak i drugiej masy. Truskawka zniknie w czekoladzie i bedzie malo wyczuwalna chyba, ze dodasz ja tylko do masy smietanowej. Z kiwi i ananasow lepiej zrezygnuj - zawieraja mocne kwasy.
Jesli chcesz wykorzystac zamrozone truskawki to polecam Ci je rozmrozic. Wode, ktora z nich ''wyjdzie'' zlej do garnka i podgrzej. Reszte truskawek zmiksuj i zagotuj razem z sokiem. Poslodz do smaku i zagesc maka ziemniaczana - wyjdzie taki budynio-kisiel. Po nasaczeniu biszkoptu pomsaruj go cienko masa truskawkowa i na to naloz mase smietanowa. Mozesz tez wykorzystac przepis Monsai - pod zdjeciem tortu jest przepis na mase truskawkowa: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...t=0&start=0

agoosia

Member
Mar 18, 2011
4
0
0
Witam, z góry przepraszam jeśli powielam pytanie które już się gdzieś tutaj znalazło, ale przyznam szczerze,że przebrniecie przez 130 stron tego wątku jest dla mnie problematyczne
gruebel_2.gif

Czy znacie jakąś dobrą masę dla dzieci która z kolei można bez oporu dać pod masę cukrową wg przepisu z pierwszej strony? Z tego co się zorientowałam nie nadają się masy na bazie śmietany, a ja potrzebuję zrobić tort dla 30 dzieciaków do przedszkola na urodziny córci.
gruebel_2.gif
Musi to być masa w miarę lekka, bo brzuszki 3-latków są wrazliwe
icon_mrgreen.gif

Bedę bardzo wdzięczna za pomoc i zrozumienie
wink.gif

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
agoosia @ 25 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1246740Witam, z góry przepraszam jeśli powielam pytanie które już się gdzieś tutaj znalazło, ale przyznam szczerze,że przebrniecie przez 130 stron tego wątku jest dla mnie problematyczne
gruebel_2.gif

Czy znacie jakąś dobrą masę dla dzieci która z kolei można bez oporu dać pod masę cukrową wg przepisu z pierwszej strony? Z tego co się zorientowałam nie nadają się masy na bazie śmietany, a ja potrzebuję zrobić tort dla 30 dzieciaków do przedszkola na urodziny córci.
gruebel_2.gif
Musi to być masa w miarę lekka, bo brzuszki 3-latków są wrazliwe
icon_mrgreen.gif

Bedę bardzo wdzięczna za pomoc i zrozumienie
wink.gif
pozwolę sobie zacytować Asiullę
" wszystko smaruję tynkiem, górę i brzegi, kostka masła + szklanka cukru pudru utarte mikserem do białości i lecę cały tort na około, sama bita rozpuści masę , raz mi owoc wystawał i dziurka w masie się zrobiła bo ją rozpuściło. te masło z pudrem na torcie ci zastyga więc musisz równo rozprowadzić bo to twardnieje i na to walisz masę cukrową i gładzisz packą i gitara"
ja też tak robię, tort możesz przełożyć bitą śmietaną a górę i boki możesz zrobić tak jak radzi Asiulla, tej masy nie musi być dużo tyle tylko aby się masa cukrowa przykleiła

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Dla Anny i Lambhetki bo ponoć tęsknią he he...
rofl.gif
no i oczywiście jak zawsze dla wszystkich które chcą oglądac
icon_mrgreen.gif
a ze dawno mnie nie bylo wybaczcie ale wrzucam hurtem

Załączniki

• channevvl.jpg
    channevvl.jpg
    104 KB · Wyświetleń: 0
  • chinski_smocc.jpg
    chinski_smocc.jpg
    167.3 KB · Wyświetleń: 0
  • FCBcc.jpg
    FCBcc.jpg
    165 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Devi, dla mnie bomba
daumen.gif

A ja dostałam breloczek z jakąś rybką z bajki, która uwielbia dziewczynka i taki miał być tort oto co mi wyszło. Breloczek położyłam żeby można było ocenić proporcje.
icon_mrgreen.gif

IMG_1033.JPG

Załączniki

• IMG_1033.JPG
    IMG_1033.JPG
    212.5 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Wiecie co dziewczyny, to co wy tu robicie to już nie są torty.....TO JUŻ OBŁĘD!!!!! Są tak wspaniałe, że szok! To już sztuka jest normalnie
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy