pscolki @ 7 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1252599Dziewczyny, kobitki, help!
Potrzebuję pomysłu jak na czarnej masie zrobić biały napis - literki wycinane z masy odpadaja - nie ma takiej czcionki to raz, dwa te które widziałam są za duże... lukier chyba też się nie nadaje... nie mam pomysłu![]()
i jeszcze - jakiej wielkości powinien być prostokątny tort na 80 osób?
Liczę, ze jak zawsze coś mądrego podpowiecie....Ja bez problemu robie na masie napisy białym barwnikiem tzw WHITENER-em . Wstawiam zdjęcie plus nowe torciki, dla fana euro-sportu i dla trenera SALSY columbijskiej![]()
beata34 @ 11 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1254338DziękiSowa też ma podobny wzorek na torcie ślubnym ale on to daje na masę cukrową, też ładnie wygląda ale gdzie mu tam do Twoich tortów
Aż się zarumieniłam![]()
Obejrzałam propozycje SowyNa masie cukrowej najlepiej robić taki wzorek gęstym lukrem( szprycgust), ładnie zaschnie i nic nie rozpuści.![]()
beata34 @ 11 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1254522Dziewczyny to powinien być inny wątek - cuda do jedzenia- chylę czoła, jak na to patrzę to mam obawy czy ludzie dla których to jest pieczone mają sumienie pokroić takie cacka
Jeszcze jedno pytanie do Joanny, powiedz mi jak robisz obrączki? Wyglądają zawodowo
Wycinam pasek masy szer. ok. 1 cm. robię na nim ozdobny wzorek wykrawaczką i większą obrączkę okręcam wokół dna szklanki a mniejszą wokół małej szklaneczki. Sklejam końcówki masy cukrem pudrem rozcieńczonym w wodzie. Pozostawiam do wyschnięcia. Jak wyschną, maluję złotym barwnikiem rozpuszczonym w odrobinie alkoholu.
Izunia_1985 @ 12 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1254707Ratunku! tort się chłodzi a mi nie idzie rozwałkowanie masy. posypuję mąką ziemniaczaną, pudrem, wałkowałam na papierze do pieczenia i nic nie pomaga. nie daje rady rozwałkowac masy, cały czas się przykleja i rozrywa. co robić?? jutro rano przyjdzie kolega po tort, a tort w rozsypce.Tak trudno na odległóść jest powiedzieć gdzie tkwi przyczyna. Może proporcje cukru pudru niewłaściwe - najczęśćiej za dużo cukru, może jest zbyt zimna-mało wyrobiona.
devillwoman @ 12 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1254664O chryste !!! malena h![]()
![]()
pozwolisz że podbiore kiedyś Twój pomysł
ja wczoraj robiłam o podobnej tematyce, tyle że połączony z walentynkami
Wiesz co, jak patrzę na ten tort z panią w wannie to mi się gębusia śmieje, te detale- kafelki, kapciuszki, ręczniczek na głowie, piękny jestwidać, że kochasz to co robisz, ile czasu zajmuje Ci zrobienie takiego dopracowanego tortu? Powiedz Devill czy swoje torty malujesz normalnym pędzelkiem czy masz taki specjalny cosiek( to określenie mojej córki na wszystkie bliżej niesprecyzowane rzeczy![]()
) z pojemniczkiem do którego wlewa się barwnik i potem maluje znalazłam taki bajer na allegro i zastanawiam się czy kupić http://allegro.pl/pedzel-water-brush-do-ma...2101074416.html
Jo_anna1 @ 12 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1254708Wycinam pasek masy szer. ok. 1 cm. robię na nim ozdobny wzorek wykrawaczką i większą obrączkę okręcam wokół dna szklanki a mniejszą wokół małej szklaneczki. Sklejam końcówki masy cukrem pudrem rozcieńczonym w wodzie. Pozostawiam do wyschnięcia. Jak wyschną, maluję złotym barwnikiem rozpuszczonym w odrobinie alkoholu.
Tak trudno na odległóść jest powiedzieć gdzie tkwi przyczyna. Może proporcje cukru pudru niewłaściwe - najczęśćiej za dużo cukru, może jest zbyt zimna-mało wyrobiona.Joasiu dziękuję, jesteś wielka![]()
![]()
![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.